Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Μια ξεχασμένη και άκρως επίκαιρη εργάρα!!!


Πρόκειται για την αριστουργηματική ταινία του Larry Peerce: " The Incident (1967)" που στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο: "Νέα Υόρκη ώρα: 3.οο΄"Την είχα δει τότε ως φοιτητής -και δεν έτυχε να την ξαναδώ ποτέ πια- και με είχε συγκλονίσει με το ρυθμό της, την ένταση και την τόσο πετυχημένη κοινωνική της αλληγορία. Μια αλληγορία που για εμάς τους Έλληνες με τη χούντα είχε να κάνει με το "κοίτα τη δουλίτσα σου" που έλεγαν οι πολλοί, μια αλληγορία που είναι και πάλι επίκαιρη σήμερα με την επέλαση του ΔΝΤ και του Μνημονίου, σήμερα που γίνεται και πάλι επιτακτική η ανάγκη για από κοινού δράση και αλληλεγγύη.

Συγκεκριμένα:
Σε έναν μεταμεσονύκτιο συρμό του μετρό της Νέας Υόρκης μπουκάρουν δυο άκρως επικίνδυνοι και εγκληματικοί τύποι (τους υποδύονται ο Tony Musante και ο Martin Sheen κάνοντας και οι δυο τους το ντεπούτο μιας μεγάλης κινηματογραφικής καριέρας). Έξαλλοι μεθυσμένοι και βδελυροί κάνουνε χαβαλέ και κατατρομοκρατούν τους αργοπορημένους επιβάτες για το οποίους ο σκηνοθέτης έχει φροντίσει να μας δείξει από πριν κάποια στοιχεία της κοινωνικής τους θέσης και του χαρακτήρα τους: ποιοι είναι πως σκέφτονται, κάποιοι μάλιστα παριστάνουν και τους παλικαράδες.
Τους χλευάζουν λοιπόν οι τύποι έναν-έναν, τους φτύνουν, ερωτοτροπούν χυδαία με τις γυναίκες τους και αυτοί δεν αντιδρούν γιατί ο καθένας θέλει να σώσει τον εαυτούλη του, ενώ ο συχετισμός των δυνάμεων είναι τέτοιος που αν πέσουν όλοι μαζί πάνω τους θα τους συντρίψουν! Γίνονται πολλά και φοβερά με ένα απίθανο και απρόσμενο τέλος. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Είχα την τύχη μάλιστα να βρω και στο YouTube και ένα απόσπασμα που σας το παραθέτω για να πάρετε μια κάποια γεύση:

Σκηνοθεσία:



5 σχόλια:

Blackened είπε...

καλημερα! ελπίζω να υπάρχει σε βιντεο κλαμπ

navarino-s είπε...

@Blackened
Στα αγγλικά υπάρχει για τα ελληνικά δεν ξέρω!
Καλό βράδυ!

WCF είπε...

Μπράβο ναυαρίνο για την παρουσίαση αυτή!!

navarino-s είπε...

@Irini Vergopoulou
Γειά σου Ειρήνη μου!

nikos_x είπε...

έχεις δίκιο φίλε, την είχα δει κι εγώ σε ένα κινηματογράφο στην Πατησίων, κοντά στην Ιουλιανού, και πραγματικά και μένα με συγκλόνισε. Εκείνη την εποχή (1968-69 περίπου), στα ΝΕΑ κριτικός κινηματογράφου ήταν ο Πηλιχός, ο οποίος έγραψε καλά σχόλια. Νομίζω ότι όλοι οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στην ταινία ήταν του Actors' Studio.