Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η Νέα Υόρκη σε 10 ταινίες.

Η Νέα Υόρκη είναι η απόλυτη κινηματογραφική πόλη γι'αυτό κι έχει υπάρξει το σκηνικό σπουδαίων  κι αξέχαστων ταινιών. Στη σημερινή ανάρτηση προσπάθησα να αναφερθώ σε 10 χαρακτηριστικές ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί. Για να διευκολύνω κάπως τα πράγματα εξαίρεσα εκτάκτως τις ταινίες του Woody Allen -για ευνόητους λόγους, θα μπορούσε να ήταν η ανάρτηση μόνο με ταινίες του!! Κι εξαίρεσα ταινίες καταστροφής. Δεν έχω ιδέα γιατί...!

1. Shadows (Σκιές) του Τζων Κασσαβέτη. Η, για πολλούς, πρώτη ανεξάρτητη ταινία του Αμερικάνικου κινηματογράφου. Οι ήρωες μπαινοβγαίνουν σε jazz clubs, βολτάρουν στο Central park και το MoMA, πάντα σε ασπρόμαυρο φόντο.



2. Μιας κι αναφέραμε τον Τζων Κασσαβέτη , ας τον θυμηθούμε να πρωταγωνιστεί στη θρυλική ταινία Rosemary's baby. Πολλά, σκοτεινά και διαβολικά τα μυστήρια που κρύβει το κτήριο Ντακότα το οποίο δεσπόζει στην 72η οδό της πόλης.


3. Η Νέα Υόρκη υπήρξε η πόλη στην οποία γυρίστηκαν εξαιρετικές και μοναδικές αστυνομικές ταινίες.
Στη μνήμη του σημαντικού σκηνοθέτη Sidney Lumet ας θυμηθούμε τον Serpico , με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Νεοϋορκέζου Al Pacino - και μην ξεχνάμε την πανέμορφη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.



4. Προσωπικά, η αγαπημένη μου νεοϋοκέζικη αστυνομική ταινία είναι η, The french connection του William Friedkin με εκείνη την απίστευτη σκηνή καταδίωξης όπου ο Gene Hackman δεν αφήνει τίποτα όρθιο!



5. Δεν χωρά αμφιβολία ότι το απόλυτο NewYork musical είναι το West side story. Ε, χμμμ, έχω να σας εξομολογηθώ το εξής -κι ελπίζω να με συγχωρήσετε και να μην στιγματιστώ ως σινεφίλ: Δεν το έχω δει ποτέ ολόκληρο!!


6. New York χωρίς τον Martin δε γίνεται! Αγαπώ πολύ τους ''Κακόφημους δρόμους'' αλλά ο Ταξιτζής παραμένει η πιο εμβληματική ταινία του Νεοϋορκέζου σκηνοθέτη.



7. Πιο πρόσφατες ταινίες όπως το You've got mail . Γλυκανάλατη ταινία (την οποία, κατά τ'άλλα, η γράφουσα έχει δει μερικές δεκάδες φορές!!!), όμως δεν χορταίνεις να βλέπεις τη Νέα Υόρκη στα καλύτερα της.



8. As good as it gets Το Μανχάτταν του ιδιότροπου συγγραφέα Μέλβιλ Γιούνταλ συναντά το Μπρούκλιν της ευαίσθητης αλλά δυναμικής σερβιτόρας Κάρολ.



Και τώρα δύο ταινίες, οι οποίες μας άφησαν παρακαταθήκη δύο αξέχαστες σκηνές γυρισμένες στη Νέα Υόρκη!

9. Εννοείται η ταινία The seven year itch (για να βάλουμε κι έναν Billy Wider) με την περίφημη σκηνή όπου ο αέρας από το μετρό σηκώνει το φουστάνι της Marilyn


κι η δική μου No. 2 all time favourite σκηνή στη Νέα Υόρκη: Η εναρκτήρια σεκάνς του Breakfast at Tiffany's , όπου η υπέροχη Holly Gollightly, σε μια άδεια πόλη, με καφέ και κρουασάν στο χέρι και φορώντας ένα υπέροχο φόρεμα , κοιτάζει την βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου Tiffany's. Classic!




Ας κλείσουμε με το πολύ όμορφο τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία Midnight cowboy γυρισμένη κι αυτή στη Νέα Υόρκη. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Dustin Hoffman κι ο Jon Voight.




Τώρα που ανέφερα τον Dustin, τον θυμάστε στο Marathon man να τρέχει σαν παλαβός στο Central Park;;;;!

8 σχόλια:

Eskli είπε...

Πολύ ωραίο αφιέρωμα κρίσπυ!!! i wanna wake up in a city that never sleeps....<3

Aλλά πού είναι ο μεγαλύτερος εραστής της Νέας Υόρκης, ο αγαπημένος Γούντυ?

spgirl είπε...

Επίσης υπέροχες ταινίες:
1. New York, New York με DeNiro, Minelli.
2. Manhattan. Πιο κλασική ΝεοΥορκέζικη ταινία δεν υπάρχει.
3. Staying Alive. Πολύ σαχλαμάρη ταινία αλλά pure pop culture και η Νέα Υόρκη στην εποχή των disco.

navarino-s είπε...

H Crispy πέραν της υψηλής σινεφιλικής ποιότητας διακρίνεται και από υψηλό επίπεδο ευγένειας που δεν της επέτρεπε να προτάξει τη γνωστή σε όλους μας και τόσο συνδεδεμένη με ΝΥ φιλογουντυαλλενική της ταυτότητα με αποτέλεσμα να μας εκπλήξει σφόδρα και εμένα σε μαγάλο βαθμό ευχάριστα γιατί εκτός από το ότι επικροτώ όλες τις επιλογές της, με τον "Καουμπόϋ" με πιάνει στη ...φάκα γιατί εκτός από το ότι τοποθετώ την ταινία αυτή σταθερά στην πρώτη δεκάδα του παγκόσμιου κινηματοράφου, έβαλε και εκείνο το ...ρημάδι το τραγούδι του Nilsson που το θεωρώ ως την καλύτερη μελωδία τίτλων που βγήκε ποτέ!

Ανώνυμος είπε...

Kαλημερα.Αλλες τρεις υπεροχες 'Νεουορκεζικες'ταινιες το 'it should happen to you'του 1954 με την Judy Holiday και Jack Lemmon στην πρωτη του κινηματογραφικη εμφανιση,το 'Barefoot in the park'(1967)και ο μεταγενεστερος 'Καπνος'(Και ο αυτοσχεδιαστικος 'λιγος καπνος ακομα').Οσο για το τραγουδι ο W.Mann βιογραφος του Schlesiger ειχε γραψει πως δεν μπορει να φανταστει τον 'Καουμποι'χωρις το 'Everybody's Talkin'! Π

crispy είπε...

@Eskli
Όπως έγραψα στην αρχή αν έβαζα Woody θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να συνέχιζα και να τελείωνα με Woody! Με πόνο ψυχής αναγκάστηκα να τον εξαιρέσω!





@spgirl
Σαν τραγούδι στο τέλος ήθελα να βάλω τη Liza Minelli να τραγουδά το New York New York από την ομώνυμη ταινία αλλά μου έδινε ενσωμάτωση το you tube. Κι από Scorcese ήθελα να διαλέξω μία οπότε έβαλα τον ταξιτζή.



@navarino-s
Χα χα! Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να αφήσω απ'έξω τις ταινίες του αγαπημένου μου!
Δεν ήξερα ότι είχατε αδυναμία στον Midnight cowboy! Κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι πάντα μου έρχονται σκηνές από την ταινία!




Ήθελα πολύ να βάλω να βάλω και τις δύο ταινίες που αναφέρεις αλλά ο περιορισμός 10 ήταν αυστηρός. Φευ...
Νομίζω ότι όλοι μας , όχι μόνο ο σκηνοθέτης, δεν μπορούν να φανταστούν την ταινία χωρίς το τραγούδι αυτό!

Mary Ka είπε...

Ετσι είναι. Ο Γούντυ Αλλεν είναι εκτός συναγωνισμού όταν πρόκειται για Ν. Υόρκη. Αλλά και με άλλες πόλεις τα καταφέρνει υπέροχα.
Τα πλάνα του από το Λονδίνο στο cassandra's dream και στο Match Point,δεν είναι καταπληκτικά? Το'χει με τις πόλεις!

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιον Βόιτ πόσο μοιάζει με την Αντζελίνα! Η Αντζι είναι ο Γιον Βόιτ με σκούρα μακριά μαλλιά!

crispy είπε...

@Mary Ka
Δεν χωρά αμφιβολία για αυτό. O Woody έχει έναν μοναδικό τρόπο να κινηματογραφεί τις πόλεις!



@ανώνυμος
χα χα! Το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ!!