Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Koteas ο άλλος ...Elias μας!!!


Ο Ηλίας Κοτέας πέρα από το υποκριτικό του ταλέντο και τις πολύ σημαντικές σπουδές πάνω στο αντικείμενο του, διαθέτει εκείνη τη σπάνια φατσούλα με τα πονηρά ματάκια και είναι περιζήτητος από πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες. Με αποτέλεσμα να έχει πάρει μέρος σε πάνω από 60 ταινίες.
Γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά από Έλληνες γονείς –κατέχει μάλιστα τη γλώσσα μας
σε πλήρη επάρκεια- μετά τις κολεγιακές του σπουδές, κατέβηκε στη Νέα Υόρκη και γράφτηκε στην American Academy of Dramatic Arts και μετά γράφτηκε στο Actors Studio τη σχολή θρύλο που είχε ιδρύσει ο άλλος Ηλίας ο Καζάν και από την οποία βγήκαν τα  μεγαλύτερα ονόματα του αμερικάνικου σινεμά. Στην οποία σχολή μάλιστα ευτύχησε να έχει ως δασκάλους την Ellen Burstyn και τον Peter Masterson. Ήταν δε τέτοιο το πείσμα του να γίνει ηθοποιός που δούλευε ως πιατάς εκείνο το διάστημα για να βγάζει τα προς το ζειν.
Επειδή όπως είπα η φιλμογραφία του είναι εκτεταμένη θα περιοριστώ μόνο στις ταινίες του που έχω δει και τις θυμάμαι γιατί μπορεί να είναι και κάποιες που να τις έχω δει και να τις έχω ξεχάσει.
Για πρώτη φορά τον είδα στο  TUCKER (1988) του  Francis Ford Copolla μαζί με τους Jeff Bridges και Frederic Forrest όπου υποδυόταν το σχεδιαστή εκείνου του ανεπανάληπτου μοντέλου Tucker Sedan 1948 που τεχνολογικά βρισκόταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του και που πολεμήθηκε άγρια από το κατεστημένο της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας.


                             Ακολούθησαν οι δυο ταινίες του Αtom Egoyan: The Adjuster (1991)


                                                                       και   Exotica(1994).

                                  Μετά ήρθε το Crash(1996) του David Cronenberg


The Thin Red Line(1998)του Τerrence Malick.



Και
το Ararat(2002) του Atom Egoyan.

Όπως προείπα ο Κοτέας είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και πάντα κερδίζει το θεατή. Αλλά ο ρόλος του που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι αυτός ο ανεπανάληπτος Βον στο Crash! Πολλοί από εσάς βέβαια μπορεί να τον έχετε δει και σε άλλες και ίσως πιο εντυπωσιακές ερμηνείες.

1 σχόλιο:

Eugenios Sogas είπε...

Ελιάς Ελιάς και Κοτέας Βασιλιάς