Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η επέτειος ενός...Δράκουλα!

Στο site ''Σαν σήμερα'' μπορεί να μάθει κανείς πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως ότι σαν σήμερα, 5 του Μάρτη το έτος 1922 , έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον...Δράκουλα! Κι αυτή δεν ήταν άλλη από την ταινία  «Νοσφεράτου - Η συμφωνία του τρόμου», του Γερμανού σκηνοθέτη Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου





Η ταινία βασιζόταν στο περίφημο βιβλίο του Μπραμ Στόουκερ ''Δράκουλας'' αλλά επειδή οι δημιουργοί της ταινίας δεν μπορούσαν να πάρουν τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, άλλαξαν ονόματα και τοποθεσία κι έτσι αντί του γνωστού κόμη Δράκουλα μας προέκυψε ο ....κακάσχημος κόμης Ορλόκ (με τη μορφή του ηθοποιού Μαξ Σρεκ) και το Λονδίνο όπου καταφθάνει ο Δράκουλας στο βιβλίο γίνεται η φανταστική πόλη Βίσμποργκ στην ταινία!




Με αφορμή αυτήν την επέτειο, σκέφτηκα να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις...δρακουλιάρικες ταινίες! Πολύτιμος βοηθός μου στη διαδρομή θα είναι το εξαιρετικό βιβλίο του Δημήτρη Κολιοδήμου ''Ο Κόμης Δράκουλας στην οθόνη'' από τις εκδόσεις Οξύ.

Η πρώτη ταινία στην οποία εμφανίζεται ο ..πραγματικός Κόμης Δράκουλας είναι η ταινία του 1931 Dracula  του Tod Browning με πρωταγωνιστή έναν από τους δύο ηθοποιούς που συνέδεσαν το όνομα τους με τον αιμοδιψή Καρπάθιο Κόμη, τον Bela Lugosi !





Λέγεται ότι ο Bela έπαθε τέτοιο κόλλημα με το ρόλο του που ποτέ δεν τον ξεπέρασε και μάλιστα όταν πέθανε... θάφτηκε με την κάπα που φορούσε στην ταινία!

Ο δεύτερος ηθοποιός που συνέδεσε το όνομα του με τον Κόμη Δράκουλα δεν είναι άλλος από τον Christopher Lee. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχουμε στο νου μας τη δική του φιγούρα όταν μιλάμε για τον Δράκουλα. Ο ίδιος παρόλο που έπαιξε σε μια σειρά ταινιών της περίφημης εταιρίας παραγωγής Hammer με ήρωα τον αγαπητό μας Κόμη, δεν κόλλησε ποτέ σε αυτόν, αντίθετα έφτασε στο σημείο να είναι αρνητικός σε οποιαδήποτε αναφορά στον συγκεκριμένο ρόλο που τον έκανε διάσημο.




Ο Δράκουλας δια χειρός Hammer θεωρείται ο μέχρι στιγμής πιο αιμοσταγής, πιο τρομακτικός, πιο επιβλητικός, πιο... κακός κι ο πιο... γνωστός!

Το 1992 ο Francis Ford Coppola, μετέφερε κι αυτός στην οθόνη το βιβλίο του Bram Stoker, σε μια ταινία που θεωρείται η πιο πιστή διασκευή του βιβλίου. Η ταινία ''Bram Stoker's Dracula'' είναι αναντίρρητα εντυπωσιακή σε όλα : κουστούμια, σκηνικά, εφέ, εξαιρετική απόδοση του βιβλίου, το casting όμως συζητήθηκε πολύ. Τον ρόλο του Κόμη Δράκουλα έπαιξε πολύ πετυχημένα , κατά τη γνώμη μου, ο Gary Oldman (έκπληξη η επιλογή του που δικαίωσε όμως την ταινία). Ο Antony Hopkins στο ρόλο του διώκτη του Δράκουλα, καθηγητή Βαν Χέλσινγκ, ήταν καταπληκτικός. Όμως αντίρρηση υπήρξε για τους δύο άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Keanu Reeves ήταν πολύ αδύναμος ως Τζόναθαν Χάρκερ, κι η Winona Ryder πανέμορφη μεν, λίγη δε για το διπλό ρόλο της Mina/Elisabetta. Η ταινία ευτύχησε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σκηνοθέτη της, εν τούτοις οι προγενέστερες επιμένουν στη μνήμη μας. Ας πούμε, όταν κλείνετε τα μάτια σας και φαντάζεστε τον Δράκουλα....ποια φιγούρα σας έρχεται πρώτη στο μυαλό;;;!





Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφοροι Δράκουλες στην μεγάλη οθόνη: Ως αστείοι, σέξι, μοντέρνοι, ερωτύλοι, ακόμα κι ως Αφροαμερικανοί:


Είναι ο επονομαζόμενος....Blacula!

Σύμφωνα με το βιβλίο του κου. Κολιοδήμου, ο Κόμης κατά καιρούς έχει συναντηθεί με τον Φρανκενστάιν, τον...Μπατμαν, τους Αμποτ & Κοστέλο, ακόμα και με τον....Σκούπι Ντου!!!
Έχει πάρει κατά καιρούς τις μορφές των David Niven, Frank Langella, Klaus Kinski, Udo Kier κλπ.
έχει περάσει από διάφορα μέρη του κόσμου, ακόμα και από τα....Εξάρχεια!!!!


Παρεμπιπτόντως ήταν και ζωόφιλος! Διέθετε έναν πιστό σκύλο τον Zόλταν, ο οποίος Ζόλταν εμφανίζεται σε μια εξωφρενική ταινία του 78 κουβαλώντας τα χούγια του αφέντη του!

Η ιστορία του Κόμη Δράκουλα μπορεί κατά καιρούς να παραποιήθηκε και να κακοποιήθηκε, αλλά δεν παύει να παραμένει από τις πιο αγαπημένες και πιο γοητευτικές ιστορίες τρόμου! Και πάντα, οι φαν του κλασικού βιβλίου του Bram Stoker, θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη κινηματογραφική μεταφορά!
Πριν τελειώσω να σημειώσω ότι το βιβλίο του Bram Stoker ''Dracula'' ευτύχησε στην ελληνική του έκδοση με εξαιρετική μετάφραση, από τις εκδόσεις Στοχαστή.

4 σχόλια:

navarino-s είπε...

Να αρχίσω από το τέλος: την πρώτη μετάφραση του βιβλίου του Stoker στα ελληνικά την έχει κάνει ο...Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και κάποιος εκδοτικός οίκος (ίσως να είναι και ο Ίνδικτος) έχει κάνει φωτογραφική ανατύπωση.
Συμφωνώ ότι ο Κρίστοφερ Λη είναι το πρόσωπο-σύμβολο του κόμη Δράκουλα. Αλλά από όλες τις εκδοχές που έχω δει εκείνη που με γοήτεψε περισσότερο είναι αυτή του Χέρτσογκ με τον Κλάους Κίνσκι γιατί έχει προσθέσει ένα εκπληκτικό στοιχείο: το παίξιμο του Δράκουλα από τον Κίνσκι προσδίδει στον αλλόκοτο ήρωα ένα στοιχείο συμπάθειας και λύπης ταυτόχρονα από τον θεατή τελείως αντίθετο από το αιμοσταγές του μπακράουντ. Δεν έχω δει αυτήν του Κόπολα.
Πολύ καλή ανάρτηση!
Καλές απόκριες που παλιά θυμάμαι ότι στα μασκαρέματα η φιγούρα του Δράκουλα ερχότανε πρώτη!

Chris Karpis είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση, αλλά... μας τρόμαξες λιγάκι !

Εννοείται οτι ο Christopher Lee έρχεται πρώτος σαν εικόνα στο μυαλό όταν μιλάμε για τον Dracula, αλλά σαν ηθοποιία, και σαν ταινία γενικά, νομίζω οι Oldman και Coppola δεν παίζονται.

Απόλαυση ο Τζίμης Πανούσης στο "Δράκουλα των Εξαρχείων", πολύ καλός και ο Kinski, αλλά ο Oldman πραγματικά δίνει ρέστα, και ας τον πλαισιώνουν μερικά ατάλαντα παιδάκια, όπως πολύ σωστά αναφέρεις.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη αναρτηση.Να θυμηθουμε επισης τον πολυ καλο'χορο των βρυκολακων' του Ρομαν Πολανσκι.Αγαπημενος Δρακουλας ο Κριστοφερ Λη.Και κατι σχετικο http://www.youtube.com/watch?v=mriBc6NjUhg&feature=related
Π.

crispy είπε...

@navarino-s
Δεν το ήξερα κι ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Έψαξα μέσω google, επειδή μ'ενδιαφέρει να αποκτήσω τη συγκεκριμένη μετάφραση κι είδα ότι θα την εκδώσουν οι εκδόσεις Κίχλη : http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=236677 . (Το άρθρο της Ε έχει κι ένα απόσπασμα!)




@curious_ape009
Ναι όντως, ο Κόππολα κατάφερε κι έδωσε άλλη διάσταση στην κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου. Εκμεταλλεύτηκε με εξαιρετικό τρόπο τα εφέ (όσο θυμάμαι εκείνες τις σκιές που κινούνταν...αυτόνομα!) και τα άκρως εντυπωσιακά κουστούμια. Ο Δράκουλας του Κόππολα ξεχνιέται κι ενίοτε ελέω έρωτα...εξανθρωπίζεται!




Ευχαριστώ! Ναι βέβαια, ο ''Χορός των βρυκολάκων'' είναι εξαιρετικός!
Πραγματικά σκεφτόμουν να βάλω στο τέλος της ανάρτησης το τραγούδι των Β. αλλά ξεχάστηκα!!