Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Frenzy.



Πάμε να δούμε τι έκανε ο  Μετρ του Τρόμου  τη δεκαετία του 70. Δύο ταινίες σκηνοθέτησε όλες κι όλες ο Άλφρεντ Χίτσκοκ εκείνη τη δεκαετία : το ''Frenzy'' (1972) και το ''Family plot''(1976). Εμείς θα ασχοληθούμε με την πρώτη για πολλούς λόγους: Πρωτ'απ'όλα -και το πιο σημαντικό- είναι η πρώτη ταινία που γύρισε στα πάτρια εδάφη μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες στην Αμερική. Όμως το ''Frenzy'' εκτός από το γεγονός ότι είναι γυρισμένη στο Λονδίνο, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής χιτσκοκικής ταινίας. Έχει καταρχήν ως κεντρική ιστορία το αγαπημένο μοτίβο του μετρ -το έχει επαναλάβει δεν θυμάμαι κι εγώ σε πόσες ταινίες!- εκείνο του αθώου που περνιέται για ένοχος κι αρχίζει ένας δύσκολος αγώνας να αποδείξει την αθωότητά του. Στη συγκεκριμένη ταινία όμως , οι συγκυρίες είναι τέτοιες που όλα κι όλοι στρέφονται εναντίον του ήρωα -ακόμα κι ο θεατής αμφιβάλλει για την αθωότητά του. Είναι κι απένταρος , είναι κι οξύθυμος , αυτάρεσκος , εν τω μεταξύ ένα από τα θύματα -όλες γυναίκες, δολοφονημένες από έναν τύπο που τις δολοφονεί με τη...γραβάτα του!- είναι κι η πρώην σύζυγός του , την οποία είχε επισκεφτεί την ίδια εκείνη ημέρα της δολοφονίας της και τον έχουν δει τόσα μάτια , παραδόξως μόνον αυτόν. Ο Χιτς τα δίνει όλα , του βάζει τη μία τρικλοποδιά μετά την άλλη.Ενώ ο ένοχος γλιστρά σαν χέλι στο πολύβουο πλήθος, εκείνος -ο αθώος ήρωάς μας- τραβά τα βλέμματα κι ο σκηνοθέτης σαδιστικά τον βυθίζει , μέσα από μια σειρά συμπτώσεων, σε μια κατάσταση που αμετάκλητα φωνάζει ''ένοχος''! Όμως , ο Χιτς είναι μετρ και ξέρετε πώς στο τέλος των ταινιών του ποτέ δεν αφήνει τον ένοχο να κοιμάται ήσυχος.
Η ταινία είναι διανθισμένη με μπόλικο μαύρο χιούμορ , ο σκηνοθέτης έχει τρομερό κέφι, ακόμα και τα πτώματα ''παίζουν'' σε σχεδόν κωμικές σκηνές! Κάτι που μού κάνει εντύπωση στην ταινία είναι ο τρόπος που ασχολείται με τον αστυνομικό επιθεωρητή που έχει αναλάβει την υπόθεση. Κλασική εγγλέζικη φιγούρα , φλεγματική , αντιμετωπίζει με συγκατάβαση ...τις αηδιαστικές επιδόσεις της συζύγου του στη γαλλική κουζίνα! Έχει 3-4 αστείες σκηνές στο σπίτι του που η σύζυγός του του σερβίρει κάτι απίστευτα πράγματα αλλά πάντα -ευτυχώς!-τον σώζει ο βοηθός του που έχει εξελίξεις στην υπόθεση του δολοφόνου με τη γραβάτα.
Η ταινία -η οποία έτυχε θερμής υποδοχής όταν πρωτοπαίχτηκε- όπως είπαμε είναι γυρισμένη στο Λονδίνο , συγκεκριμένα στο Covent Garden και βασίζεται σ'ένα μυθιστόρημα με τίτλο ''Goodbye Picadilly , Farewell Leicester Square''. Κι εννοείται ότι κάνει το κλασικό του πέρασμα από την ταινία ο Χιτς! Σε ποια σκηνή ; Α , θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο!


Έι , μετρ , εδώ είμαστε!










Κι εσείς; Ποιος είναι ο αθώος; Ποιος ο ένοχος;














-Κι εσείς , κυρία μου;
-Προφανώς είμαι το θύμα !

(Μεταγραφή)

15 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Crispy, δεν κρύβονται και πολύ οι αδυναμίες!
Το επόμενο dvd που έχει σειρά για να δω είναι του Χιτς, η υπόθεση Παραντάιν! :)

my little expat kitchen είπε...

Καλημέρα. Μόλις ανκάλυψα το blog σου και μερικά ακόμα που έχεις. Όπως παρατήρησα υπάρχει μια εμμονή με τον Woody Allen? Το λέω γιατί του έχω τρελή αδυναμία! Δεν ξέρω αν γράφω σχόλιο στο σωστό (;) blog, φαίνεται εδώ να επικρατεί ο ευρωπαικός κινηματογράφος. Τέλος πάντων, μ' αρέσει το σινεμά και θα παρακολουθώ τα blog σου.
Μάγδα

crispy είπε...

vipera είμαι περίεργη να μάθω πώς σου φάνηκε η ταινία. Η ''Υπόθεση Παραντάιν'' δεν είναι από τις ταινίες του Χιτς στις οποίες έχω αδυναμία! Παίζει πάντως η υπέροχη Valli!



Μάγδα αδυναμία μόνο; Εμμονή σίγουρα! Τον λατρεύω!!! Θα υπάρξουν πολλές ακόμη αναρτήσεις για τον Woody εδώ. Επειδή δεν είσαι η μόνη που έχει μπερδευτεί , μεταγράφω σιγά σιγά όλες τις σινεφίλ αναρτήσεις μου από το άλλο blog εδώ στο rear window. Στο ''as crisp as it gets'' θα σταματήσω τις σινεφίλ αναρτήσεις.

Vipera Lebetina είπε...

Λοιπόν Crispy, ok, ήταν πολύ καλή ταινία, και η Valli όπως λες είναι υπέροχη ως κα. Paradine, αλλά δεν θα μπορούσα να πω ότι εντυπωσιάστηκα και πολύ ή ότι έμεινα έκπληκτη για το τέλος της ταινίας. Ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο!

Mike είπε...

Καλησπερα crispy. Μεγαλος φαν του Χιτσκοκ, εχω δει σχεδον ολη τη φιλμογραφια του, με εξαιρεση καποιες ταινιες απο τη δεκαετια του '20 και τις αρχες του '30 (7-8 νομιζω) και 2-3 απο κει και μετα!

Το Frenzy μου αρεσε αρκετα, ωστοσο δεν ξερω αν θα χωραγε σε ενα δικο του top10 (εχει κανει τρομερες ταινιες ο μετρ)!

Περιμενουμε τα επομενα... οπως φυσικα αναμενουμε και για περισσοτερο Woody!

crispy είπε...

Mike μου αρέσει το frenzy γιατί έχι αρκετό σαρδόνιο χιούμορ κι ο μετρ είναι σε μεγάλα κέφια. Πιθανόν να έμαπινε στην δική μου δεκάδα των αγαπημένων χιτσκοκικών ταινιών!

Philip Winter είπε...

Frenzy 3.5/5
Και εγω λατρευω τον Χιτσκοκ, αλλα αυτη δεν ειναι απο τα μεγαλα αριστουργηματα του, κατα τη γνωμη μου.Τρομερη αναμειξη μαυρου χιουμορ και αγωνιωδους θριλερ.Η σκηνη με το πτωμα μεσα σε ενα τσουβαλι με πατατες ειναι απιστευτη!Πολυ ρεαλιστικες εικονες!Αλλα, νομιζω πως στο τελος ειναι καπως προβλεψιμο.

Αν επρεπε να διαλεξω τις 10 πιο αγαπημενες μου του Χιτσκοκ, θα διαλεγα τις εξης:
1.Vertigo 5/5
2.Psycho 5/5
3.North by Northwest 5/5
4.Notorious 5/5
5.Rear Window 5/5
6.Rebecca 5/5
7.The Lady Vanishes 4.5/5
8.Strangers on a Train 4.5/5
9.Dial M for Murder 4/5
10.The Birds 4/5

Μερικες ταινιες του που δεν με ενθουσιασαν:
1.Torn Curtain 1/5
2.Topaz 1/5
3.The Farmer's Wife 2/5
4.Mr. & Mrs. Smith 2/5
5.The Paradine Case 2.5/5
6.The Saboteur 2.5/5

kwstas είπε...

signomi kapou grafeis oti akoma kai o theatis amfivalei gia tin athootita tou exeis dei tin tainia??i ataka tou telous ola ta lefta makran i pio geleia ataka apo katavolis cinema!!!!

kwstas είπε...

ok diavasa parakatw(τον έχουν δει τόσα μάτια) den tin exeis dei sigoura!!!!i exeis na tin deis xronia den eksigite

kwstas είπε...

gia na katalavoun oi episkeptes ton dolofono ton kseroume afou tin skini tis dolofonias tin deixnei kai.....otan vgainei apo to grafeio sinikesiwn tis dolofonimenis proin ginaikas tou i moni pou ton vlepei einai i gramateas tis pou molis girnaei apo to mesimeriano tis break.sou sinisto na tin deis kali tainia einai

crispy είπε...

@kwstas
epeidi eimai apo τεριμπλ χανγκόβερ, dos mou ligo hrono ne thn xanadw kai tha epanelthw.

kwstas είπε...

ok kai min me paraksigeis gia tous xaraktires aplos den exw ellinika sto pc ta ellinika pou egrapsa aplws ekana copy paste apo to keimeno sou.kai egw kala then tin thimomoyna aplws etixe na tin ksanadw poli prosfata kai proseksa tis anakrivies sto keimeno sou.kata ta alla poli kali douleia tha se parakolouthw idi eisai sta agapimena

crispy είπε...

@Κώστα
Οk! Ευτυχώς είσαι άνθρωπος με χιούμορ οπότε θα τα πάμε καλά! Πάντως θα την ξαναδώ την ταινία - μπορεί κι εγώ να μην έχω προσέξει κάποια πράγματα- οπότε ας είσαι stand by για να ...διαπληκτιστούμε!!

crispy είπε...

@Κώστας
Έχεις δίκιο , οι δύο συγκεκριμένες προτάσεις που χρησιμοποιώ είναι υπερβολικές και παραπλανητικές.
Ευχαριστώ για τη διόρθωση. Αν δεις αναλήθειες σε άλλες αναρτήσεις μη διστάσεις να ...''μου τα ψάλλεις''!!
Να λοιπόν , τελικά δεν διαπληκτιστήκαμε!

kwstas είπε...

den ipaxei kanena thema opws sou eipa tin eixa ksanadei sxetika prosfata aliws...den tin thimomouna kai egw.xaris sto blog eida kai tin epistrofi xthes kapoia stigmi tha grapsw kati sto sxetiko post