Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Andrei Konchalovsky: Aποσύρει την ταινία του από τα "Oscar" με επιστολή-καταπέλτη!!!




Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Αντρέϊ Κοντζαλόφσκι που ζει έξω από τη Ρωσία, αρνήθηκε να είναι η ταινία του «Λευκές νύχτες, ταχυδρόμος Alexei Tryapitsin» υποψήφια για το βραβείο " Oscar " καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (Παρακάτω δημοσιεύουμε την επιστολή του προς τη ρωσική επιτροπή "Oscar").
Το νέο έργο του Andrei Konchalovsky συνεχίζει τη σειρά των ρωσικών χωριών που ο σκηνοθέτης ξεκίνησε με την ταινία του «Η ιστορία της Άσια». Σε απομακρυσμένα χωριά χωρίς δρόμους, οι άνθρωποι ζουν σαν έξω από τον κόσμο. Σε αυτά τα μέρη που είναι σχεδόν αφημένα στην τύχη τους ο μόνος εκπρόσωπος του κράτους είναι ο ταχυδρόμος. Είναι ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του μικρού πληθυσμού των χωριών και του ξεχασμένου πολιτισμού. Ένας τέτοιος ταχυδρόμος, λοιπόν, είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας.
Η επιστολή:
«Mόλις πληροφορήθηκα ότι η ταινία μου «Λευκές νύχτες, ταχυδρόμος Alexei Tryapitsin» μπορεί να προταθεί από την Επιτροπή σας για το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Σας ενημερώνω ότι δεν επιθυμώ αυτή την υποψηφιότητα και οι λόγοι γι’ αυτό είναι προσωπικοί και κοινωνικοί. Τα τελευταία χρόνια έχω επικρίνει έντονα το «χολυγουντισμό». Την επιρροή του στη ρωσική αγορά και την ολέθρια συμβολή του αμερικάνικου mainstream στη διαμόρφωση κινηματογραφικού γούστου για το κοινό μας. Οπότε, η διεκδίκηση βραβείου Oscar εκ μέρους μου, φαίνεται αδιανόητη. Γιατί τα βραβεία αυτά είναι σήμερα εξαιρετικά υπερτιμημένα από ένα ορισμένο μέρος των κινηματογραφιστών. Δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας παγκόσμιας αναγνώρισης αδιαμφισβήτητων κινηματογραφικών αρετών, το οποίο φυσικά και δεν ισχύει. Ενώ αυτή η διατύπωση «καλύτερη ταινία σε μια ξένη γλώσσα» θα μπορούσε να προκαλέσει το γέλιο στους κινηματογραφιστές του κόσμου. Γιατί βασικά είναι ο διαχωρισμός όλης της παγκόσμιας κινηματογραφίας από τον αγγλόφωνο κόσμο (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Και η οποία νομίζω ότι είναι μια ξεπερασμένη ιδέα της δυτικής πολιτιστικής κυριαρχίας πάνω στο σύγχρονο κόσμο της κινηματογραφικής ανάπτυξης και του παγκόσμιου πολιτισμού. Εδώ και πολύ καιρό δεν καθορίζεται δίκαια και αναλογικά όλη αυτή η "επιτυχία" της Αμερικής και του ψευδοαμερικάνικου κινηματογράφου. Φανταστείτε στο μέλλον τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κινηματογραφικής πρεμιέρας όπου θα σας δοθεί μια ξεχωριστή κατηγορία βραβείου για «ταινία στα αγγλικά». Οπότε σύμφωνα με τα παραπάνω, σας ζητώ να αποσύρετε τις "Λευκές Νύχτες" από τη λίστα των υποψηφίων για Oscar ταινιών.


Andrew Konchalovski 24 Σεπτεμβρίου 2014.

2 σχόλια:

Chris Karpis είπε...

Χίλια μπράβο του ! Εκτός από εξαιρετικός σκηνοθέτης αποδεικνύει οτι είναι και φιλοσοφημένος άνθρωπος (μία αρετή που χρειάζεται έτσι κι αλλιώς ένας καλός σκηνοθέτης). Πάααααρα πολύ καιρό λέω σε φίλους να μην υπολογίζουν τα Oscars ως κριτήριο ποιότητας μιας ταινίας, αφού κάθε χρόνο βγαίνουν σε όλο τον κόσμο πολύ καλύτερες ταινίες από τις αμερικάνικες.

navarino-s είπε...

Χαίρομαι φίλτατε Χρήστο που συμπίπτουν οι απόψεις μας. Γιατί παρατράβηξε αυτό το κακό. Άλλωστε, ποιός μπορεί να διαφωνήσει με τον Κοντζαλόφσκι;