Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Κριτήρια

Φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία διαλέγουμε να δούμε μια ταινία. Αυτά μπορεί να είναι: Ο σκηνοθέτης , οι πρωταγωνιστές , το είδος της ταινίας , η διάθεσή μας , οι κριτικές που διαβάσαμε, η αίθουσα , τι θέλει η παρέα. Για τη γράφουσα , το πιο ισχυρό κριτήριο είναι ο σκηνοθέτης και με βάση αυτό το κριτήριο , τη φετινή σεζόν θα δει οπωσδήποτε τις εξής τανίες:

1. You'll meet a tall dark stranger του Woody Allen. Όσο γυρίζει ταινίες ο Woody , εγώ θα παραμένω πιστή στο ετήσιο ραντεβού μας.



2. 3. 4. Η ''αγία τριάδα'' του Βρετανικού κινηματογράφου:

Route Irish του πολιτικοποιημένου Ken Loach

Tamara Drewe του Stephen Frears τον οποίο παρακολουθώ σταθερά από τον καιρό του My beautiful laundrette.

Another year του πάντα ευαίσθητου κι ενίοτε πολύ συγκινητικού Mike Leigh.

Εννοείται ότι δεν θα χάσω τη νέα ταινία των Αφών Κοέν True Grit . Με πρωταγωνιστή τον ''Dude'' Jeff Bridges.



Η νέα εποχή του David Cronenberg με βρίσκει σύμφωνη. Στη νέα του ταινία -πάλι με πρωταγωνιστή τον Viggo Mortensen!- A dangerous method αναφέρεται στη σχέση του Sigmud Freud με τον Karl Jung. Κάτι μου λέει ότι ο David είναι ο ιδανικός σκηνοθέτης για μια ταινία με τέτοιο θέμα!

Στο φεστιβάλ της Βενετίας ακούσαμε τα καλύτερα για το Black Swan του Darren Aronofsky.

Στο ίδιο φεστιβάλ η Sofia Coppola άκουσε τα εξ'αμάξης για τη βράβευσή της. Εμείς πάντως θα δούμε τη νέα της ταινία Somewhere γιατί μας αρέσει η φίνα και λεπτεπίλεπτη σκηνοθετική ματιά της.



Δεν θα χάσω με τίποτα τη νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη που κατά την ταπεινή γνώμη της γράφουσας είναι ο καλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης αυτόν τον καιρό. ''Άνθρωπος στη θάλασσα ''

Ο Σωτήρης Γκορίτσας μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του γιατρού Γιώργου Δενδρινού ''Από τα κόκκαλα βγαλμένα'' . Αν κρίνω από τα ξεσπάσματα γέλιου του συντρόφου μου όταν το διάβαζε προ καιρού , να υποθέσω ότι ίσως έχουμε να κάνουμε με μια καλή ελληνική κωμωδία; Το ελπίζω.

Τέλος έχω περιέργεια να δω το Arcadia Lost του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ. Μα τι γυρεύει ο Nick Nolte στα βουνά της Αρκαδίας;

Όπως είδατε , στην τελευταία ταινία που ανέφερα το κριτήριο δεν ήταν ο σκηνοθέτης αλλά η.....περιέργεια!

12 σχόλια:

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Εμένα μάλλον τα κριτήρια μου είναι ελαφρώς πιο σύνθετα. Πρώτα ο σκηνοθέτης φυσικά, κατά δεύτερον η θεματολογία και κατά τρίτον το συνολικό casting. Μάλλον αυτά είναι τα βασικότερα, αν και καμιά φορά είναι λίγο "πως θα σου κάτσει" και κάτι. Από μια φωτογραφία μπορεί να ενθουσιαστείς ή και να αποθαρρυνθείς.

Από τις προαναφερθείσες, φανατικά του Cronenberg (αν και μπορεί να μην προβληθεί στη σεζόν 2010-11 στην Ελλάδα). Με πολλή χαρά περιμένω νέο Mike Leigh, με περιέργεια "Black Swan" και με σιγουριά για κάτι που θα με ικανοποιήσει το "True grit".

Είδα το "Machete" του Rodrigues και γούσταρα με χίλια. Πολύ δυνατό Stuff!

Ghost είπε...

για τον γουντι εχω πολλες επιφυλαξεις... ενταξει συμπαθες το Whatever Works... αλλα ηταν μεγαλο τραμπακουλο οι δυο συνεχομενες πατατες που εκανε (μιλαω για το Cassandra's Dream κι εκεινο το αλλο το τραγελαφικο με τη βαρκελωνη)... κριμα γιατι καποτε βρισκοταν στην πρωτη γραμμη

το τρειλερ της καινουριας του φριαρς δε με ενθουσιασε αλλα θα δειξει... τον λι δεν τον φοβαμαι... για τον λοουτς δεν ξερω

αγαπω απιστευτα κοεν... και 100% οτι θα το εχουν και στο γουεστερν!

αντιθετα θεωρω ακρατα κι απιστευτα υπερεκτιμημενο τον αρονοφσκι... καμια του ταινια δε μου εχει αρεσει ιδιαιτερα, βεβαια δεν εχει κανει και τιποτα κακο, αλλα πως με μολις 4 ταινιες... δεν εχω δει το Fountain βεβαια...

η κοπολα ειναι εντυπωσιακα ωριμη σκηνοθετικα... αυτο μαλιστα, το περιμενω!

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχασουμε το 'io sono l'amore'.Ακομα δεν το ειδαμε.Π

argiris-cinefil είπε...

Κι εμένα το πρώτο κριτήριο είναι ο σκηνοθέτης, μετά έρχεται το είδος και η υπόθεση της ταινίας και τελευταίο το casting. Επίσης σημαντικό ρόλο (αλλά όχι καθοριστικό) παίζουν και οι κριτικές

1. Τον Woody Allen τον παρακολουθώ κι εγώ φανατικά αν και η τελευταία του ταινία δεν με ικανοποίησε ιδιαίτερα..
2. Την ''αγία τριάδα'' του Βρετανικού κινηματογράφου την παρακολουθώ αρκετά συχνά έως πολύ συχνά διότι και των τριών σκηνοθετών το έργο τους είναι σπουδαίο.
3. Φανατικός των Κοέν.
4. Ακόμη πιο φανατικός του David Cronenberg.
5. Το Black Swan, μετά το “The Social Network” του Φίντσερ, είναι η ταινία που περιμένω πιο πολύ. Μου αρέσει αρκετά ο Aronofsky αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας.
6. Επίσης μου αρέσει αρκετά και η Κόπολα, όπου τις δυο πρώτες της ταινίες τις λάτρεψα. Σίγουρα θα την δω διότι έχει πάρει πολύ καλές κριτικές.

academy είπε...

Ωραίες οι επιλογές σου.Τον Woody τον είδα.Έίναι απο τις ταινίες που κάνει για να βρεί την φόρμα του στην επόμενη.Κλείνει με μία ατάκα που παραπέμπει στην ταινία που γυρίζει τώρα ''Midnight in Paris''.Μια απλά καλή ταινία.

Blackened είπε...

σίγουρα ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος επιλέγονται από την αρχή, αλλά διαβάζω και την υπόθεση να δω πόσο θα με ενδιαφέρει.

Nolan, Burton σχεδόν όλα τα έχω δει

Coen, διαβαζω και την υπόθεση, είναι ή του μέγιστου ύψους ή του βάθους και της αδιαφορίας

Tarantino τα έβλεπα όλα απερίσκεπτα μέxρι την ψυχρολουσία deathproof.

Από ηθοποιούς μόνο ο Τζώνυ Ντεπ μπορεί να με κάνει να δω ταινία χωρίς να πολυκοιτάξω την υπόθεση, σε όλους τους/τις άλλους/ες ηθοποιούς, κοιτάω και την υπόθεση.

crispy είπε...

@moody. Καλημέρα. Συνήθως τα κριτήρια είναι πιο σύνθετα αλλά δοκίμασα εδώ να κάνω επιλογές με βάση μόνο ένα κριτήριο, που για μένα είναι το πιο ισχυρό.
Αυτό το φοβάμαι κι εγώ για την ταινία με τον Κρόνενμπεργκ ότι ίσως πάει την επόμενη σεζόν. Θέλω πολύ να την δω.
Hot stuff ο Ροντρίγκεζ; Μπαίνει στα υπ'όψην!




@ghost. Καλημέρα. Με τον Woody αυτό που μου αρέσει είναι ότι πάντα κάτι παίρνω , κάτι μου μένει από τις ταινίες του είτε είναι αριστουργήματα είτε όχι. Για κάποιο λόγο οι ταινίες του λειτουργούν -σε μένα τουλάχιστον- ψυχοθεραπευτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι έχω όλη τη φιλμογραφία στο σπίτι μου και βλέπω τις ταινίες του ξανά και ξανά!
Αυτό με το τι εντύπωση αποκομίζουμε για μια ταινία από το τρέιλερ είναι ένα ...ακανθώδες θέμα!




@ανώνυμος. Θα τη δούμε , μην ανησυχείτε! Απλά άκουσα ότι γίνεται ο χαλασμός στις αίθουσες που προβάλλεται ...κι εγώ θέλω την ησυχία μου όταν πάω να δω μια ταινία!!!

crispy είπε...

@argiris-cinefil. Καλημέρα. Όπως βλέπω πάνω-κάτω συμφωνούμε.
Χαίρομαι που ο Κρόνενμπεργκ χαίρει εκτιμήσεως! Νομίζω ότι εδώ στην Ελλάδα έχει ένα σταθερό κοινό που τον παρακολουθεί φανατικά!




@academy. Καλημέρα. Μου εξάπτεις την περιέργεια με εκείνη την ατάκα! Ναι ,είναι αυτές οι απλά καλές ταινίες, όπως ας πούμε το scoop που γύρισε ανάμεσα στο matchpoint και το vcb.




@blackened. Ναι , όντως αυτό το deathproof ήταν ψυχρολουσία και ποτέ δεν κατάλαβα πώς κάποιοι κριτικοί έβαλαν 5 αστέρια σ'αυτό το πράγμα! Ευτυχώς μετά ήρθε το inglorious basterds και κάπως ήρθαν τα πράγματα στη θέση τους!
Άπ'ότι έχω δει ο Ντεπ έχει αρκετές ταινίες φέτος. Αν με τραβά κάποιος ηθοποιός στο σινεμά , θα έλεγα εκτός από τον Ντέι Λιούις ότι κι ο Κλούνεϋ μου αρέσει με τις ταινίες στις οποίες παίζει τα τελευταία χρόνια.

the monkeys είπε...

Εμένα μου αρέσει που γράφεις "κατά την ταπεινή γνώμη της γράφουσας" :). Ο Ken Loach είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης και αναμένω για την καινούργια του ταινία η οποία φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Όσο για τις άλλες που αναφέρεις, τους σκηνοθέτες δεν τους ξέρω όλους, αλλά θα τους ψάξω. Νομίζω και εγώ ότι το πιο σημαντικό για μία ταινία είναι ο σκηνοθέτης, αλλά κυρίως η διάθεση, καθώς μπορεί όλες οι ταινίες που σου αρέσουν να μην είναι για όλες τις ώρες :P.

crispy είπε...

@ monkeys καλησπέρα! Ε , ναι , το γράφω αυτό διότι δεν με θεωρώ κι ειδική επί του κινηματογράφου! Αλλά λάτρης , ναι είμαι!
Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει ο Ken Loach , για μένα είναι από τους πιο κοινωνικοποιημένους και συνάμα πιο ευαίσθητους σκηνοθέτες.
Η διάθεση όντως είναι σημαντικότατος παράγοντας! Έχω μια φίλη με μεταπτυχιακά και διδακτορικά , εν τούτοις προτιμά να βλέπει αμερικάνικες κομεντί του ''ελαφριού είδους'' διότι αυτό προστάζει η διάθεσή της , και δεν την κατηγορώ καθόλου γι'αυτό!

Chris Karpis είπε...

Πολύ καλές οι επιλογές / προτάσεις σου (απο θέμα ονομάτων πάντα)!
Θα τα ξαναπούμε και αφού τις έχουμε δεί, για να φανεί ποιές επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες σου (μας), και ποιές θα θάψουμε (πάντα με μία σαδιστική χαρά)

crispy είπε...

@curious_ape009. Καλημέρα! Ελπίζω όλες να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες μας! Ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο οι ελληνικές ταινίες που με φοβίζουν.
Παρεμπιπτόντως είδα τρέιλερ ελληνικής ταινίας -δεν αναφέρω ποια- και δεν ήξερα από πού να φύγω!!!