Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

His Girl Friday.



Αυτές τις μέρες παίζεται στους κινηματογράφους η ταινία του Billy Wilder ''Front Page'' (ε.τ. ''Η πρώτη σελίδα''). Η ταινία είναι μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου θεατρικού έργου των Hecht και McArthur , το οποίο θεατρικό έργο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη πρώτη φορά το 1931 , αλλά ευτύχησε σε μια πραγματικά απολαυστική διασκευή , στην ταινία του 1940 με τον χαριτωμένο τίτλο ''His Girl Friday''.



 Η ταινία αυτή του Howard Hawks , κατά την ταπεινή γνώμη της γράφουσας , είναι η επιτομή , των screwball - plus- witty ταινιών που άνθησαν στον αμερικάνικο κινηματογράφο εκείνη την περίοδο.
Ο Cary Grant υποδύεται τον Walter Burns, αρχισυντάκτη μιας εφημερίδας , ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να σαμποτάρει τον επερχόμενο γάμο της πρώην συζύγου του , της Hildy -την υποδύεται η Rosalind Russell-  με έναν άχαρο ασφαλιστή.



 Όταν η Hildy - η ίδια πρώην δημοσιογράφος στην εφημερίδα- τον επισκέπτεται για ένα τελευταίο αντίο , ο Walter την πείθει να αναλάβει το ρεπορτάζ της επικείμενης εκτέλεσης ενός καταδικασμένου σε θάνατο δολοφόνου. Εκείνη κάνει το λάθος και μπάινει στον πειρασμό του ''τελευταίου μεγάλου ρεπορτάζ''. Φεύγει για το γραφείο τύπου των φυλακών όπου θα γίνει η εκτέλεση ...κι εκεί γίνεται το έλα να δεις , όπως αρμόζει σε μια screwball ταινία!




Πανέξυπνοι διάλογοι , πνευματώδεις ατάκες που πέφτουν σαν το χαλάζι (παραφράζοντας εκείνη την αλήστου μνήμης ελληνική ταινία!) , χωρίς να περνούν απαρατήρητα κάποια κακώς κείμενα , όπως πχ ο τρόπος λειτουργίας του τύπου ή της δικαιοσύνης και των τοπικών παραγόντων. Εντύπωση κάνει η χειραφετημένη Hildy! Εν έτει 1940 , έχουμε να κάνουμε με μια έξυπνη γυναίκα καριέρας -σπουδαία δημοσιογράφο αν και έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει το επάγγελμα- σπάνια τύχαινε ο γυναικείος ρόλος να προσφέρει κάτι πέρα από το ..μοιραίο ή το χαριτωμένο- μετά βέβαια ήρθε η Κatharine Hepburn κι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Οι ερμηνείες , ιδιαίτερα των δύο πρωταγωνιστών,  είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές , είναι τόσο απολαυστικές που μένουν στο τέλος αξέχαστες! Πάρτε μια γεύση!







Υ.Γ.: Είναι απορίας άξιο , γιατί οι Αμερικανοί - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων - δεν βγάζουν πια τόσο καλές κωμωδίες...

6 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Δεν το πιστεύω! Να μια ταινία που γράφεις και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την έχω δει!
Πολύ ωραία! Δεν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι άλλο!

WCF είπε...

Μπράβο που αναφέρεσαι σε αυτήν την 'κλασική' και πανέξυπνη κομεντί του αμερικανικού σινεμά...ο κόσμος, κυρίως οι νεώτεροι σινεφίλ, δεν ξέρουν ίσως την ιστορία και τα ριμέικ της "Πρώτης σελίδας"....:-))

Mike είπε...

Υπεροχη ταινια crispy!
Ο Cary Grant εδω δινει πραγματικο ρεσιταλ. Απολαυστικοτατος!

Δεν θα ελεγα οτι ειναι η επιτομη των screwball αλλα ειναι ξεκαρδιστικη αναμφιβολα :)

crispy είπε...

vipera χαίρομαι που επιτέλους συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά εδώ που τα λέμε δεν μπορώ να πω ότι βάζω σπάνιες ταινίες!




irini ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Έχετε δίκιο , οι νεώτεροι σινεφίλ πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσουν αυτές τις παλιές ταινίες.



mike o Cary Grant είχε παίξει εκείνη την εποχή σε πολλές ταινίες τέτοιου στυλ , στις οποίες έδινε ρεσιτάλ κωμικής ερμηνείας! Εν καιρώ θα αναφερθώ σε αυτές.
Εννοείς ότι δεν είναι τόσο screwball όσο πχ ταινίες με τον Bob Hope και τους Αφούς Μarx;

Vipera Lebetina είπε...

Το ξέρω Crispy, αλλά μου είναι λίγο δύσκολο να τις βρω! Ψάχνω απεγνωσμένα σε εφημερίδες, λέω στο μπαμπά να τις αγοράζει... αλλά δεν με ακούει πάντα!

Να φανταστείς του είπα να πάρει την ελευθεροτυπία με dvd, που την αγοράζει έτσι και αλλιώς, γιατί είχε τα 39 σκαλοπάτια, αλλά "το ξέχασε"... Μπου χου χου!

crispy είπε...

vipera αχ , ο μπαμπάς τι κάνει! (Μία με τα ..φασολάκια, μία με τις ταινίες!)
Πάντως προσπάθησε να κυνηγάς παλιές ταινίες γιατί μην περιμένεις από την ελληνική τηλεόραση - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- να δεις τέτοια κλασικά αριστουργήματα!