Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Από τον Groucho στον Woody.



O Woody Allen ποτέ δεν έκρυψε το θαυμασμό και την αδυναμία του στον Groucho Marx. Σε αρκετές ταινίες του (Manhattan , Annie Hall , Everyone says I love you ) υπάρχουν αναφορές στον διοπτροφόρο με το ζωγραφισμένο μουστάκι (!) και το αναρχικό χιούμορ που τσάκιζε κόκκαλα.


[ Δεν ξέρω πως τα πηγαίνατε με τους αδερφούς Μαρξ και τις ταινίες τους. Προσωπικά τους λάτρευα και ναι , το ομολογώ, μικρή -πολύ μικρή - είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Χάρπο , ξέρετε , τον ''μουγγό'' του τρίο που έπαιζε τόσο όμορφα την άρπα!(Είχα την τύχη , στην Αυστραλία όπου μεγάλωσα, να εξοικειωθώ νωρίς με τις screwball κωμωδίες των δεκαετιών 30 & 40) Τα γκαγκς των αδερφών Μαρξ ήταν κυρίως λεκτικά τα οποία έπεφταν με ρυθμό πολυβόλου, ''έπαιζαν'' πολύ με ομόηχες λέξης της αγγλικής γλώσσας κι ίσως η ελληνική μετάφραση να μην τα απέδιδε πάντα σωστά , γι'αυτό υπάρχει περίπτωση το χιούμορ τους να φάνηκε ιδιόρρυθμο για τα ελληνικά δεδομένα.]


Λοιπόν , προχθές βλέποντας το ''Horse feathers'' (1932) των (τεσσάρων τότε ) αδερφών Μαρξ μού ήρθε στο μυαλό η ταινία του Woody ''Όλοι λένε σ'αγαπώ'' , η οποία άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας φόρος τιμής στον Groucho. Πρώτ'απ'όλα ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από ένα τραγούδι που τραγουδούν επανειλημμένα οι Μαρξ στο ''Horse feathers'' : ''Everyone says I love you ''(1996) . Στην ταινία του ο Woody απογοητευμένος από τις ερωτικές σχέσεις του ''ανταπαντά'' ''I'm thru with love'' (τραγούδι που τραγουδούν κι άλλοι ''απογοητευμένοι'' στην ταινία). Α , ναι βέβαια , δεν σας το είπα. Η ταινία του Woody είναι ένα πολύ όμορφο μιούζικαλ όπου οι ίδιοι οι ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν - τραγουδά και χορεύει κι ο ίδιος ο Woody, ακόμα κι η Julia Roberts τολμά να τραγουδήσει παρόλο που αποδεικνύεται ελαφρώς κακόφωνη , but so what , η συγκεκριμένη σκηνή είναι τόσο όμορφη και ρομαντική κι ελαφρώς αστεία! Και φυσικά υπάρχει η σκηνή με το πρωτοχρονιάτικο πάρτι στο Παρίσι όπου όλοι είναι ντυμένοι Groucho Marx και ξαφνικά η οθόνη γεμίζει με διοπτροφόρους μυστακοφόρους που περπατούν παράξενα και φυσικά κρατούν ένα τεράστιο πούρο ! Όλα σήμα κατατεθέν του Groucho.


To ''Εveryone says I love you'' διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη , στο Παρίσι και τη Βενετία και παίζουν μια πλειάδα πολύ γνωστών ηθοποιών. Θα σταθώ για λίγο στις γυναίκες ηθοποιούς που παίζουν στην ταινία.


Goldie Hawn. Απορώ πώς ο Woody δεν την είχε ξαναχρησιμοποιήσει σε άλλες ταινίες του . Μάλλον είχε αδυναμία στις ιντελλεκτουέλ (βλέπε Mia Farrow , Diane Keaton , Judy Davis) κι η Goldie παραήταν μπριόζα. Εδώ ο ρόλος της πάει γάντι.


Julia Roberts. Λοιπόν , αυτήν την ηθοποιό όσο περνούν τα χρόνια την εκτιμώ όλο και περισσότερο. Αποδεικνύεται πολύ cool τύπος και δε μοιάζει να έχει διάθεση να περάσει την υπόλοιπη ζωή της σε πλαστικές εγχειρήσεις κι εξαντλητικές δίαιτες. Και κυρίως , η παρουσία της στη μεγάλη οθόνη ήταν κι είναι αξιοπρεπέστατη.


Drew Barrymore. Αυτή η κοπέλα με καλύτερες επιλογές σε ρόλους θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη Carol Lombard (Τι υπέροχη! Την θυμάστε στο ''My man Godfrey'';) αλλά μου τα χαλάει λίγο με κάτι σαχλές ταινίτσες στις οποίες παίζει.


Last but not least , η Natalie Portman για την οποία πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κι ιδιόρρυθμο - με την καλή έννοια- πλάσμα , με εντυπωσιακές επιλογές σε ρόλους. Είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Αμερική σε twentysomething γυναίκες ηθοποιούς.
 

2 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Τι καλός που είναι ο Harpo! To Horse Feathers πρέπει να το δω οπωσδήποτε! Όσο για την Drew Barrymore, μου τη δίνει πολύ. Λίγες καλές ταινίες και οι υπόλοιπες... Ταινίτσες τις λες εσύ, αμερικανιές τις λέω εγώ...

crispy είπε...

vipera είναι κρίμα που αναλώνεται σε ταινίες-αμερικανιές (για να χρησιμοποιήσω και τους δύο όρους!), δεν είναι κακή ηθοποιός έχει δώσει συμπαθητικά δείγματα κατά καιρούς.