Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το Παρίσι σε 10 ταινίες

Μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο , σειρά έχει το Παρίσι στο μικρό μας αφιέρωμα ''Οι πόλεις σε ταινίες''.
Το Παρίσι αποδεικνύεται η πιο δύσκολη ανάρτηση μέχρι στιγμής. Τρομερά κινηματογραφική πόλη, άπειρες οι ταινίες που έχουν γυριστεί στους δρόμους και τις περίφημες συνοικίες της, δύσκολο, πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς μόνο 10 ταινίες! Προφανώς ο κατάλογος μου - ο οποίος βασίζεται σε καθαρά προσωπικά κριτήρια- είναι ελλιπής, περιμένω όμως από εσάς να συμπληρώσετε.
On y va!

Θα ξεκινήσω με δύο πάρα πολύ αγαπημένες μου ταινίες όπου πρωταγωνιστούν παιδιά!

1''Le ballon rouge'' (Το κόκκινο μπαλόνι'') . Μια πανέμορφη μικρού (;) μήκους ταινία που εξιστορεί την φιλία ενός αγοριού με...ένα κόκκινο μπαλόνι! Συγκινητική!






2''Zazie dans le metro'' (''Η Ζαζί στο μετρό'') Όσο κι αν φαίνεται περίεργο η χαριτωμένη αυτή ταινία έχει την υπογραφή του σπουδαίου Λουί Μαλ! Η ζωηρή αλλά γλυκύτατη Ζαζί , αναστατώνει τους πάντες όταν αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι του θείου της και να εξερευνήσει την πόλη μόνη της!





3. Μια ταινία που σημάδεψε κατά κάποιον τρόπο την εφηβεία μου είναι το περίφημο ''A bout de souffle'' (Με κομμένη την ανάσα) του πατέρα (;) του κινήματος της Nouvelle Vague , Jean Luc Godard.
Η ταινία διαθέτει μια από τις πιο όμορφες σκηνές, με την εξαιρετικά εύθραυστη Jean Seberg , να γυρνά στους δρόμους του Παρισιού πουλώντας την International Herald Tribune.



4. Και μια κι  είμαστε στη Nouvelle Vague , πώς να μην τιμήσουμε έναν από  τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες τον Francois Truffaut , με την σχεδόν αυτοβιογραφική ταινία του ''Les quatre cents coups'' (Τα 400 χτυπήματα)



5. Μια από τις αγαπημένες μου κομεντί που είναι γυρισμένες στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην συνοικία Marais, δεν είναι άλλη από τη Les aventures de Rabbi Jacob με τον εξωφρενικά αστείο και μοναδικό Louis de Funes!




6. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο γαλλική, πιο παριζιάνικη ταινία από το Un coeur en hiver (Μια καρδιά το χειμώνα) . Βασανισμένοι έρωτες a la francaise (σε θέλω, με θέλεις, γιατί σε θέλω; γιατί με θέλεις;  δε σε θέλω πια...) κι οι πρωταγωνιστές μπαινοβγαίνουν στα bistrot της πόλης!






7. Δύο γοητευτικοί πρωταγωνιστές , ένα συναρπαστικό Παρίσι κι ένα πανέξυπνο σενάριο! Τι άλλο θέλει κανείς!
Charade με μια κλασική σκηνή σε υπαίθριο κουκλοθέατρο (τα περίφημα guignolet) κάπου στο Παρίσι!




8. Και τώρα, ρομαντικοί όλου του κόσμου ενωθείτε!! Όσοι πάθατε παράκρουση με το Before sunrise (το οποίο γυρίστηκε στη Βιέννη), είμαι σίγουρη ότι ενθουσιαστήκατε με την κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της ταινίας το Before Sunset , το οποίο φυσικά είναι γυρισμένο στο Παρίσι!




Θα κλείσω το μικρό αυτό αφιέρωμα με δύο ταινίες που έχουν κοινό παρονομαστή τον πρωταγωνιστή της μιας που ήταν σκηνοθέτης της άλλης : Από τη μια ένα Παρίσι -κυρίως τα προάστια του- που κοχλάζει, που ξεχειλίζει απόγνωση και μίσος (η ταινία εδώ που τα λέμε υπήρξε προφητική ). Κι από την άλλη ένα Παρίσι γοητευτικό, γλυκό και παραμυθένιο. Διαλέγετε και παίρνετε

9. La haine (Το Μίσος)




10. Και φυσικά η γνωστή και μη εξαιρετέα Amelie!




9 σχόλια:

Eskli είπε...

Πάρα πολύ καλές ταινίες όλες τους!!!Και το σημαντικότερο: είναι γυρισμένες στην αγαπημένη μου πόλη!!!
Μπράβο για το αφιέρωμα...Δεν έχω δει τις 2 πρώτες με τα παιδάκια!

We'll always have Paris!!! <3 <3 <3

academy είπε...

Αριστούργημα πόλη αριστουργηματικές ταινίες!
Paris je t'aime!!!

Carlito είπε...

Μας ταξίδεψες πάλι! Ειδικά το 3 στο 6,7,8,9 ήταν μαγικά! Τα πρώτα δύο..δεεν! Άσχετο αλλά μπορεί να έβαζα και τις αυτοκινητοκαταδιώξεις στα στενάκια του Παρισιού στο "Ronin". Καλησπέρα!

Mary Ka είπε...

Από όλες τις αναφερόμενες, "Το Κόκκινο Μπαλόνι" είνμαι αυτή που με συγκινεί. Η ματιά της πόλης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού χωρίς πολλά - ή και καθόλου, δε θυμάμαι- λόγια, τα οποία ήταν ,όντως, περιττά. Το έντονο κόκκινο στα μουντά χρώματα του Παρισιού λάμπει σαν την αθωότητα της καρδιάς του παιδιού που περιπλανιέται μόνο του στη μεγάλη πόλη κυνηγώντας το μπαλόνι-όνειρο.
Το Παρίσι στην καθημερινότητα του. Ανάλογη και η Ζαζί με γοητεύει περισσότερο το "Το Κόκκινο Μπαλόνι", ίσως γιατί την είδα πρώτα.

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικό αφιέρωμα ;-)))

τώρα περιμένουμε και την ταινία του Γούντυ 'Αλλεν ;-)))

Evi Avd. είπε...

Ωραίο αφιέρωμα για την αγαπημένη μου πόλη...Θα προσθέσω και κάτι πιο σκοτεινό και άβολο, για να έχουμε και την άλλη πλευρά της πόλης του φωτός: Irreversible του Gaspar Noe..

crispy είπε...

@eskli
Mais oui, we'll always have Paris! (Κλασική η ατάκα του Ρικ!)
Ψάξε οπωσδήποτε να βρεις τη ''Ζαζί'' και ''Το κόκκινο μπαλόνι''. Θα τις λατρέψεις!




@Academy
Ναι, ναι! Paris, nous t'aimons! Χαίρομαι που βρίσκω οπαδούς της πόλης του φωτός!



@Carlito
Ετοιμάσου! Prossima fermata: Roma!!
Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!



@Mary Ka
Όντως στο ''Κόκκινο μπαλόνι'' αυτό που με συγκινεί κι εμένα τόσο πολύ είναι η αθώα παιδική ματιά!



@irinivergopoulou
Αν την περιμένουμε λέει! Άλλωστε ο Woody ήταν η αφορμή να ξεκινήσω αυτό το αφιέρωμα!



@Evi Avd.
Το ''Μη αναστρέψιμος'' είναι σίγουρα μια ταινία που δύσκολα ξεχνά κανείς. Άβολη, όπως πολύ σωστά γράφεις.....

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Σε σοφίτα, με τη Julie Delpy, μια κιθάρα στην αγκαλιά, Nina Simone στο fadeout και ... Let me sing you a Waltz... Αυτό είναι Παρίσι!

Βέβαια, είναι και τα "La Haine" και "Irreversible". Τέλοσπάντων, ωραίο αφιέρωμα!

crispy είπε...

@moody
Ευχαριστώ!
Βλέπω πάντως ότι το ''Irreversible'' είναι ταινία που αρκετοί την έχετε σαν σημείο αναφοράς.