Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Οι ήρωες του Κοενικού Σύμπαντος.

Πάει καιρός που είδα την τελευταία ταινία των αφών Κοέν ''A serious man''  και δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τον ήρωα της ταινίας. Παρότι σοβαρός όπως υποδηλώνει κι ο τίτλος , συγκαταβατικός , με ακέραιο χαρακτήρα , καθόλου κουτοπόνηρος , καθόλου κακών προθέσεων...Εν τούτοις , οι δημιουργοί του δεν του χαρίζονται. Τον ταλαιπωρούν μέχρι και το τέλος της ταινίας , δεν δείχνουν έλεος. Αγαπητέ μου κε. Λάρι Γκόπνικ , άδικα πήρες σβάρνα τους ραβίνους για να βρεις απάντηση στο φλέγον ερώτημα που σε βασανίζει :'' Γιατί η ζωή μου πάει κατά διαόλου;'' . Σού έχω την απάντηση: Φταίνε οι σκηνοθέτες της ταινίας!
Οι Κοέν έχουν καταφέρει κι έχουν δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα από πολύ ιδιαίτερους ήρωες. Άλλοτε ξεχωρίζουν για την αφέλειά τους , άλλοτε για την κουτοπονηριά τους. Άλλοτε είναι πολύ συμπαθείς άλλοτε αντιπαθείς. Ενίοτε τους χαρίζονται -έστω και στο παρα πέντε!. Άλλες φορές πάλι όχι , τα πράγματα πάνε στραβά , αλλά δικαίως πάνε στραβά γιατί ο ήρωάς μας ήταν...μασκαράς!
Πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα Κοενικών ηρώων:

1. Ο Barton Fink της ομώνυμης ταινίας . Ο εν λόγω ήρωας είναι σεναριογράφος που φεύγει για μεγάλη καριέρα στο Hollywood. Εκεί όχι μόνο παθαίνει ''writer's block'' αλλά έχει μπελάδες και μ'έναν γείτονά του που τυγχάνει serial killer. Οι Κοέν του επιφυλάσσουν απογοήτευση , ανησυχία μέχρι κι εξευτελισμό. Τον βασανίζουν στο μεγαλύτερο μέρος  και μόνο το τέλος της ταινίας είναι ήρεμο , γαλήνιο , μια στιγμή ανάσας για τον κακομοίρη τον Fink..
2. Ο Norville Barnes της ταινίας The Hudsucker Proxy . O Norville είναι ένας επαρχιώτης νέος , φιλόδοξος αλλά αφελής, που έρχεται στη μεγάλη πόλη για να πιάσει την καλή. Εκεί τον εκμεταλλεύονται κάποιοι που τον ανεβάζουν ψηλά κι όταν πια δεν τους κάνει τον πετάνε έξω με τις κλωτσιές. Ό Norville αποπειράται να αυτοκτονήσει αλλά οι καλοί του δημιουργεί σταματούν τους δείκτες του χρόνου (!) ένα μέτρο πριν σκάσει στο έδαφος! Μάλλον τον κατασυμπάθησαν!

3. Τώρα στην ταινία Fargo έχουμε συσσώρευση απίστευτων τύπων! Πρώτ'απ'όλα ο Jerry Lundegaard , ένας κουτοπόνηρος, ψεύτης κι αντιπαθής πωλητής αυτοκινήτων ,ο οποίος σχεδιάζει την εντελώς αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής  της γυναίκας του. Ο Gaear, ένας αμίλητος παρανοϊκός, κι o Carl , ένας λαλίστατος ξερόλας, οι οποίοι είναι η αποθέωση της ηλιθιότητας και προσλαμβάνονται να εκτελέσουν την απαγωγή. Κι είναι κι η Marge η έγκυος αστυνομικίνα που αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο της απαγωγής. Οι Κοέν δεν χαρίστηκαν σε κανέναν από τους ήρωες της ταινίας , η βλακεία εναλλάσσεται με την ηλιθιότητα κι ενδιάμεσα έχουμε αποσπάσματα από την βαρετή έγγαμη suburban ζωή της Marge.
3. The man who wasn't there δεν είναι άλλος από τον Ed Crane ένας άντρας που σκυλοβαριέται που ζει και που αποδεικνύεται ανήθικος όταν έχοντας σκοτώσει τον εραστή της συζύγου του -όχι πάντως για λόγους ζηλοτυπίας- δεν πτοείται όταν κατηγορείται και καταδικάζεται άδικα η σύζυγός του. Οι δημιουργοί του πάντως δεν θα τον αφήσουν ατιμώρητο. Ας όψεται ο παράγων ''Τύχη''.

4. Ένας από τους πιο αξιαγάπητους ήρωες των Κοέν είναι ο  Everett Ulysses McGill από την ταινία O Brother, where art thou'' . Η ταινία είναι μια ας το πούμε διασκευή της ''Οδύσσειας''. Ο δραπέτης Everett θα κάνει τα πάντα για να γυρίσει πίσω στην αγαπημένη του γυναίκα και τα πολλά -δεν θυμάμαι πόσα- παιδιά τους. Ο Everett σε κερδίζει αμέσως γιατί είναι συναισθηματικός , καλοπιασάκιας αλλά συνάμα αφελής και παρορμητικός. Και τον υποδύεται ο George Clooney! Τον ακολουθούν -αναγκαστικά μια και ...τους ενώνουν τα σιδερένια δεσμά της φυλακής- δύο ακόμη δραπέτες. Από τους οποίους ο ένας είναι η επιτομή της ηλιθιότητας ενώ ο άλλος της καχυποψίας!
5. H ταινία των Κοέν που έδωσε τους πλέον αξιαγάπητους χαρακτήρες είναι αναντίρρητα η μία και μοναδική ''The Big Lebowski'' !

 Όλοι κατασυμπαθήσαμε τον Dude και την ετερόκλητη παρέα του. Ο Dude λοιπόν -που τον υποδύεται ο Jeff Bridges - είναι ένας τύπος που, στην κυριολεξία, βαριέται που ζει! Ή μάλλον είναι απλά πολύ cool! Τις περισσότερες ώρες γυρνάει ντυμένος μ'ένα μπουρνούζι , ατημέλητος κι αχτένιστος κάνοντας τίποτα. Τον ενδιαφέρουν ουσιαστικά μόνο δύο πράγματα : Το μπόουλινγκ και να έχει τα υλικά να φτιάχνει ένα white russian της προκοπής. Τα όσα απίθανα του συμβαίνουν τα ''πολεμά'' με χιούμορ και μια ιδιότυπη φιλοσοφία.
Αντιμετωπίζει τους  buddies του με συγκατάβαση , από τους οποίους ο ένας είναι ένας  παρανοϊκός βετεράνος του Βιετνάμ κι ο δεύτερος  ένας αγαθούλης με ελληνικό όνομα μάλιστα : Θεόδωρος Κεραμπότσος (το πιθανότερα Καραμπότσος)*.  Ο κόσμος λάτρεψε τον Dude και την παρέα του γιατί μάλλον είναι από τους πιο αστείους politically incorrect -επιτέλους και χωρίς να εκχυδαϊζεται ο όρος- χαρακτήρες που μας προέκυψαν τα τελευταία χεόνια στη μεγάλη οθόνη.
Τέλος στην προηγούμενη ταινία τους ''Burn after reading'' είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιος απ'όλους του χαρακτήρες είναι...πιο ηλίθιος!!!
Για να κλείσουμε , βλέπουμε ότι σε γενικές γραμμές οι Αφοί Κοέν έλκονται από αφελείς ή κουτοπόνηρους χαρακτήρες με μια τάση προς τη...βλακεία. Από την άλλη όμως... Όντως ο ήρωας του ''A serious man''  είναι σοβαρός και δεν είναι ούτε αφελής , ούτε χαζός. Τότε γιατί οι αγαπημένοι μας σκηνοθέτες δεν τον αφήνουν σε χλωρό κλαρί; Γιατί τον βασανίζουν γαι να έχουμε κι εμείς να ''βασανιζόμαστε'' ; Γιατί εκείνος ο ''σοβαρός άνθρωπος'' μας ακολούθησε κι αφού έπεσαν οι τίτλοι τέλους;...
* Όποιος γνωρίζει ο,τιδήποτε για τον χαρακτήρα αυτόν και πώς -κι από ποιον- πήρε το όνομά του , παρακαλείστε να μας πείτε κι εμάς!

(Μεταγραφή)

3 σχόλια:

WCF είπε...

Φίλε μου, λατρεύω και γω τους Κοέν....εδώ κάνεις μια λεπτομερη παρουσίαση των ηρώων τους και μπράβο σου και σε ευχαριστούμε...

έχεις δει τούτη την κριτική μου στην ταινία τους, απο τον Γενάρη;
στην παραθέτω...

http://irinivergopoulou-windchillfactor.blogspot.com/2010/01/serious-movie.html

Vipera Lebetina είπε...

Crispy ποια θα θεωρούσες την καλύτερη ταινία τους; ever...??

crispy είπε...

irini καλησπέρα. Ευχαριστώ για την παραπομπή στην ανάρτησή σας. Είναι εξαιρετική. Το παράξενο με τούτη την ταινία είναι ότι, ενώ έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που την είδα δε λέει να βγει από το μυαλό μου! Πιστεύω ότι επειδή ίσως είναι η πιο εσωστρεφής ταινία των Αφών Κοέν , δεν αξιολογήθηκε όπως έπρεπε από κριτικούς.




vipera θέλει κι ερώτημα;! Έχω πολύ μεγάλη αδυναμία στον...Dude δηλαδή στον ''The Big Lebowski''!