Τρίτη 4 Μαΐου 2010

H ΔΙΚΗ (ΤHE TRIAL) 1962 !!!


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Όρσον Γουέλς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Όρσον Γουέλς πάνω στο γνωστό βιβλίο του Φραντς Κάφκα
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: 'Αντονι Πέρκινς, Ζαν Μορό, Όρσον Γουέλς, Ακίμ Ταμίροφ, Ρόμι Σνάιντερ, Έλσα Μαρτινέλλι, Κατίνα Παξινού.
Το μεγαλύτερο, για μένα, στοίχημα του Όρσον Γουέλς με την 7η Τέχνη ήτανε αυτή η ταινία και νομίζω ότι το κέρδισε. Κάτι που πίστευε και ο ίδιος: πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξη του στο BBC είχε δηλώσει ότι θεωρεί τη Δίκη ως την καλύτερη του ταινία.
Άσχετα από τη μεγάλη οικονομική της αποτυχία. Μια αποτυχία που οφειλόταν αποκλειστικά στο αλλόκοτο και δύσκολο θέμα της.
Βασισμένη στο βιβλίο του Κάφκα που σηματοδότησε μεν μια μεγάλη καμπή της παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά όχι προσβάσιμο στούς πολλούς αναγνώστες, απαιτούσε και ειδικό κοινό. Ο πολύς κόσμος ξέροντας τον σκηνοθέτη από τις προηγούμενες επιτυχίες του: "Ο Πολίτης Καίην" "Ο Άγνωστος" "Η Κυρία απ' τη Σαγκάη" " Ο κύριος Αρκάντιν" και " Ο Άρχοντας του Τρόμου" περίμενε κάτι ανάλογο και ξαφνικά βρέθηκε απέναντι σε έναν ακατανόητο εκ πρώτης όψεως κόσμο, αυτό δηλαδή που απαρτίζει το καφκικό σύμπαν. Οι εξοικειωμένοι με τη λογοτεχνία του Κάφκα πρέπει να γοητεύτηκαν. Εγώ την είδα την ταινία στα τέλη του '60 τρεις φόρες -άλλες τόσες φορές είχα διαβάσει το βιβλίο- και ενθουσιάστηκα! Γιατί είδα μεταφερμένο στην οθόνη αυτό το καφκικό εφιαλτικό περιβάλλον που είχα φανταστεί, με αριστουργηματικό τρόπο. Ο Άντονυ Πέρκινς δε, γεννημένος, πιστεύω, για τέτοιους ρόλους ήτανε ένα τέλειος ένα μοναδικός Τζότζεφ Κ.
Μοναδικές και οι ερμηνείες των υπόλοιπων ηθοποιών. Είναι μια ταινία που τη συστήνω ανεπιφύλακτα...αλλά μόνο στους θαυμαστές της λογοτεχνίας του Κάφκα.

4 σχόλια:

WCF είπε...

Εξαιρετική η επιλογή σου, μπράβο που μας το θύμισες!

Vipera Lebetina είπε...

Τον Άντονυ Πέρκινς πραγματικά τον λατρεύω!! Αυτή η καλύτερη ταινία του; Όχι ο πολίτης Κέιν;;;;
Πολύ ωραία αλλά και διαφωτιστική ανάρτηση!

navarino-s είπε...

@Irini
Χαίρομαι πολύ γιατί όπως γράφω έχει αδικηθεί η ταινία.
Την καλησπέρα μου!

navarino-s είπε...

@Vipera
Όλα θέλεις να τα μαθαίνεις ρε καθαρματάκι!
Η ταινία είναι σκηνοθεσία του Όρσον Γουέλς του οποίου η ταινία "Πολίτης Καίην" και την οποία γύρισε σε ηλικία 24 ετών!!! θεωρείται από την παγκόσμια κριτική και κοινό ως η καλύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, ε, και ο ίδιος θεωρεί τη "Δίκη" ως την καλύτερη του!

ΥΓ: Αν θέλεις να δεις τι εστί Άντονυ Πέρκινς δες το "Ψυχώ" του Χίτσκοκ στην πρώτη βερσιόν την ασπρόμαυρη!