Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

The Van




Η Καντίνα είναι μια όμορφη ταινία του σκηνοθέτη Stephen Frears γυρισμένη το 1996 και βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ιρλανδού συγγραφέα Roddy Doyle.
Βρισκόμαστε κάπου στα περίχωρα του Δουβλίνου. Ο Μπίμπο έχει μόλις απολυθεί. Αποφασίζει να επενδύσει τα λεφτά της αποζημίωσης σε μια καντίνα, έτσι ζητά τη βοήθεια του καλού του φίλου Larry , ο οποίος όντας χρόνια άνεργος δέχεται με χαρά την πρόταση του Μπίμπο. Η συνεργασία των δύο φίλων θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία τους , η οποία θα περάσει από σαράντα κύματα . Στο τέλος , ο Μπίμπο απελπισμένος που βλέπει τη φιλία του με τον Larry να καταστρέφεται , θα προχωρήσει σε δραστικές λύσεις!

Γλυκόπικρη ταινία στο γνωστό ύφος της αγγλικής σχολής των κοινωνικών ταινιών. Κυριαρχούν οι χιουμοριστικές σκηνές που εναλάσσονται με κάποιες -εξ απαλών ονύχων - δραματικές. Χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν την ιρλανδική ψυχή , εκπρόσωποι της εργατικής τάξης , απλοί , καθημερινοί, αυτοσαρκαστικοί, αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες , άλλοτε επιπόλαιοι , δύστροποι ,  αλλά πάντα ηθικά ακέραιοι. Και φυσικά φανατικοί...ποδοσφαιρόφιλοι! Στην ταινία οι ήρωες μαζεύονται στην pub  κι ενώ η Guinness ρέει άφθονη παρακολουθούν, με φίλους και συζύγους, το Μουντιάλ του 1990 όπου συμμετέχει η Ιρλανδία. Στην αρχή η εθνική ομάδα πάει καλά κι επικρατεί κύμα ενθουσιασμού. Στο κρίσιμο όμως παιχνίδι οι Ιρλανδοί χάνουν από τους Ιταλούς με γκολ του Σκυλάτσι. Την άλλη μέρα όλοι κυκλοφορούν με μπλουζάκια που γράφουν ''Fuck Schillaci''!
Η ταινία όπως είπαμε βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Roddy Doyle. Είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας ''The Barrytown trilogy''. Τόσο το πρώτο μέρος όσο και το δεύτερο γυρίστηκαν σε ταινίες. Το πρώτο δεν είναι άλλο από την αγαπημένη ταινία The Commitments σε σκηνοθεσία Alan Parker ενώ το δεύτερο μέρος είναι η ταινία Το πιτσιρίκι σε σκηνοθεσία Stephen Frears. Συνδετικός κρίκος των τριών ταινιών -και αντίστοιχων βιβλίων- είναι ο Larry τον οποίο υποδύεται και στις τρεις ο γνωστός Ιρλανδός ηθοποιός Colm Meaney.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η 'αγαπη' των Ιρλανδων στους Αγγλους φαινεται στην παμπ οταν παρακολουθουν τον αγωνα μεταξυ των δυο ομαδων(1-1)Αλλη ομορφη σκηνη ειναι η φαση των πεναλτυ μεταξυ Ιρλανδιας Ρουμανιας και η προκριση στους 8 με ηρωα τον Πατ Μπονερ. Π