Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Melinda & Melinda.

Οι ταινίες του Woody Allen έχουν το εξής ενδιαφέρον στοιχείο: Όσο ήσσονος σημασίας κι αν είναι - ήσσονος βέβαια συνήθως για τους κριτικούς κι όχι για τους φανατικούς γουντιαλλενικούς - υπάρχει πάντα άφθονο υλικό για έναν υπαρξιακό προβληματισμό ενώ συγχρόνως η ανάγνωση της ταινίας αναγκάζει το θεατή, άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με δραματικούς τόνους, να στοχάζεται πάνω στη ζωή ή / και τον θάνατο .

Η ταινία ''Melinda & Melinda ξεκινά ένα βροχερό βράδυ στη Νέα Υόρκη με δύο θεατρικούς συγγραφείς να κονταροχτυπιούνται για το αν η ζωή είναι...μια τραγωδία ή μια κωμωδία! Ο συνδαιτημόνας φίλος τους τους δίνει μια ιστορία κι εκείνοι την αποδίδουν , ξεχωριστά ο καθένας, με αυτό το κύριο στοιχείο με το οποίο πιστεύουν ότι είναι τελικά ποτισμένη η ζωή. Και στις δύο ιστορίες κοινός παράγοντας είναι η Melinda, μια ''ξέμπαρκη'' στη Νέα Υόρκη με υπαρξιακά κι ερωτικά προβλήματα. Τώρα:

Στη δραματική απόδοση η Μelinda υποφέρει βασανιστικά από αμαρτίες του παρελθόντος. Οι upperclass Νεοϋορκέζες φίλες της είναι εκεί να βοηθήσουν. Μια βοήθεια που προσφέρεται αμήχανα και ψυχρά. Στο τέλος όταν η ίδια η φίλη της την προδίδει καταρρέει κι επιχειρεί να αυτοκτονήσει.

Αντίθετα στην κωμική απόδοση οι άνθρωποι που περιτριγυρίζουν την Melinda είναι μποέμηδες , αστείοι , καθόλου τσιτωμένοι και πομπώδεις , έχουν χιούμορ κι απολαμβάνουν με ...ήρεμο (!) τρόπο τις νευρώσεις τους. Παρότι κι εδώ στην αρχή τα πράγματα είναι δύσκολα για την πρωταγωνίστρια -μπουκάρει στο σπίτι των γειτόνων της έχοντας κάνει απόπειρα αυτοκτονίας- η ιστορία της παίρνει την τροπή μιας ρομαντικής κομεντί.


Μία ηρωίδα , μία ιστορία, αλλά δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές ματιές σ'αυτήν. Η απόλυτα δραματική κι από την άλλη η κωμική με τις ελαφρά γλυκόπικρες στιγμές. Διαφορετικές μουσικές πλαισιώνουν τις δύο ιστορίες , διαφορετικοί ηθοποιοί , μόνο η πρωταγωνίστρια η Radha Mitchell υποδύεται την Μelinda και στις δύο ιστορίες.
Αφού τελειώσει πια η ταινία , μένει να αναρωτιέσαι. Τελικά μήπως δραματοποιούμε υπέρ του δέοντως κάποια γεγονότα στις ζωές μας; Μήπως τελικά δεν είναι πια όλα τόσο τραγικά; Ή μήπως είναι; Ή...; Ή τι συμβαίνει τελικά; Πόσο γλυκιά ή/και πόσο πικρή είναι η ζωή...;

Υ.Γ.: Ένας από τους ηθοποιούς που υποδύονται τους θεατρικούς συγγραφείς είναι ο Wallace Shawn παλιός γνώριμος του Woody και θεατρικός συγγραφέας ο ίδιος.

(Μεταγραφή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: