Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

The Front (Η Βιτρίνα)

Η ταινία The Front γυρίστηκε το 1976 από τον Martin Ritt. Είναι μια ταινία που αποτυπώνει με πολύ ενδιαφέρον και ρεαλιστικό τρόπο την υστερική κι ανεξέλεγκτα παρανοϊκή  περίοδο του μακαρθισμού και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους συντελεστές της υπήρξαν θύματα εκείνης της νοσηρής αποχής.



Στις αρχές της δεκαετίας του 50 όπου επικρατεί στην Αμερική έντονος αντικομμουνισμός, ένας γερουσιαστής, ο κος. Μακάρθυ, είναι πεπεισμένος ότι η «κόκκινη λαίλαπα» έχει εισχωρήσει στους καλλιτεχνικούς κύκλος κι αποφασίζει να καθαρίσει το Χόλλυγουντ έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι οι ταινίες θα είναι 100% αγνές, αμόλυντες, με το αμερικάνικο ήθος να ξεχειλίζει σε κάθε σενάριο. Πολύ σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, βρήκαν το μπελά τους. Το χειρότερο, μπαίνοντας στις περίφημες «μαύρες λίστες», δεν μπορούσαν πια να δουλέψουν. Πουθενά.




Κάπου εδώ αρχίζει η ιστορία της ταινίας, όταν ο Alfred Miller (Michael Murphy), θύμα του μακαρθισμού, ζητά από τον παιδικό του φίλο, Howard Prince (Woody Allen), να του «δανείσει» το όνομα του, να γίνει δηλαδή η βιτρίνα του, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει να γράφει σενάρια.
Ο Howard Prince είναι ένας απλός ταμίας σε diner, πολιτικά απαθής και τζογαδόρος που μονίμως χρωστά παντού. Το γεγονός ότι θα παίρνει ένα ποσοστό από τα κέρδη του φίλου του τον δελεάζει. Δέχεται. Και δελεάζεται τόσο πολύ που δέχεται να παίξει τη «βιτρίνα» και για άλλους δύο συγγραφείς.



Τα πράγματα κυλούν θαυμάσια για τον Howard μέχρι που το μακρύ κι απειλητικό χέρι του μακαρθισμού απλώνεται προς αυτόν. Επίμονες συνεντεύξεις, απαιτητικές επιτροπές που δεν τις ενδιαφέρει να ακούσουν την αλήθεια, απλά «δώσε ένα όνομα, ένα οποιοδήποτε όνομα». Ο Howard αισθάνεται ολοένα και περισσότερο την πίεση που του ασκείται, αρχίζει πια να ακούει και να βλέπει , δεν μπορεί πια να μείνει αμέτοχος, αντιδρά, σηκώνει κεφάλι, χλευάζει την επιτροπή, δεν ονοματίζει κανέναν. Με τις όποιες συνέπειες. Hero of the day.






Οι «συνεντεύξεις» ή μάλλον ανακρίσεις είναι εξαντλητικές, η επιμονή να δοθεί μια απάντηση, έστω και κατασκευασμένη, αρκεί να είναι αυτό που θέλουν αν ακούσουν τα μέλη της επιτροπής, ασκεί απίστευτες πιέσεις στον ανακρινόμενο. Ο σεναριογράφος Walter Bernstein υπήρξε ο ίδιος θύμα εκείνης της παρανοϊκής περιόδου και γνώριζε πολύ καλά πώς στήνονταν οι συνεντεύξεις.

Όπως κι ο σκηνοθέτης Martin Ritt.

Όπως κι ο Zero Mostel ο οποίος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία.



Όπως κι ο ηθοποιός Herschel Bernardi.


Τέλος, στην ταινία παίζει κι ο ηθοποιός David Margulies ο οποίος πέθανε αυτήν την εβδομάδα σε ηλικία 78 ετών. Τον είχαμε γνωρίσει κυρίως μέσα από τις ταινίες των «Ghostbusters» κι άλλες γνωστές όπως το «Dressed to kill” και «9 ½ εβδομάδες».

Στην κάτωθι φωτογραφία ο David Margulies (δίπλα από τον Woody Allen) ως ένας από τους συγγραφείς που βοηθά ο Howard.    

      

Δεν υπάρχουν σχόλια: