Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

To be banned!

Από την εφημερίδα independent αλίευσα ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα σε ταινίες που εξαιτίας του περιεχομένου τους υπέστησαν απαγόρευση της προβολής τους σε διάφορες χώρες του κόσμου!
Αυτά που μου έκαναν εντύπωση είναι τα εξής:

And I ban your movie!!!


1. Στην πλειοψηφία οι ταινίες είναι της κατηγορίας splatter , ταινίες με πολύ αίμα , πάμπολλα θύματα και μπόλικη βία! Έχουμε επίσης την αναμενόμενη ευαισθησία στη....''θρησκευτική σάτιρα'' και την αποστροφή στο οργιώδες σεξ.
2. Η χώρα που πρωτοστατεί στις απαγορεύσεις είναι....η Σιγκαπούρη! Σχεδόν όλες οι ταινίες που αναφέρονται στο άρθρο είναι απαγορευμένες στη λιλιπούτεια αυτή χώρα της Ν.Α. Ασίας -μα τι διάολο βλέπουν εκεί;;;! Εντύπωση όμως κάνει και το γεγονός ότι ΚΑΙ οι Σκανδιναβικές χώρες πρωτοστατούν στις...απαγορεύσεις!
3. Η Ελλάδα παραδόξως δεν εμφανίζεται πουθενά! Δώσε splatter στο λαό αλλά , σουτ .......μην του μιλήσεις για ......τον ''Τελευταίο πειρασμό''!!!


Η είδηση της εβδομάδας είναι βέβαια η ταινία ''Κυνόδοντας'' που διεκδικεί το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η είδηση το τι έχει γραφτεί δε λέγεται!!! Το Newsit ''έδωσε ρέστα'' δηλώνοντας με πηχυαίους τίτλους :''  Η Ελλάδα στο προσκήνιο! Από μαύρο πρόβατο των αγορών φαβορί των Όσκαρ με τον Κυνόδοντα''!!!!!!!!!!!!!!! Να δω τον Υπουργό μας της Εθνικής Οικονομίας να παραλαμβάνει το βραβείο Όσκαρ και συγκινημένος να στέλνει ευχαριστίες στο ΔΝΤ και στην ΕΕ -την Ανγκέλα μην ξεχάσετε Υπουργέ!- και τι άλλο στο κόσμο !!

Βέβαια , αλγεινή εντύπωση  μου έκαναν σχόλια αναγνωστών σε διάφορα site που ωρύονται ότι η ταινία ...δυσφημεί τη χώρα!!!!! Curb your ...wrath , mates!!! It's just a movie!
Παρεμπιπτόντως , Καλή Επιτυχία στην ταινία!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ιδια ελεγαν καποτε και για την εκπληκτικη ΄Συνοικια το ονειρο' του Αλ.Αλεξανδρακη.Τι δυσφημιση,κομμουνιστικη προπαγανδα (!!)και αλλα ευτραπελα ειχαν ακουστει δεν λεγεται!Νομιζω πως και το 'κουρδιστο πορτοκαλι'του Κιουμπρικ ηταν για παρα πολλα χρονια απαγορευμενο στην Αγγλια.Π.

Eskli είπε...

Και το "Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι" με τον Μπράντο. Δεν το έχω δει και δεν νομίζω να το δω τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια. :P

Chris Karpis είπε...

Δεν είναι τυχαίο οτι κάθε απαγορευμένη ταινία αξίζει τον κόπο. Αν ήταν χάλια, δε θα έκανε καμία εντύπωση, και άρα δε θα επηρρέαζε τον κοσμάκη με τις "επικίνδυνες ιδέες" της. Άρα, σχεδόν πάντα είναι δυνατές ταινίες που έχουν κάτι να πούν.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι αρέσκονται σε αποαγορεύσεις, λογοκρισίες και άλλα συναφή φασιστικά χόμπυ, είναι οτι απαγορεύοντας την ταινία, αυτόματα δημιουργείς ενδιαφέρον γύρω της, και ψάχνουν να τη δούν ακόμη κι αυτοί που δεν ήθελαν !

crispy είπε...

@ανώνυμος
Νομίζω ότι αυτοί που επιμένουν σε ευχάριστες ταινίες και μόνο δεν είναι καν σινεφίλ. Είχα διαβάσει ότι ο Αλεξανδράκης είχε τραβήξει τα πάνδεινα με αυτήν την ταινία.
Όσο για το Κουρδιστό πορτοκάλι , ο ίδιος ο Κιούμπρικ θυμωμένος με τη στάση των Άγγλων απαγόρεψε ο ίδιος την προβολή της ταινίας στη χώρα!!



@Eskli
Εννοείτε ότι είχε απαγορευτεί εδώ στην Ελλάδα; Να σας πω , ακόμα και ταινίες απωθητικές για τα γούστα μου μια φορά τουλάχιστον θα τις δω.


@curious_ape009
Προσωπικά δεν πιστεύω σε κανενός είδους απαγόρευση ή λογοκρισία. Ο καθένας μπορεί να δει ό,τι θέλει και να το εκτιμήσει όπως θέλει. Έτσι είναι η τέχνη.
Πραγματικά , τις περισσότερες φορές οι απαγορεύσεις δίνουν διαστάσεις cult σε μια ταινία!