Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

As cool as Bullitt is.


Υπήρξε μια εποχή , εκεί γύρω στα μέσα και προς τα τέλη της δεκαετίας του 60 που γυρίστηκαν ορισμένες πολύ στυλάτες ταινίες. Ωραίοι, cool τύποι , όμορφα ντυμένοι μπαινόβγαιναν στα καρέ των ταινιών ενώ λίγα στοιχεία προμήνυαν όλα όσα θα έφερναν τα πάνω κάτω την επόμενη δεκαετία στον κινηματογράφο. Ο αδιάφθορος μπάτσος υπήρξε -κι είναι ακόμη- συνήθης πρωταγωνιστής σε πολλές ταινίες , αλλά εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 60 , μάς προέκυψε ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση αδιάφθορου μπάτσου κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Bullitt . Κι ειλικρινά ποιος θα μπορούσε εκτός του Steve McQueen να ενσαρκώσει τον πλέον cool μπάτσο του Σαν Φρανσίσκο;
Ο Frank Bullitt λοιπόν , ζητείται από φιλόδοξο πολιτικά εισαγγελέα , να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού , πολύ σημαντικό μάρτυρα άρτι αφιχθέντα από το Σικάγο και στόχο της Οργάνωσης (προφανώς της Μαφίας). Τα πράγματα πάνε κατά διαόλου , ο εισαγγελέας ζητά την κεφαλή του Bullitt , ως υπαίτιο του φιάσκου, αλλά εκείνος ως άτεγκτος , αδιάφθορος , υπερ-cool (δεν ιδρώνει το αυτί του από τα γαβγίσματα του εισαγγελέα) οσμίζεται ότι κάτι δεν πάει καλά , τους ''γράφει '' όλους...και γίνεται το έλα να δεις! Ανάμεσα στα ωραία που συμβαίνουν είναι κι η περίφημη σκηνή του κυνηγητού στους λοφώδεις δρόμους του Σαν Φρανσίσκο , σκηνή για την οποία ουσιαστικά έγινε διάσημη η ταινία κι η οποία κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα. Ο Steve McQueen είναι στο στοιχείο του όταν οδηγεί -υπερβολικά γρήγορα είναι η αλήθεια - την πανέμορφη Mustang του προσπαθώντας να πιάσει τους πληρωμένους δολο-φόνους. Ναι , η Mustang είναι κούκλα , όπως όλα είναι τόσο όμορφα , η πόλη , ο πρωταγωνιστής , ο βοηθός του και βέβαια η φιλενάδα, η εύθραυστη κι ευαίσθητη Cathy που την υποδύεται η Jacqueline Bisset . Κάνει εντύπωση αυτό το στυλιζαρισμένο σκηνικό. Ο Bullitt παρότι αγουροξυπνημένος , εμφανίζεται πάντοτε άψογα ντυμένος -θυμάστε τη δεκαετία του 60 που τα παντελόνια των αντρών ήταν κοντά , λίγο πάνω από τον αστράγαλο κι οι γραβάτες λεπτές; Και μετά τη δεκαετία του 70 μάς προέκυψαν οι καμπάνες ...κι ο Σέρπικο. Ο Σέρπικο δεν κάνει τον κόπο να ξυριστεί , το ντύσιμό του θυμίζει κάποιον που κοιμήθηκε με τα ρούχα του , ενώ είναι το ακριβώς αντίθετο του cool. Είδατε διαφορές από τη μια δεκαετία στην άλλη; Θα μού πείτε , μα εκεί Crispy, εντοπίζεις διαφορές; Μα why not , αγαπητοί μου, why not; O Bullitt πρώτα θα φορέσει το σακάκι του , θα πάρει στο χέρι την καμπαρντίνα και μετά θα ορμήσει έξω στον κακό κόσμο όχι τόσο για να πει όσο για να κάνει , να δράσει. Δεν είναι πολυλογάς - με τέτοια μάτια τι να πει , τα λέει όλα με το βλέμμα του!- αλλά ό, τι λέει τσακίζει κόκκαλα:

Προς τον εισαγγελέα (με τον οποίο δεν τα πάει καλά ):

Look, Chalmers, let's understand each other... I don't like you.

ή
Walter Chalmers: Frank, we must all compromise

Bullitt: Bullshit


Και με την Cathy:


Cathy: What will happen to us, in time?


Bullitt: Time starts now.

Ωραίες εκείνες οι εποχές , ωραία πρόσωπα , σούπερ ταινίες. Δεν βρίθουν ουμανιστικού στοχασμού και φιλοσοφικού βάθους , μα ειλικρινά είναι κάποια βράδια που ο Bullitt είναι η καλύτερη παρέα.

Πριν κλείσουμε να σας πω ότι η ταινία είχε πάρει βραβείο Όσκαρ για το μοντάζ , όχι τυχαία , έχει γίνει εξαιρετική δουλειά , κοφτό το μοντάζ , όπως και το βλέμμα του Steve. Και μια και τον ανέφερα να σας πω ότι η γράφουσα έχει τρομερή , μα τρομερή , αδυναμία στον εν λόγω ηθοποιό.

Ελπίζω να κατανοείτε γιατί!

Εδώ η πλέον περίφημη σκηνή της ταινίας.

Η ανάρτηση αυτή είναι μεταγραφή από έτερο crispy blog. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες μεταγραφές.
(Μεταγραφή)

4 σχόλια:

Blackened είπε...

εννοείται θα φάω τον κόσμο για να την ξαναδώ! πάνε τόσα χρόνια την είχα ξεχάσει

Vipera Lebetina είπε...

Όπως είπες Crispy, όμορφη!
Είχες γράψει κάτι σχετικό με αυτό πιο παλιά; Η μνήμη μου τελευταία μου κάνει και καψώνια!

crispy είπε...

@blackened είναι εξαιρετική ταινία κι είμαι σίγουρη ότι θα την απολαύσεις το ίδιο ξαναβλέποντάς την!


@vipera. Όχι η μνήμη σου δεν σε απατά , εμένα αντίθετα η αμέλεια με πρόδωσε! Το σημειώνω στο τέλος της ανάρτησης κι έχετε το υπ'όψη. Όποτε βλέπετε την λέξη ''μεταγραφή'' στο τέλος μιας ανάρτησης σημαίνει ότι έχει μεταφερθεί από το ''as crisp..''- το λέω αυτό γιατί θα μεταφέρω εδώ αρκετές παλιότερες αναρτήσεις σινεφιλικού ενδιαφέροντος. Παρεμπιπτόντως γνωρίζει κανείς πώς θα μεταφέρω και τα υπάρχοντα σχόλια;

Μαριανα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και αυτή τη φορά το παράθυρο που άνοιξες για την τέχνη.

καλή συνέχεια...