Τρίτη 18 Μαΐου 2010

La Belle Juliette






Στην αφίσα του φετινού φεστιβάλ των Καννών φιγουράρει η υπέροχη Γαλίδα ηθοποιός Juliette Binoche.
Πάμε να θυμηθούμε μαζί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας της.

Την είχα πρωτοδεί στην ταινία του 1988 ''Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι'' του Philip kaufman , όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Daniel Day Lewis. Ήταν μάλλον η πρώτη της συμμετοχή σε διεθνή παραγωγή. Πριν , είχε παίξει σε αρκετές ταινίες στη χώρα της με πιο γνωστή  , το Mauvais sang

Λίγο αργότερα, το 1991 είχε παίξει σε μια ταινία που είχε ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς εδώ στην Ελλάδα . Κι εμένα μ'είχε ενθουσιάσει τότε αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι απλά είχα παρασυρθεί από εκείνο το ρεύμα...ενθουσιασμού. ''Οι εραστές της γέφυρας'' λοιπόν , σε σκηνοθεσία του τότε συντρόφου της Leos Carax.

Αμέσως μετά, πρωταγωνίστησε σε -άλλη μία!- κινηματογραφική διασκευή του πασίγνωστου βιβλίου της Emily Bronte ''Ανεμοδαρμένα ύψη'' με πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς. Δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η ταινία .

 Η επόμενη ταινία όμως , στην οποία πρωταγωνίστησε έκανε και με το παραπάνω αίσθηση! Στο ''Damage'' του Louis Malle υποδύεται μια μυστηριώδη γυναίκα που ξελογιάζει τον μέλλοντα πεθερό της - ο οποίος τυγχάνει και πολιτικός- με τραγικές συνέπειες.


Η Binoche γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία κι αναγνώριση με την επόμενη ταινία της , ταινία που φαντάζομαι δεν υπάρχει σινεφίλ που δεν την έχει δει! Την έχει υπογράψει ο σπουδαίος , εκλιπών πια , Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι κι είναι η πρώτη της περίφημης ''τριλογίας των χρωμάτων'' του σκηνοθέτη. 1993 λοιπόν και ''Trois couleurs: bleu'' . Όλοι θα συμφωνείτε - ή τουλάχιστον οι περισσότεροι - ότι ο ρόλος της σε αυτήν ταινία παραμένει ο κορυφαίος της καριέρας της!

Μέχρι να τελειώσει η δεκαετία του 90 ακολουθούν δύο μεγάλες στιγμές στην καριέρα της. Το 1996 παίζει στον περίφημο ''Άγγλο ασθενή'' του μακαρίτη Άντονι Μινγκέλα με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών - Ρέιφ Φάινς , Κριστίν Σκοτ Τόμας , Κόλιν Φερθ. Είναι η ταινία με την οποία αποκτά το πρώτο της βραβείο Όσκαρ.

Μετά έχουμε το Chocolat ! Ταινία που ξετρέλανε πολλούς ...λάτρεις της σοκολάτας! Αν κι η ταινία δεν απογειώνεται ποτέ - μάλλον εξαιτίας της επίπεδης σκηνοθεσίας του Λάσε Χάλστρομ - η ίδια η Binoche είναι υπέροχη και χάρη στην δική της παρουσία - κι εν μέρει του Jonny Depp- η ταινία κερδίζει το στοίχημα με τον θεατή.




Η δεκαετία του 2000 είναι μάλλον μια ήρεμη δεκαετία για την Binoche , η οποία αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο στην οικογένειά της.


Το 2002 στο ''Jet lag'' απέδειξε ότι είναι κι εξαιρετική κομεντιέν!




 Το 2005 έπαιξε στην συγκλονιστική ταινία του Μίκαελ Χάνεκε ''Κρυμμένος'' πλάι στον Ντανιέλ Οτέιγ.

Έπαιξε επίσης στην σπονδυλωτή ταινία ''Paris , je t'aime'' , ίσως στην πιο συγκινητική από τις ιστορίες της ταινίας που διαδραματίζονται στην αγαπημένη της πόλη -βέρα Παριζιάνα κι η ίδια!
Η τελευταία ταινία στην οποία την είδα ήταν το ''Breaking and entering'' , μια ενδιαφέρουσα ταινία του Άντονι Μινγκέλα -  είναι η τελευταία του σκηνοθέτη- όπου υποδύεται μια Σερβο-βόσνια μετανάστρια στο Λονδίνο που μπλέκει ερωτικά  μ'έναν Άγγλο αρχιτέκτονα.
 Η Juliette Binoche στα 46 της χρόνια πια μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ. Οι συμμετοχές της σε ταινίες αυξάνονται , έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην παριζιάνικη θεατρική σκηνή , δεν ξεχνά ποτέ τη μεγάλη της αγάπη τη ζωγραφική , μεγαλώνει δυο παιδιά , και φυσικά παραμένει ακόμη το ίδιο υπέροχη και λαμπερή!


A la votre , cherie Juliette!


7 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Πληρέστατη αναφορά στην Juliette Binoche. Έχει πράγματι δώσει εξαιρετικές ερμηνείες. Κι εγώ τη γνώρισα στην "Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι" και την παρακολούθησα εφεξής με ενδιαφέρον. Δεν με απογοήτευσε.

WCF είπε...

Ωραίο το αφιέρωμά σου στη Ζυλιέτ....η Ζυλιέτ ωραία είναι, η αφίσσα δεν μου αρέσει όμως...σαν προχειροφτιαγμένη....

Μαριανα είπε...

Πολύ ωραία η ανάρτησή σου! Δεν την είχα προσέξει ιδιαίτερα την Binoche, τώρα δεν πρόκειται να την ξεχάσω!

Vipera Lebetina είπε...

H Juliette.. Βρες μου κάτι κακό σε αυτή! Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι; (Παρεπιπτώντως είναι καλός τίτλος για παντομίμα με ταινίες!) Το Βleu; Τον Άγγλο ασθενή; Το Chocolat; Και τόσα άλλα! Είναι υπέροχη! Και ναι, τη ζηλεύω!

crispy είπε...

Νερένια ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Είναι εξαιρετική κι όντως έχει δώσει αξέχαστες ερμηνείες. Μου αρέσει επίσης που είναι χαμηλών τόνων και δεν έχει εμμονή με τη δημοσιότητα.


Irini ευχαριστώ πολύ! Λοιπόν , για την αφίσα διάβαζα σε κάτι γαλλικά site ότι δεν πολυάρεσε γενικώς!




Μαριάνα ευχαριστώ πολύ! Νομίζω ότι είναι από τα πρόσωπα που δύσκολα ξεχνά κανείς. Είναι και κάποιοι ρόλοι της που στην κυριολεξία είναι ταυτισμένοι με την ίδια! Πχ η Μπλε ταινία.




vipera χαίρομαι που σου αρέσει η J.B. Είναι όντως υπέροχη κι από εκείνα τα πρόσωπα που δεν ξεχνάς ποτέ. Και 10 χρόνια να κάνει να ξαναεμφανιστεί σε ταινία δεν την ξεχνάς , αντίθετα περιμένεις πώς και πώς να την ξαναδείς!

Mike είπε...

Βλεπω πολλες αναφορες στην «Αβασταχτη Ελαφροτητα...», ταινια που προσωπικα βρηκα μετρια προς κακη (χωρις αυτο να σημαινει οτι ευθυνεται η Binoche). Αντιθετα μου αρεσε πολυ το βιβλιο του Μιλαν Κουντερα, το οποιο και προτεινω στην περιπτωση που δεν εχετε διαβασει.
Στα υπολοιπα πανω κατω συμφωνω crispy, νομιζω οτι για παντα θα την ταυτιζουμε σε μεγαλο βαθμο με την ηρωιδα του Kieslowski, ενω πολυ καλη ειναι στις περισσοτερες ταινιες της.
Ωραιο αφιερωμα.

crispy είπε...

mike αν κι εκτιμώ πολύ τον Κούντερα το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει διότι είχα δει πρώτα την ταινία και προτιμώ να συμβαίνει το αντίστροφο- να διαβάζω πρώτα το βιβλίο και μετά να βλέπω την κινηματογραφική του απόδοση. Πάντως τώρα πια έχουν περάσει αρκετά χρόνια που είχα δει την ταινία οπότε νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να διαβάσω το βιβλίο.
Όντως , νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει την Binoche με τον ρόλο της στην ''Μπλε'' ταινία.
Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια. Θα υπάρξουν κι άλλα τέτοια αφιερώματα!