Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Το Λονδίνο σε 10 ταινίες

Σκέφτηκα να συνεχίσω το αφιέρωμα σε διάφορες πόλεις μέσα από ταινίες που έχουν γυριστεί σε αυτές. Αφού ξεκινήσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση με την Νέα Υόρκη, αυτή τη φορά θα περάσουμε τον Ατλαντικό και θα προσγειωθούμε στο Λονδίνο- την πρώτη από τις 3 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα εντάξω στο αφιέρωμα.

O Charles Dickens είναι ο συγγραφέας που ταυτίστηκε με το βικτωριανό Λονδίνο. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Προσωπική προτίμηση, κάτι κλασικό:

1Great expectations , ταινία του μεγάλου Βρετανού σκηνοθέτη, David Lean, γυρισμένη το 1946.

Ο Πιπ μόλις έφθασε στο Λονδίνο...προσδοκώντας πολλά!




2. Στην ταινία που μόλις αναφέραμε έπαιζε κι ο Alec Guinness, ηθοποιός που συνέδεσε το όνομα του με τις ταινίες των περίφημων Ealing Studios. Θα διαλέξω μόνο μία από αυτές, με μεγάλη δυσκολία βέβαια γιατί είμαι φαν των ταινιών αυτών!
Passport to Pimlico . Η αγγλική κωμωδία στα καλύτερα της!

Check point...Pimlico!


3. Οι κωμωδίες όπως αυτές που ξεπήδησαν από τα Ealing Studios άνθισαν τη δεκαετία του 50. Στην επόμενη δεκαετία, εκείνη του 60 άνθισε το Swinging London! Έχω όχι μία, αλλά 3 χαρακτηριστικές ταινίες της εποχής εκείνης.
Πρώτα απ'όλα το The knack...and how to get it! . Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, είναι εκείνη που οι 3 πρωταγωνιστές μετακινούν ένα κρεβάτι σέρνοντας το στους δρόμους του Λονδίνου!



4. Επόμενη ταινία από το Swinging London, είναι το Darling με την πανέμορφη Julie Christie κι έναν από τους πολύ αγαπημένους μου Άγγλους ηθοποιούς, τον Dirk Bogarde.



5. Άλλος Άγγλος ηθοποιός στον οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία και τυγχάνει να είναι Λονδρέζος, είναι ο Michael Caine. Η ταινία που τον έκανε διάσημο είναι η
 The Ipcress file στην οποία υποδύεται τον πολύ cool και γκουρμέ, πράκτορα Harry Palmer.

Μεγάλε! Ο πιο cool cockney ever!


Πηγαίνοντας στη δεκαετία του 70 θα αποτιμήσουμε ένα μικρό φόρο τιμής στον μετρ του τρόμου, τον Μέγα Χίτσκοκ, ο οποίος ήταν Λονδρέζος! Η τελευταία ταινία που γύρισε στην πατρίδα του , το:
6. Frenzy διαδραματίζεται στην καρδιά της πόλης στο Covent Garden και το Soho.

Στη λαχαναγορά του Λονδίνου ξέσπασε...φρενίτιδα!
Τη δεκαετία του 80 τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά πια στην Μ.Βρετανία. Η πολιτική της Σιδηράς Κυρίας Θάτσερ φέρνει κοινωνική αναταραχή , ταραχές αλλά και πνευματική αφύπνιση ιδιαίτερα από τη μεριά των σκηνοθετών. Χαρακτηριστική ταινία όχι μόνο της εποχής αλλά και του Λονδίνου των 80es το
7My beautiful laundrette του Stephen Frears, έναν σκηνοθέτη τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα.

Αγάπα με αν τολμάς...


Από τη δεκαετία του 90 θα διαλέξω μια ταινία αγαπημένη.
8Wonderland του πολύ ιδιαίτερου σκηνοθέτη Michael Winterbottom. Οι δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις σε μια πόλη που μοιάζει να είναι το ιδανικό σκηνικό για ασυννενοησία, αποξένωση, μοναξιά, κατεστραμμένα όνειρα, αλλά μια μικρή αχτίδα ελπίδας υπάρχει και φωτίζει το Gloomy London και τους κατοίκους της. Φανερά επηρεασμένος ο σκηνοθέτης από τον συνονόματο του Mike Leigh.
Η ταινία του Winterbottom διαθέτει και την καταπληκτική μουσική του Michael Nyman. Πάρτε μια ιδέα:




Νομίζω ότι είναι από τα ωραιότερα μουσικά θέματα για ταινία που έχω ακούσει.

Στις μέρες μας πια κυριαρχούν ταινίες όπως ''Four weddings and a funeral'', ''Notting Hill'', ''Bridget Jones Diary'' , ''About a boy'' κλπ. Από όλες αυτές θα διαλέξω
9 .Love actually διότι την έχω δει άπειρες φορές, είναι μια ταινία που μου φτιάχνει το κέφι και κυρίως, το Λονδίνο είναι κουκλάρα όταν φορά τα χριστουγεννιάτικα!

O Hugh Grant ως πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας! Φίλε, πέρνα κι από τα μέρη μας μπας και δούμε άσπρη μέρα!
Κι αν δεν δούμε άσπρη μέρα, τουλάχιστον θα έχουμε κούκλο πρωθυπουργό! Έλα εσύ κι ας χρεοκοπήσουμε!!!
 Τέλος θα κλείσω με το απόλυτο λονδρέζικο μιούζικαλ και μια από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες παιδιόθεν.
10 Mary Poppins !







Επίλογος. Δεν αναφέρθηκα καθόλου σε χαρακτηριστικές φιγούρες της πόλης όπως τον Sherlock Holmes ή τον ...Jack the ripper. Έχουν γυριστεί τόσες ταινίες με τον μεν και τον δε, που ποια να πρωτοδιαλέξει κανείς!
Ο σκηνοθέτης που μου έδωσε την αφορμή να ξεκινήσω αυτό το αφιέρωμα στις πόλεις, δεν είναι άλλος από τον Woody Allen ο οποίος έχει γυρίσει ούτε λίγο ούτε πολύ 4 ταινίες στο Λονδίνο! ''Matchpoint'', ''Cassandra's dream'' , ''Scoop'' & ''You'll meet a tall dark stranger''. Παραδόξως -και για ανεξήγητο λόγο- οι ταινίες αυτές δεν είναι αρεστές στους Βρετανούς, ο κριτικός της Guardian μάλιστα, τις χαρακτηρίζει...awful! Να φανταστείτε ότι το Scoop δεν έχει βρει ακόμη διανομή στη Βρετανία! Χθες στις Κάννες, παίχτηκε η νέα ταινία του Woody η οποία άρεσε πολύ στο εν λόγω Άγγλο κριτικό! Παρεμπιπτόντως, η νέα ταινία του Woody διαδραματίζεται στο Παρίσι, κι εκεί θα βρεθούμε στη συνέχεια του αφιερώματος!

2 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Mary Poppins. Δεν θα το έβαζες στα 10 καλύτερα μιούζικαλς?

crispy είπε...

mary ka
Ναι , εννοείται! Έχω μεγάλη αδυναμία στην Julie Andrews γι'αυτό αγαπώ επίσης το μιούζικαλ the sound of music!
Υ.Γ: Ίσως αργότερα κάνω ένα αφιέρωμα στα μιούζικαλ.