Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα & Ταινίες

Από τις στατιστικές του μπλογκ παρατηρώ ότι υπάρχει έντονη αναζήτηση για ...χριστουγεννιάτικες ταινίες. Έτσι αποφάσισα να ''ξεθάψω'' τούτη την ανάρτηση που είχα ετοιμάσει πέρσι για άλλο μπλογκ.


Λοιπόν , για να δούμε τι θα δούμε φέτος τα Χριστούγεννα.
Ας ξεκινήσουμε από τις πιο παλιές και πιο κλασικές. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε οπωσδήποτε την Υπεροχη ζωή (It's a wonderful life) του Frank Kapra. Αν θυμάστε ο James Stewart είναι ένας τύπος που σκέφτεται να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας γιατί τα πράγματα πάνε κατά διαόλου στη ζωή του -κυρίως στη δουλειά του. Να όμως που του προκύπτει φύλακας άγγελος που τον βοηθά να συνειδητοποιήσει πόσο υπέροχη είναι η ζωή του. (Παρεμπιπτόντως ο δικός μου φύλακας άγγελος μού κάνει νερά τον τελευταίο καιρό. Σκέφτομαι σοβαρά να τον απολύσω.)
Στις παλιές κι υπέροχες χριστουγεννιάτικες ταινίες ανήκει και το Θαύμα της 34ης οδού (Miracle on 34th Street) , όπου ο ίδιος ο Αη-Βασίλης προσλαμβάνεται στα Macy's για να κάνει τον... Αη-Βασίλη! Αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο πραγματικός και γενικά προκύπτει ένα μπέρδεμα με πολύ συναίσθημα και καλές γιορτινές προθέσεις. Είχα κολλήσει με την ταινία αυτή όταν ήμουν μικρή, γιατί έπαιζε η αγαπημένη μου ηθοποιός εκείνη την εποχή , η Maureen O' Hara . (Την κόρη της στην ταινία κάνει η μικρή τότε Natalie Wood).
''We're no angels'' δηλώνουν τρεις κατάδικοι που έχουν αποδράσει από το νησί του Διαβόλου παραμονή Χριστουγέννων. Στην ταινία αυτή του 1955 , σκηνοθετημένη από τον Michael Curtiz (βλέπε ''Casablanca'') οι τρεις δραπέτες (Humphrey Bogart , Peter Ustinov , Aldo Ray) γίνονται στην κυριολεξία φύλακες άγγελοι μιας οικογένειας , που πλήττεται από απανωτές αναποδιές.
Χριστούγεννα χωρίς την ''Χριστουγεννιάτικη ιστορία'' του Charles Dickens δε γίνεται. Σας προτείνω την πιο κλασική απόδοση της ιστορίας του Dickens σε ταινία το ''Scrooge'' με τον αξέχαστο Alastair Sim. Eπίσης , μού αρέσουν πολύ οι εξής δύο διασκευές της ιστορίας αυτής: The muppet christmas carol με όλη τη γνωστή παλιοπαρέα και τον Michael Caine στον ρόλο του Ebenezer Scrooge. Κι επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα απόδοση της Μαύρης Οχιάς , όπου η μεταμόρφωση του Ebenezer Blackadder είναι αντίστροφη!
Λοιπόν, τι άλλο έχουμε; Α, ναι! Ας ασχοληθούμε λίγο με τις γνωστές αμερικάνικες ...σαχλαμαρίτσες -ξέρετε εκείνες τις ταινίες που κάθε χρόνο ορκιζόμαστε ότι δεν θα ξαναδούμε αλλά τελικά δεν τη γλιτώνουμε. Πρώτος και καλύτερος ο Chevy Chase με εκείνο το ανεκδιήγητο National Lampoon's Christmas Vacation όπου ο κος. Γκριζγουόλντ προσπαθεί να στολίσει με τόσα πολλά λαμπάκια το σπίτι του , που στο τέλος προκαλεί έμφραγμα στην τοπική ΔΕΗ! (Η ταινία αυτή πρέπει να είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα , δεν εξηγείται πώς τόσοι πολλοί συμπατριώτες μας προσπαθούν απεγνωσμένα να μιμηθούν τον κο. Γκριζγουόλντ κάθε Χριστούγεννα!).
Home alone . Πάλι;;; Έλεος!!! Αν όμως τύχει κάποτε να είστε φιλοξενούμενοι των γονιών μου , θα αναγκαστείτε να υποστείτε την ταινία,( είναι η αγαπημένη τους ταινία ) κι όχι μόνο αυτό αλλά θα πρέπει να υποστείτε τα τρανταχτά τους γέλια ...και τα σχόλια του πατέρα μου : ''Κοίτα τι θα κάνει εδώ , κοίτα , κοίτα! Μα τον διαβολάκο , τι πανέξυπνο παιδί'' χα χα χα χα  (αχ αχ αχ αχ...οι υπόλοιποι ).
Ο μόνος που βγάζει ασπροπρόσωπους τους Αμερικανούς χριστουγεννιάτικα είναι ο Tim Burton με το  The nightmare before Christmas . There's children throwing snowballs , instead of throwing heads , they're busy building toys , and absolutely no one's dead! Μπππρρρ!
Και τώρα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω δύο ταινίες τις οποίες βλέπω πια κάθε Χριστούγεννα: Joyeux Noel (περισσότερα γι'αυτήν την ταινία έχω γράψει εδώ ) και την αγαπημένη Love actually . Ok , το παραδέχομαι , όλες οι ιστορίες της ταινίας δεν είναι δυνατές κι έχει ένα βασικό μειονέκτημα (παίζει η Keira Knightley) αλλά σε ποια άλλη ταινία θα σου λάχει πρωθυπουργός αλα Hugh Grant! (Μακάρι να ήταν τόσο νόστιμοι οι πολιτικοί!). Τώρα που το θυμήθηκα στην ταινία , τον Αμερικανό προέδρο ενσαρκώνει ο Billy Bob Thornton, ο οποίος σε μια άλλη ταινία ενσαρκώνει τον Bad Santa . Τσεκάρετέ τον , είναι πραγματικά ελεεινός!
Τέλος υπάρχει ένα καρτούν , ίσως το ωραιότερο , θυμάμαι που το έβλεπα παιδί και περίμενα πώς και πώς τα Χριστούγεννα να το ξαναδώ. Κι ακόμα και τώρα που τα χρόνια με βαραίνουν (αλλά μυαλό δε βάζω) περιμένω (πάλι!) πώς και πώς να το ξαναδώ : The snowman .
Τέλος , μια θερμή παράκληση. Αν τυχόν στηθείτε μπροστά στην tv, μην δείτε όλα αυτά τα σαχλά και τετριμμένα που μάς σερβίρουν κάθε χρόνο τα, χωρίς φαντασία, ελληνικά κανάλια.

my sweet snowman...





Υ.Γ.: Σε εκείνη την ανάρτηση είχα κάποια σχόλια από συνμπλόγκερ που συμπλήρωναν τον κατάλογο. Έτσι , προτείνονταν το ''The polar express'' του Robert Zemeckis , αλλά και μια αγαπημένη μου ταινία ''Η γκαρσονιέρα'' του Billy Wilder , που μπορεί να μην είναι μια καθαρά χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά διαδραματίζεται τις μέρες των γιορτών. Περιμένω και τις δικές σας προτιμήσεις ή να μας υπενθυμίσετε κάποια ταινία που έχουμε ξεχάσει.
Έχω να σας εξομολογηθώ κάτι. Δεν μου έχει συμβεί άλλη χρονιά , αλλά φέτος περιμένω πώς και πώς να ξαναδώ τις χριστουγεννιάτικες περιπέτειες της οικογένειας Γκριζγουόλντ!!! Μάλλον η κρίση φταίει...!!!!

7 σχόλια:

Giorgos Kormikiaris είπε...

Μην τον απολύσεις, κρίμα είναι. Πολλοί άγγελοι κάνουν νερά τον τελευταίο καιρό, χα, χα, χα...υπομονή.

Χαίρομαι που μου θύμισες όλες αυτές τις ταινίες και ότι έρχονται Χριστούγεννα!

crispy είπε...

Όχι Γιώργο, μην ανησυχείς , δεν απολύθηκε! Καθότι δυσεύρετοι οι φύλακες άγγελοι , είπαμε να τον κρατήσουμε!

kwstas είπε...

bravo sou pou thimithikes tin garsoniera tin eixa dei prosfata se therino kai pragmatika einai mia apo tis agapimenes mou tainies!!!me tin idia aformi omws tha eprepe na aneferies ekatontades film kai den psilokolaei einai i gnwmi mou

crispy είπε...

@Κώστα
Σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να γίνει μια ακόμα ανάρτηση για ταινίες που διαδραματίζονται Χριστούγεννα αλλά δεν είναι καθαρά χριστουγεννιάτικες όπως πχ ''Η γκαρσονιέρα'' ή το παλιό ''Ocean's 11'' κι άλλη μία για ταινίες που παίζει η τηλεόραση τις γιορτές -γενικά ταινίες που μας τραβά περισσότερο να τις βλέπουμε τις γιορτές πχ κάποια μιούζικαλ. Αν προλάβω θα ετοιμάσω κάτι.

kwstas είπε...

kali idea tha einai endiaferon an etoimaseis kati(vale kai ta die hard )

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Ωραία ανάρτηση, crispy.

Το "Polar Express" δε μου άρεσε. Ήθελα να κατέβω από την πρώτη στάση.
"Wonderful life" ό,τι καλύτερο, για μένα, αυτές τις Άγιες (;) μέρες, του ετοιμάζω και μια συλλεκτική ανάρτηση.

Άλλες αξιόλογες ταινίες (που μπορούν να συσχετιστούν με Χριστούγεννα) είναι:
"the man who came to dinner"
"meet me in st.louis"
"merry christmas mr.lawrence"
"a christmas story".

crispy είπε...

@moody
Χρόνια πολλά! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Ναι , όντως το ''It's a wonderful life'' είναι η ιδανική ταινία για τις γιορτές , κι απ'ότι είδα στα σχόλια της ανάρτησης σου συμφωνούν σχεδόν όλοι σε αυτό!