Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Here comes the Wicker Man!

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του επιβλητικού κου. Christopher Lee   -κλείνει τα 88!- ας θυμηθούμε μια σημαντικότατη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε  κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 70. 
Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζετε τον Christopher Lee και φαντάζομαι επίσης ότι τον έχετε ταυτίσει με τον Τρανσυλβανό αιμοδιψή αιωνόβιο. Όμως ο ίδιος σχεδόν πια αποποιείται τον ρόλο του ως Κόμη Δράκουλα κι επιμένει ότι ο αγαπημένος του ρόλος είναι εκείνος του Lord Summerisle στην ταινία...



Η ταινία γυρίστηκε το 1973, είναι σκηνοθετημένη από τον Robin Hardy και πρωταγωνιστούν οι Christopher Lee , Edward Woodward , Brit Ekland κι Lindsay Kemp.
Στην αρχή της ταινίας αστυνομικός ξεκινά με υδροπλάνο από την ενδοχώρα , κάπου στη Σκωτία, με προορισμό ένα απομονωμένο νησί το Summerisle , όπου πρόκειται να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός κοριτσιού. Ο αστυνομικός αυτός έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη...μοίρα του. Βλέπετε , είναι φανατικός χριστιανός-προτεστάντης αλλά και ...παρθένος!
Καθώς ξεκινά την έρευνα, αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Για κάποιον περίεργο λόγο οι κάτοικοι του νησιού αρνούνται ότι γνώριζαν την αγνοούμενη. Κι όχι μόνο αυτό αλλά διαπιστώνει ότι το νησί είναι παραδωμένο στη λατρεία μιας παγανιστικής θρησκείας η οποία διακατέχεται από έντονα ερωτικά στοιχεία. Γυμνές χορεύουν γύρω από βωμούς , στο σχολείο του νησιού διδάσκεται η σεξουαλικότητα του ανθρώπου , με ιδιάιτερη έμφαση -στο μάθημα που παρακολουθεί αποσβολωμένος ο αστυνομικός- στο φαλλικό σύμβολο. Μια από τις ωραιότερες σκηνές της ταινίας εκτυλίσσεται στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο αστυνομικός. Η κόρη του ξενοδόχου (την οποία υποδύεται η Brit Ekland) επιδίδεται γυμνή σ'ένα άκρως αισθησιακό, ερωτικό κάλεσμα το οποίο αναστατώνει τον δύστυχο εκπρόσωπο του νόμου , που δίνει μάχη να μην παραδοθεί αμαχητί στα σαρκικά καλέσματα κι ιδρώνει και ξειδρώνει για να μείνει καθαρός κι άσπιλος -όπως το εννοεί αυτός κι η θρησκεία του τουλάχιστον!
Σε κάποια φάση , για να βγάλει άκρη με την έρευνα ζητά τη βοήθεια του ιδιοκτήτη του νησιού του Lord Summerisle (εδώ μπαίνει στην ταινία ο Lee). Ακολουθεί μια συζήτηση που εκνευρίζει τον αστυνομικό, γιατί σε μια αντιπαράθεση χριστιανισμού -παγανισμού δεν καταφέρνει να σταθεί αντάξιος της θρησκείας του. Όμως καταφέρνει να πάρει άδεια από τον Λόρδο για εκταφή μιας και σε επεισοδιακή επίσκεψή του στο νεκροταφείο διαπίστωσε ότι υπάρχει τάφος στο όνομα της αγνοούμενης. Η εκταφή όμως δεν κρύβει παρά έναν ψόφιο λαγό, αλλά και πάλι κάποιες χαμένες φωτογραφίες του πιστοποιούν ότι το κορίτσι ζει. Αλλά και κάτι άλλο. Το νησί υποφέρει από ακαρπία , οι σοδειές τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτικές...
Κι εδώ ξεκινά το αποκορύφωμα της ταινίας που είναι και το καλύτερο κομμάτι της. Οι κάτοικοι του νησιού επιδίδονται στην ετήσια παγανιστική τελετή τους. Φέτος όμως πρέπει να κερδίσουν την εύνοια των θεών , οι σοδειές , βλέπετε, πρέπει να ξαναγίνουν πλούσιες κι άφθονες. Και πρέπει να γίνει μια θυσία , ο wicker man περιμένει. Όχι το αγνοούμενο κορίτσι όπως λαθεμένα πίστεψε ο αστυνομικός αλλά...τον ίδιο! Ο Wicker man περιμένει τον αγνό , παρθένο μας αστυνομικό. Σε ένα κρεσέντο αντιπαράθεσης ενός εκπροσώπου του χριστιανισμού -που λαμπαδιάζεται ως σύγχρονος μάρτυρας- κι ενός εκπροσώπου μιας παγανιστικής θρησκείας - που πιστεύει ακράδαντα ότι οι ανθρώπινες θυσίες ακόμα εξευμενίζουν τους θεούς- εξελίσσεται μια συγκλονιστική τελετή. Ο ένας πεθαίνει ως μάρτυρας , ο άλλος όμως πρέπει να περιμένει την εύνοια του θεού του ... Διότι..όπως τον προειδοποιεί ο αστυνομικός , αν οι σοδειές δεν αποδώσουν τότε ο ίδιος ο Lord Summerisle θα είναι το επόμενο θύμα. Τι απέγινε με τη σοδειά την επόμενη χρονιά δεν θα μάθουμε ποτέ...
Η ταινία έχει αποκτήσει πια αυτό που ονομάζουμε cult διαστάσεις. Κάνει εντύπωση η τρομερή και σχεδόν υπνωτιστική δύναμη των θρησκειών -όποιων κι αν είναι αυτών- κι υπάρχει αυτή η τρομερή ανάγκη για συνεχείς επικλήσεις από τον άνθρωπο προς όποιον τον εκπροσωπεί πάνω στους ουρανούς. Τόσο ο αστυνομικός όσο κι ο Λόρδος επικαλούνται συνέχεια τους θεούς τους , μιλούν στο όνομα αυτών και ξεκινούν μια άτυπη σύγκρουση θρησκειών. Στο τέλος ο αστυνομικός χάνει αλλά κάνει εντύπωση που προς υπεράσπισή του δεν επικαλείται παρά σπάνια την ιδιότητά του ως αστυνομικού αλλά προτιμά επίμονα εκείνη του καλού χριστιανού! Σχεδόν εκστασιάζεται που οδηγείται στην πυρά ως άλλος πρωτοχριστιανός μάρτυρας!
''Ο θεός σου έχει πεθάνει'' του λέει ο Λόρδος. Ο αστυνομικός δεν κλονίζεται.
''Πρόσεξε μην είσαι το επόμενο θύμα'' λέει ο αστυνομικός στον Λόρδο. Προς στιγμήν εκείνος κλονίζεται...
Ο Christopher Lee καλό ήταν στις επικλήσεις του να είχε ζητήσει και τη βοήθεια του θεού της κόμμωσης. Δεν είναι μαλλί αυτό! (Στη 2η φωτογραφία με μακριά μαύρα μαλλιά προπορεύεται της παγανιστικής τελετής)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κάτοικοι του νησιού είναι συμπαθέστατοι και -με τον τρόπο τους -φιλόξενοι. Μην κάνετε όμως το λάθος να μιλήσετε για το ριμέικ της ταινίας . Θα μπλέξετε!
Δείτε εδώ το συγκλονιστικό τέλος της ταινίας.

(Μεταγραφή)


Cheers Christopher!

6 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

θα σου έγραφαα ότι την είχα παρουσιάσει κι εγώ, παράλλημα με το remake, αλλά βλέπω ότι είχα εμπνευστεί τότε από παλιότερη παρομοια δική σου παρουσίαση

Καλημερα!!!

crispy είπε...

tyler καλημέρα! Όντως αυτή η ανάρτηση είναι! Όποτε βλέπεις τη λέξη ''μεταγραφή'' στο τέλος σημαίνει ότι έχω μεταφέρει εδώ, ανάρτηση -σινεφίλ ενδιαφέροντος πάντα!- από το άλλο blog - με κάποιες αλλαγές ενίοτε.
Καλό Σ/Κ!

Vipera Lebetina είπε...

Crispy έχω την εντύπωση ότι έχεις εθιστεί στα blogs!
Τρέχω και δεν σε προλαβαίνω! Αλλά μου αρέσει τόσο πολύ να διαβάζω τις αναρτήσεις σου, που δεν με πειράζει!

crispy είπε...

vipera χα χα! Μην ανησυχείς , μια αδιαθεσία... μου έκοψε τη φόρα! Από αύριο όμως -για κακή σας τύχη- θα είμαι πάλι στις επάλξεις!
Ο Wicker man είναι μεταγραφή, ήθελα να βάλω μια αμερικάνικη κομεντί του 50 , αλλά εκτάκτως μας προέκυψε ο Λόρδος Σάμεραιλ!

Chris Karpis είπε...

Πολύ καλή ταινία, ανεκδιήγητο remake ! Christopher Lee rules !

crispy είπε...

curious χαίρομαι που συμφωνείς για την αθλιότητα του remake!