Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ένα μικρό αφιέρωμα στην Edith Head.

Στην ταινία ''A single man'' οι ηθοποιοί είναι υπέροχα και κομψά ντυμένοι. Βέβαια αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο ''ερασιτέχνης'' σκηνοθέτης Tom Ford είναι στυλίστας ο ίδιος. Το ακραίο στυλιζάρισμα της ταινίας  εξυπηρετεί κάποιους εκφραστικούς σκοπούς που δεν είναι επί του παρόντος. Επί του παρόντος  όμως, είναι το κομψό ντύσιμο στο σινεμά. Κι εκείνη που αναντίρρητα συνέδεσε το όνομά της με το κομψό ντύσιμο επί της μεγάλης οθόνης δεν ήταν άλλη από την Edith Head . Κομψότητα λοιπον, φινέτσα , καλαισθησία , θηλυκότητα και...8 βραβεία Oscar για μια μεγάλη σειρά εξαιρετικών κινηματογραφικών ενδυματολογικών προτάσεων.
Την θυμήθηκα βλέποντας προχθές την ταινία Double Indemnity ( το περίφημο φιλμ νουάρ) και την υπέροχη Barbara Stanwyck να σαγηνεύει και ν'αποπλανά ντυμένη στην τρίχα.




Η Edith Head ήταν η υπεύθυνη ενδυμασίας σε πολλές ταινίες και συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους σκηνοθέτες ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται  κι ο μέτρ του τρόμου ο Alfred Hitchcock. Έντυσε αρκετές φορές τις πρωταγωνίστριες των ταινιών του , όπως:
Την Grace Kelly στην ταινία ''Rear window''




....όπως και στην ταινία του μετρ ''To catch a thief''





...Την Tippi Hendren στην ταινία ''Tα πουλιά''








...Την Ingrid Bergman στην ταινία ''Notorious''



...Την Kim Novak στο ''Vertigo''






Η Edith Head συνεργάστηκε και σε άλλες ταινίες με τον Alfred Hitchcock αλλά αυτές που παρουσίασα είναι οι πιο εντυπωσιακές κι εκείνες που συζητήθηκαν περισσότερο.
Προσωπικά μού άρεσε πολύ η δουλειά της στις ταινίες..
...A roman holiday


και στο ''Barefoot in the park''


Και για τους άντρες αναγνώστες που πιθανόν να βαρέθηκαν με αυτό το μικρό ''ντεφιλέ'' , να σας πω ότι η Head είχε ντύσει τους Paul Newman & Robert Redford στην ταινία ''The sting''!


Έτσι την επόμενη φορά που θα πάτε σινεμά και σαγηνευτείτε από την εκθαμβωτική παρουσία της πρωταγωνίστριας ή του πρωταγωνιστή , σκεφτείτε ποιος την/τον έντυσε , ποιος την/τον χτένισε ή ποιος  επιμελήθηκε το μακιγιάζ της /του. Κι εκείνοι , όσο νάναι έβαλαν το χεράκι τους! 

(Μεταγραφή)

4 σχόλια:

Mike είπε...

Καλησπερα crispy, μπραβο για αυτο το post, νομιζω οτι τα ειχαμε πει στο αλλο blog σχετικα, αλλα ειχαμε πει επισης να αναφερθεις και σε αλλες κυριες, υπευθυνες παρομοιων ποστων :p

crispy είπε...

mike σ'ευχαριστώ! Κάνω κάποιες μεταγραφές αυτόν τον καιρό , όπως κι εσύ , αλλά δυστυχώς δεν ξέρω πώς να μεταφέρω και τα σχόλια - κι αν μεταφέρονται βέβαια. Έχω σκοπό να κάνω αρκετά τέτοια θεματικά αφιερώματα κι οσονούπω θα ξεκινήσω το αφιέρωμα στα 80s όπως σου είχα γράψει!
Καλό βράδυ και σ'ευχαριστώ πάλι για τα καλά λόγια!

Μαριανα είπε...

Γεια σου crispy,

μπράβο που δεν ξεχνάς και όσους δουλεύουν εκτός σκηνής αλλά επενδύουν με το έργο τους τη ταινία. Δεν ξέρω αν είναι στα σχέδιά σου να μιλήσεις και για κάποιους συνθέτες που έχουν αφήσει εποχή ..

crispy είπε...

Μαριανα το πιθανότερο ναι , θα μιλήσω για αγαπημένους συνθέτες αργότερα. Γενικά μου αρέσει περισσότερο να ασχολούμαι με θεματικά αφιερώματα. Πάντως , αν με το καλό ξεκινήσω το αφιέρωμα σε συνθέτες θα ξεκινήσω με...Ιταλό!