Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

A short (and subjective ) list of witty films.




 Αρχική σημείωση: Η ανάρτηση αυτή είχε παρουσιαστεί σε έτερο blog της γράφουσας , με αφορμή κάποιο παλιότερο σχόλιο. Έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο τι  θα μπορούσε να οριστεί ως ''πνευματώδης ταινία'' και φτιάχτηκε αυτή η μικρή κι υποκειμενική λίστα με ταινίες της κατηγορίας αυτής. Τα σχόλια που συνόδεψαν την ανάρτηση βοήθησαν πολύ στο να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα για το τι θεωρείται ''witty film'' , γι'αυτό κι αποφάσισα να τα εντάξω στην μεταγραφή της ανάρτησης σε τούτο το blog . Από το Φλεβάρη -όταν έγινε η πρώτη ανάρτηση- μέχρι σήμερα, συμπλήρωσα με μια ταινία της φετινής σεζόν , την ταινία ''(500) Days of Summer'' -ελπίζω να συμφωνείτε!
Τέλος , να πω ότι αποφάσισα να κάνω την μεταγραφή αυτής της ανάρτησης γιατί  θα σας παρουσιάσω την ταινία ενός κατεξοχήν...witty σκηνοθέτη! (μάλλον στην μεθεπόμενη ανάρτηση)
***************************************************
Ψάχνοντας για έναν ορισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο όρος wit αναφέρεται σε :'' ευστροφία, ετοιμότητα πνέυματος, ετοιμόλογο νου βασικά, και δευτερευόντως σε έξυπνη και πνευματώδη έκφραση ιδεών και ζωηράδα του νου.''  Διαβάζοντας τα παραπάνω , ο δικός μου ταπεινός νους τρέχει , στις παλιές screwball κωμωδίες των δεκαετιών 30 & 40!
Κι εδώ ξεκινά η λίστα μας:
Αναντίρρητα τιμητική θέση έχου οι ταινίες:
My man Godfrey 
The Philadelphia story .

His girl friday .
 Παρένθεση.  Εκείνη την εποχή έδρασαν οι Αφοί Μαρξ . Προσωπικά θεωρώ τον Groucho Marx ως έναν από τους πλέον πνευματώδεις ανθρώπους του κινηματογράφου-κι όχι μόνο! Στις ταινίες τους βέβαια κυριαρχεί τόσο το λεκτικό όσο όμως και το τσιρκολάνικο gag πράγμα που εν μέρει ίσως αποδυναμώνει τις ταινίες τους ως πνευματώδεις.
Επιβάλλεται ένας Billy Wilder Some like it hot
Επιβάλλεται κι ένας George Cukor ακόμη Adam's rib
Και μια ταινία με το αγαπημένο μου κινηματογραφικό δίδυμο The odd couple

Δεύτερη παρένθεση. Μέγας θαυμαστής του Groucho είναι ο Woody Allen. Τώρα αν ήταν στο χέρι μου θα έβαζα όλη σχεδόν τη φιλμογραφία του -αλλά κινδυνεύω να μού βάλετε τις φωνές. Οπότε περιορίζομαι στις:
Bananas
Manhattan murder mystery
Anything else

Whatever works
Τώρα περνάμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προσγειωνόμαστε στην πατρίδα του wit!
The lavender hill mob
Passport to pimlico
A fish called Wanda
Four weddings and a funeral
Shakespeare in love
Όλη η φιλμογραφία των Monty Python με σημαία το The meaning of life .
Κι οπωσδήποτε Gosford park . Αμερικανός ο σκηνοθέτης αλλά totally english and absolutely witty η ταινία ( Θα μιλήσουμε αναλυτικά γι'αυτήν λίαν συντόμως!).
Τέλος θα συμπλήρωνα τη λίστα με :
Murder by death

The last days of disco
Lost in translation
The royal tennenbaums 
(500) Days of Summer
Λοιπόν , σαν να πήρα φόρα. Σταματώ εδώ και παραδίδω τη σκυτάλη σ'εσάς για υποδείξεις , διορθώσεις , αντιρρήσεις , κι εννοείται -μην πω επιβάλλεται!- ότι συμπληρώνετε τη λίστα με όποια ταινία θεωρείτε αρκούντως...witty!
****************************************************
Vipera Lebetina είπε...
Να σου εξομολογηθώ crispy ότι δεν τις έχω δει όλες. Βασικά τη συντριπτική πλειοψηφία... Αλλά τι να κάνουμε! Από αυτές που έχω δει όμως πρέπει να πω ότι τις πέτυχες.. Αν σκεφτώ καμια άλλη θα σε ενημερώσω ταχύτατα!



Vipera Lebetina είπε...
Crispy! Τώρα το πρόσεξα!! Είδες τον Sherlock Holmes!! Σου άρεσε? Ή μήπως θα περιμένουμε ανάρτηση με τις εντυπώσεις σου?



winton tostello είπε...
Αγαπητή Crispy, να σ'ευχαριστήσω για την ανάρτηση αυτή, μιας και με χρίζεις ηθικό αυτουργό αυτής, όπως και για τις ευγενικές αναφορές στη διαδικτυακή μου δραστηριότητα! Η αλήθεια ήταν ότι μια απάντηση - σχόλιο θα με κάλυπτε απόλυτα, αλλά φαίνεται πως παρείχα και ενός είδους έμπνευση... Όπως και να έχει, και σε αναλογία με τις συνταγές σου, μου άνοιξες την όρεξη! Και επίσης καταχάρηκα με την αναφορά στον Bob Altman, προσωπική αδυναμία και παραγνωρισμένο δημιουργό, ανάμεσα στο ελληνικό κοινό, σινεφίλ και μη. Όντως το His Girl Friday, έπρεπε να το θυμηθώ, μου είχε κάνει εντύπωση η ταχύτητα των διαλόγων... Με μιαν ανάσα!



Thomas Xomeritis είπε...
Ο Altman αγαπημένος μου. Prairie Home Companion να μια witty ταινία. Ξέχασες και τον John Waters, το Hairspray για παράδειγμα με την times-are-a-changin' Divine.



inverted_a είπε...
Groucho για μια ζωή. Είμαστε όλοι Μαρξιστές. Όμορφη ιδέα, πρωτότυπη λίστα.



Mike είπε...
Καλησπερα crispy, εντυπωσιακο αν μη τι αλλο ενα post που προτεινει τοσες ταινιες! Δεν εχω δει μολις 2 απο αυτες, τις "The lavender hill mob", "Passport to pimlico". Οι υπολοιπες ειναι στην σχεδον καθολικη πλειονοτητα τους πολυ ωραιες ταινιες. Μεγαλος φαν του Θεου Woody, του Groucho, των Python φυσικα... Απο τις screwball κωμωδιες επιτρεψε μου να προσθεσω (ειναι σιγουρα κι αλλες αλλα ειδικα αυτη ειναι ταινιαρα!) το "Bringing up Baby" του Howard Hawks! Μπραβο και παλι για το post. Καλο ξημερωμα!



e_digonis είπε...
Ο Ηλιας του 16ου. Της κακομοιρας!



crispy είπε...
@ όλους όσοι απαντήσατε! Σας ευχαριστώ πολύ κι ιδιαίτερα τον winton που έδωσε την αρχική ιδέα. Σωστά ο Tom θυμήθηκε και πρότεινε το Baltimorian wit του John Waters. Ναι , ο Altman ήταν από του πιο πνευματώδεις σκηνοθέτες και θα μπορούσα εκτός από το Gosford park να έβαζα ''mash'' & ''the long goodbye''. Το ''Bringing up baby'' που προτείνει ο Mike είναι αναμφίβολα από τις wittiest της screwball περιόδου. Τέλος , αφού έβαλα στη λίστα μου τις κλασικές κομεντί των ealing studios , το σωστό θα ήταν να είχα βάλει κι εκπροσώπους της αγαπημένης μου comedia all'italiana όπως πχ ''Ι soliti ignoti'' για να οδηγηθώ και σε κάποιες δικές μας κλασικές κωμωδίες που ήταν φανερά επηρεασμένες από το είδος αυτό , και δύο από τις οποίες προτείνει ο e_digonis. Επειδή είχα ετοιμάσει και κάποιο θεωρητικό υλικό θα προσπαθήσω αργότερα -μετά τον Μάη- να το επεξεργαστώ καλύτερα και να παρουσιάσω και μια αναθεωρημένη λίστα! Και πάλι ευχαριστώ. Και χαίρομαι που υπάρχουν κι άλλοι που λατρεύουν τον Groucho και το απόλυτο wit του!

(Μεταγραφή)

5 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Έξυπνος τρόπος για να συμπεριλάβεις και τα σχόλια! Τώρα έχω καλύψει κάποια από τα κενά, με εξέπληξα, και ελπίζω να συνεχίζω να τα καλύπτω, γιατί έχεις απόλυτο δίκιο!
Βλέπω ότι πρόσθεσες και ταινίες, σωστά;!!

crispy είπε...

vipera δυστυχώς δεν είμαι εξπέρ στους η/υ και δεν έβρισκα άλλον τρόπο.
Ψάχνε για παλιότερες ταινίες- καλύπτουν καλύτερα τα κενά!

WCF είπε...

Μπράβο για τις εκλεκτές αυτές επιλογές και αναρτήσεις...

Ταινίες για ανθρώπους με λεπτά γούστα!

Chris Karpis είπε...

Πολύ καλή η λίστα σου, αν και (για να μην κάνω τον εξυπνάκια) δεν τις έχω δεί όλες.

Νομίζω θα μπορούσε να μπεί κανένας Mel Brooks, κανένας Blake Edwards, ... π.χ Young Frankenstein και A Shot in the dark αντίστοιχα.

Επίσης, προσωπικά θα έβγαζα το Anything Else του Woody, και στη θέση του θα έβαζα ή Mighty Aphrodite, ή Take the money and run, ή The curse of the jade scorpion (τρελές ατάκες και οι 3).

Εεεε, οκ, τελείωσα. Αν το σκεφτώ λίγο, θα βρώ κι άλλες (ο εξυπνάκιας που λέγαμε), αλλά αρκετά φλυάρισα.

crispy είπε...

irini ευχαριστώ! Ναι , πραγματικά πιστεύω κι εγώ ότι τέτοιου είδους ταινίες είναι για λεπτά γούστα.



curious_ape009 γι'αυτό είχα ζητήσει τη συνδρομή όλων, για να συμπληρωθεί σωστά η λίστα! Mel Brooks φυσικά! O Young Frankenstein είναι πολύ αγαπημένη ταινία όπως και Τhe Producers.
Να πω την αλήθεια ,, με πόνο ψυχής δεν έβαλα περισσότερες ταινίες του Woody. H ''The curse of the jade scorpion'' όντως βρίθει από ατάκες! Ιδιαίτερα τα ''γλυκόλογα'' που εκτοξεύουν μεταξύ τους ο Woody κι η Hunt!