Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Manhattan Murder Mystery



Η ταινία Manhattan Murder Mystery (1993) (ε.τ. ''''Μυστηριώδεις Φόνοι στο Μανχάταν'') , είναι η πρώτη που γύρισε ο Woody Allen μετά τη γνωστή ιστορία με τη πρώην και νυν σύντροφό του. Επίσης είναι κι η ταινία με την οποία αφήνει πίσω την πιο σοβαρή - με ύφος ενίοτε ''μπεργκμανικό''- περίοδο της καριέρας του , ταινίες που κατα κύριο λόγο γύρισε την προηγούμενη δεκαετία.
Αν θα έδινα έναν χαρακτηρισμό στο ''Manhattan Murder Mystery'' , θα έλεγα ότι είναι μια screwball κομεντί με ...μεσήλικες! Η  ταινία είναι ολοφάνερα ένας φόρος τιμής στις σπιρτόζικες κωμωδίες των δεκαετιών 30 & 40 , αλλά και σε χαρακτηριστικά φιλμ νουάρ της εποχής.  Επιπλέον βρίθει σινεφιλικών αναφορών τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω.


Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη όπου ένα βράδυ ένα ζευγάρι 50άρηδων μεσοαστών , ο Λάρι κι η Κάρολ Λίπτον, επιστρέφοντας σπίτι πέφτει πάνω στους γείτονές του που γνωρίζουν για πρώτη φορά. Μετά από λίγες μέρες η , κατα τ'άλλα υγιέστατη γειτόνισσα , πεθαίνει. Αυτό βάζει σε υποψίες την Κάρολ η οποία δεν διστάζει να ''αναλάβει την υπόθεση'' και να γίνει ερασιτέχνης ντετέκτιβ , παρασύροντας τον υποχόνδριο σύζυγο αλλά κι έναν οικογενειακό φίλο και μια συγγραφέα , συνεργάτη του Λάρι, σε μια περιπέτεια που έστω και για λίγο θα τους βγάλει από τη νωθρότητα της μεσήλικης ζωής τους. Κι οι τέσσερις μαζί θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο , ανακαλύπτοντας ότι μια αρχική απάτη οδηγείται σε δολοφονία και μάλιστα ο δολοφόνος είναι δυο πόρτες μακριά!

Στην αγαπημένη του πόλη ο Woody ρίχνει τους ήρωές του σε μια screwball περιπέτεια , παράλληλα όμως δεν ξεχνά τα υπαρξιακά ζητήματα που τον βασανίζουν αλλά ούτε και το σινεμά που τόσο αγαπά. Αναφορές στον Bob Hope , σκηνές από το ''Double Indemnity'' , υπόνοιες τύπου ''Vertigo'' - η συγκεκριμένη σκηνή είναι χαρακτηριστική. Η Κάρολ αγναντεύει από ένα παράθυρο. Ξαφνικά περνά ένα λεωφορείο μέσα στο οποίο βλέπει τη νεκρή! Συγχρόνως όμως βλέπουμε ένα διαφημιστικό πάνω στο λεωφορείο το οποίο διαφημίζει ένα προϊόν που ονομάζεται..''vertigo''!- και προς το τέλος της ταινίας έχουμε μια σκηνή που κοπιάρει ανελέητα την πασίγνωστη σκηνή στην ''Κυρία από την Σαγκάη'' με τους καθρέφτες στο λούνα παρκ να σπάνε από τους πυροβολισμούς.

Κομεντί με τα όλα της λοιπόν! Σπιρτόζικοι διάλογοι από μια τετράδα ιντελλεκτουέλ Νεϋορκέζων που παριστάνουν τους ντετέκτιβ και πάνω απ'όλα η αγαπημένη πόλη του Woody Allen κινηματογραφημένη μες τα γλυκά χρώματα του φθινοπώρου. Φτάνει να δει κανείς την αρχική σεκανς για να καταλάβει κανείς πόσο αγαπά αυτός ο σκηνοθέτης την πόλη του. Υπό τους ήχους του ''I happen to like New York'' του Cole Porter τραγουδισμένο από τον Bobby Short ο σκηνοθέτης μας προσφέρει ένα υπέροχο από αέρος νυχτερινό πλάνο της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ - όπως λέει ο ίδιος στην ταινία.
Φυσικά πρωταγωνιστεί ο ίδιος , ενώ τη σύζυγό του ερμηνεύει η Diane Keaton . Κατά τη γνώμη μου ήταν η καλύτερη παρτενέρ που είχε ποτέ , άλλωστε της Keaton της ταιριάζουν τόσο πολύ τέτοιου είδους κομεντί. Παρεμπιπτόντως αυτή ήταν κι η τελευταία ταινία στην οποία συνεργάστηκαν.

Τον οικογενειακό φίλο ερμηνεύει παρα πολύ όμορφα ο γνωστός και μη εξαιρετέος Alan Alda ενώ την γοητευτική και λίγο παλαβιάρα συγγραφέα η Anjelica Houston. Κι οι δύο ηθοποιοί είναι παλιοί γνώριμοι του Allen.

Τέλος , παραθέτω μερικές χαρακτηριστικές ατάκες που ακούγονται στην ταινία:

Διάλογος ενώ η Κάρολ διαβάζει εφημερίδα:
Carol Lipton: Did you see this? This man in Missouri killed twelve victims, dismemebered them, and ate them.

Larry Lipton: Really? Well, it's an alternative lifestyle.

Ο Λάρι εξηγεί γιατί έφυγε άρον άρον από την Όπερα:
Larry Lipton: I can't listen to that much Wagner, ya know? I start to get the urge to conquer Poland.
Η ''αδυναμία'' στον Βάγκνερ εκδηλώνεται ξανά:
Larry Lipton: Meanwhile, I can't get that Flying Dutchman theme out of my head. Remind me tomorrow to buy up all the Wagner records in town and rent a chainsaw.

Για την αγαπημένη του πόλη:
Carol Lipton: I don't understand why you're not more fascinated with this! I mean, we could be living next door to a murderer, Larry.

Larry Lipton: New York is a melting pot! I'm used to it!
&
Larry Lipton: New York is the city that never sleeps! That's why we don't live in Duluth. That, plus I don't even know where Duluth is. Lucky me

Και τέλος , όταν τα πράγματα σκουραίνουν:
Larry Lipton: C'mon! Adrenalin is leaking out of my ears!
&
Larry Lipton: My life is passing before my eyes. The worst part about it is that I'm driving a used car.

5 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Λέω και εγώ... Crispy χωρίς Woody γίνεται; Δεν γίνεται! Σε ευχαριστώ πολύ, να μια ταινία που την έχω δει κι εγώ!
Μήπως να πιάσεις δουλειά σε καμιά εφημερίδα, ως κριτικός ταινιών; Δεν θα είναι και πολύ άσχημο. Πληρώνεσαι για να βλέπεις ταινίες!

crispy είπε...

vipera να όντως , για τα δικά μου δεδομένα άργησα να αναρτήσω ταινία του Woody!
Μπα , με τίποτα δεν θα μπορούσα να γράψω κριτική ταινιών. Μου λείπει η παιδεία. Μπορεί να βλέπω ταινίες από 5 χρονών παιδί και να έχω δει εκατοντάδες κι εκατοντάδες , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να τις αξιολογήσω. Η εμπειρία βοηθά αλλά για μένα τουλάχιστον, η βαθιά γνώση και μελέτη της τέχνης αυτής είναι απαραίτητη . Η ανάλυση ταινιών δεν είναι εύκολη υπόθεση κι εγώ προφανώς δεν κάνω ανάλυση αλλά παρουσίαση αγαπημένων ταινιών.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ξέχασες την αγαπημένη μου ατάκα, καθαρό προϊόν κωμικού τάιμινγκ. Στο ασανσέρ: Claustrophia and a dead body, a neurotic's jackpot!

crispy είπε...

ΠΑΝΟ έχεις απόλυτο δίκιο! Μου το είπαν κι άλλοι! Και να σκεφτεί κανείς ότι ξέρω το σενάριο σχεδόν απ'έξω κι ανακατωτά - τόσες φορές που έχω δει την ταινία!

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω αν δημοσιεύτηκαν αλλά σχόλια μου αλλά είδα σχεδόν όλο το έργο και λίγο πριν τελειώσει χάλασε το κανάλι και δεν είδα το τέλος. Τελικά τι έγινε? Ποιοσ ήταν ο δολοφόνοσ?