Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

The Seven Year Itch

Αυτές τις μέρες -συγκεκριμένα στις 5/8- συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από τότε που η υπέροχη Marilyn Monroe εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο- για πολλούς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι η Marilyn δεν υπήρξε σπουδαία ηθοποιός. Πραγματικά , δεν ήταν και καμιά Katharine Hepburn αλλά προσωπικά πιστεύω ότι υπήρξε εξαιρετική ως κομεντιέν. Φτάνει να θυμηθούμε την κορυφαία μάλλον στιγμή της , την ερμηνεία της στην ταινία ''Some like it hot''!
Αποφάσισα όμως , λόγω των ζεστών ημερών , να παρουσιάσω μια άλλη περίφημη ταινία της , επίσης του Billy Wilder όπως και το ''Some like it hot'' , που δεν είναι άλλη από την ταινία του 1955 ''The Seven Year Itch'' (ελ.τιτ. ''Επτά χρόνια φαγούρα'')!




Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη λοιπόν , ένα πολύ , μα παρα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Ο Richard Sherman (τον υποδύεται απολαυστικά ο Tom Ewell) στέλνει σύζυγο και παιδί upstate για να ξεκαλοκαιριάσουν, ενώ εκείνος μένει πίσω μιας κι έχει πολλή δουλειά στον εκδοτικό οίκο στον οποίο εργάζεται. Ο οίκος αυτός έχει σκοπό να εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο ''Επτά χρόνια φαγούρα'' , όπου υποστηρίζεται η άποψη ότι οι περισσότεροι άντρες , στα επτά χρόνια γάμου υποκύπτουν στον πειρασμό να απατήσουν τις συζύγους τους. Όντας ο ίδιος επτά χρόνια παντρεμένος , πολύ ευτυχής και πολύ ερωτευμένος με τη σύζυγο του , ο Richard αμφιβάλλει και γελά με τα όσα επιμένει ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού . Μέχρι που....στον επάνω όροφο της πολυκατοικίας που μένει εμφανίζεται ένα εντυπωσιακό και σέξι girl (παραδόξως δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομα της). Μετά από ένα ατύχημα - το κορίτσι κατα λάθος ρίχνει μια γλάστρα στο μπαλκόνι του Richard- οι δύο γείτονες γνωρίζονται κι ο πειρασμός πια είναι στην πόρτα του......   κι η ''φαγούρα'' αρχίζει! Η φαντασία του Richard στην κυριολεξία παίρνει φωτιά, αρχίζει να ''βλέπει'' με άλλο μάτι την ερωτική του ζωή! Στην πραγματικότητα όμως υποφέρει κι η σκέψη και μόνο ότι θα απατήσει τη γυναίκα του τον αναγκάζει στο τέλος να φύγει άρον άρον από την πόλη!



Ο Billy Wilder ως συνήθως κατάφερε , πάντα πολύ διακριτικά , να καυτηριάσει τον συντηρητισμό των Αμερικανών , όπως πολύ καλά γνώριζε να το κάνει, μέσω της κωμικής οδού. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο το οποίο θεωρείτο αρκετά τολμηρό για να διασκευαστεί σε ταινία σύμφωνα με την τότε επιτροπή λογοκρισίας. Όμως ο σκηνοθέτης επέμενε και με τη βοήθεια του συγγραφέα του θεατρικού έργου τον George Axelrod, έγραψαν ένα σενάριο που άντεξε τελικά της επιτροπής λογοκρισίας. Στο θεατρικό έργο οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται πολύ πιο κοντά απ'ότι στην ταινία! Στην ταινία , ο πρωταγωνιστής απλά μένει με όσα φαντασιώνεται!
Και φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι η ταινία περιέχει μια από τις πλέον διάσημες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Εκείνη όπου το φουστάνι του κοριτσιού σηκώνεται από τη ριπή του αέρα που έρχεται από το υπόγειο μετρό! Classic!



3 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Και οι δύο ταινίες είναι πολύ διάσημες! Και ωραίες θα έλεγα!

crispy είπε...

vipera εξαιρετικές! Το ''Μερικοί το προτιμούν καυτό'' ίσως είναι πιο διάσημη μιας κι από πολλούς θεωρείται η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών!

Philip Winter είπε...

Kαλησπερα!
Λοιπον, κι εγω πιστευω πως η Monroe δεν ηταν σημαντικη ηθοποιος, αλλα απλα καλη για τις κωμωδιες.Το "Some like it Hot" (3.5/5) μου αρεσε αρκετα.Κατι που δεν μπορω να πω και για το "Εφτα Χρονια Φαγουρα" (2/5) του ιδιου σκηνοθετη.Βαρετοι οι μονολογοι του πρωταγωνιστη, ξεπερασμενο χιουμορ, συμπαθητικες ερμηνειες.Η πιο αδυναμη στιγμη του ευφυεστατου Billy Wilder.