Σημείωση: θα αναφερθώ μόνο σε όσες και όσους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα γιατί οι συμπατριώτες μας της διασποράς είναι ατέλειωτοι. Φαίνεται πως το ...ψώνιο της οθόνης είναι το εθνικό μας σπορ. Υπάρχει βέβαια ισχυρή πιθανότητα να μου διαφύγουν κάποια ονόματα για τα οποία θα σας παρακαλούσα να μου τα υπενθυμίσετε με κάποιο σας σχόλιο για να ολοκληρωθεί αυτό το κοπιώδες εγχείρημα που ανέλαβα.
1. ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ (1900 Πειραιάς)
Αρχίζουμε από την Παξινού όχι μόνο γιατί υπήρξε η μεγάλη ντίβα του θεάτρου μας αλλά γιατί τιμήθηκε για το παίξιμο της και με το βραβείο Όσκαρ. Συγκεκριμένα με τη συμμετοχή της το 1943 ως Πιλάρ στην ταινία "Για ποιόν χτυπά η καμπάνα" "For whom the bell tolls" απέσπασε το βραβείο β' γυναικείου ρόλου. Δίπλα στον Γκάρυ Κούπερ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Με το βραβείο της μάλιστα αυτό έσωσε και τα προσχήματα για τη συγκεκριμένη ταινία του Σαμ Γουντ που ήταν υποψήφια για 9 παρακαλώ όσκαρ και διασώθηκε μονάχα η δικιά της. Είναι μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Έρνεστ Χεμινγουέϊ που αναφέρετια στον ισπανικό εμφύλιο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1947 παίρνει μέρος στην κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου του Ευγένιου Ο' Νηλ "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα" "Mourning becomes Electra" από το σκηνοθέτη Ντάντλεϊ Νίκολς. Δίπλα στους Μάϊκλ Ρεντγκρέϊβ, Ροζαλίν Ράσελ και Κερκ Ντάγκλας.
Το 1955 παίρνει μέρος στην ταινία του Όρσον Ουέλς"Κύριος Αρκάντιν" " Mr. Arkadin" στην οποία εκτός από το σκηνοθέτη πρωταγωνιστούν και οι: Μάϊκλ Ρεντγκρέϊβ, Πατρίτσια Μεντίνα και Ακίμ Ταμίροφ. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Ουέλς της εμπιστεύθηκε και έναν μικρό ρόλο στο καφκικό αριστουργημά του "Η Δίκη" "The Trial" που γύρισε το 1962.
H πιο σημαντική της πάντως παρουσία στον ξένο κινηματογράφο πιστεύω πως ήταν αυτή της συγκλονιστικής μάνας στο αριστούργημα του Λουκίνο
Βισκόντι: "Ο Ρόκο και τ' αδέρφια του" "Rocco e suoi fratelli"(1960). Δίπλα στους: Αλαίν Ντελόν, Ζαν Μορώ, Κλαούντια Καρντινάλε, Ρενάτο Σαλβατόρε και το δικό μας Σπύρο Φωκά για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.
2. ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ (1898 Χανιά)
O σύντροφος της Παξινού πήρε μέρος σε τρεις ξένες ταινίες με σημαντικούς ρόλους. Το 1946 πήρε μέρος στην ταινία του Χίτσκοκ "Νοτόριους" δίπλα στον Κάρυ Γκραντ και την Ίγκριντ Μπέργκμαν.
Την ίδια χρονιά έπαιξε και στο "The Chase" ένα φιλμ νουάρ που γύρισε ο σκηνοθέτης Άρθουρ Ρίπλεϊ και βασιζόταν στο βιβλίο του σκοτεινού συγγραφέα Cornell Woolrich "The Black Path of Fear". Η ταινία στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο "Φυγάς".
Το 1957 παίρνει μέρος, δίπλα στον Άλαν Λαντ κια τη Σοφία Λόρεν, στην ταινία "Το παιδί και το δελφίνι" "Boy on a dolphin" που γυρίστηκε στην Ύδρα.
3. EIΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ (1926 Χιλιομόδι)
Η Παππά γράφει στο φακό και γι' αυτό της εμπιστεύτηκαν και πρωτσγωνιστικούς ρόλους. Πήρε μέρος σε 5 ξένες ταινίες.
Η πρώτη της ήταν το 1961 "Τα κανόνια του Ναβαρόνε" "The guns of Navarone" Μια υπερπαραγωγή που γυρίστηκε στη Ρόδο και στην οποία συμμετείχαν μια πλειάδα αστέρων του Χόλυγουντ. Όπως ο Γκρέκορυ Πεκ, ο Άντονυ Κουήν, ο Ντέϊβιντ Νίβεν, ο Στάνλεϋ Μπέϊκερ, ο Άντονυ Κουαίηλ κλπ.
Το 1969 παίρνει μέρος στο γνωστό μας "Ζ" του Κώστα Γαβρά την "ταινία σταθμός" που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
Το 1977 συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον Άντονυ Κουήν στην αραβική υπερπαραγωγή "Το Μήνυμα" "The Message" του Μουσταφά Ακάντ. Μια ταινία που έχει ως θέμα τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ.
Η πιο σημαντική της όμως παρουσία πιστεύω πως είναι αυτή που έκανε στην ταινία «Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι», σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Ρόσι. Με τους Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Ειρήνη Παππά, Λέα Μασάρι, Πάολο Μπονταντσέλι Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ταινία του Κάρλο Λέβι,
του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα που εξορίστηκε από τους φασίστες το 1935, στο τσακισμένο από τη φτώχεια χωριό Γκαλιάνο, στο βαθύ Νότο, έναν τόπο εγκαταλειμμένο, που οι ντόπιοι έλεγαν ότι ο Χριστός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί. Στο Γκαλιάνο ο Λέβι γνώρισε όλους τους μετανάστες που με την κρίση επέστρεφαν από την Αμερική, τους φτωχούς αγρότες και τη ζωή... Μια ζωή διαφορετική, που την κυβερνούσαν η δεισιδαιμονία και οι μεσαιωνικές τελετές..
του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα που εξορίστηκε από τους φασίστες το 1935, στο τσακισμένο από τη φτώχεια χωριό Γκαλιάνο, στο βαθύ Νότο, έναν τόπο εγκαταλειμμένο, που οι ντόπιοι έλεγαν ότι ο Χριστός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί. Στο Γκαλιάνο ο Λέβι γνώρισε όλους τους μετανάστες που με την κρίση επέστρεφαν από την Αμερική, τους φτωχούς αγρότες και τη ζωή... Μια ζωή διαφορετική, που την κυβερνούσαν η δεισιδαιμονία και οι μεσαιωνικές τελετές..
Τέλος πήρε μέρος και στο "Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" που γυρίστηκε στην Κεφαλλονιά το 2001. Τότε που όταν τη ρώτησαν πως της φάνηκε η Πηνελόπη Κρουζ είπε την περίφημη ατάκα: "Αυτό ρε παιδιά ένα ψιχαλάκι είναι!"
4. ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (1937 Πάτρα)
Εδώ θα διαπράξουμε αδικίες γιατί ο άνθρωπος έχει γυρίσει πάμπολλες ταινίες, οι περισσότερες είναι ιταλικής παραγωγής και αρκετές από αυτές δεν παίχτηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Έτσι στην επιλογή μας βάλαμε ως κριτήριο αυτό τον παράγοντα και επιλέξαμε μόνο αυτές που παίχτηκαν και στη χώρα μας.
Ξεκίνησε το 1959 με το "Θάνατο ενός φίλου" "Morte di um amico". Και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ταινία που σκηνοθέτησε ο Φράνκο Ρόσι.
To 1960 έκανε την καλύτερη του εμφάνιση στην ταινία του Βισκόντι "Ο Ρόκο και τ' αδέρφια του" "Rocco e i suoi fratelli" που προαναφέραμε και στην περίπτωση της Παξινού. Στάθηκε μάλιστα πολύ καλά δίπλα στα υποκριτικά μεγαθήρια της εποχής.
Το 1963 παίρνει μέρος στο "Δρόμος του εύκολου έρωτα" "Via Margutta". Κάτι σαν το δικό μας "Ρεμάλι της Φωκίονος Νέγρη". Ως σκηνοθέτης εμφανίζεται κάποιος Μάριο Καμερίνι αλλά τη μουσική επένδυση έχει κάνει ο Νικόλα Πιοβάνι.
To 1976 στο "Όταν η γυναίκα θέλει" "A matter of time" που σκηνοθέτησε ο Βινσέντε Μινέλλι, παίζει δίπλα στην κόρη του Λίζα και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
Το 1977 εμφανίζεται στο "Σπέρμα του Σατανά" "Holocaust 2000". Πρέπει να είναι ταινία επιστημονικής και σατανιστικής φαντασίας. Εδώ εμφανίζεται δίπλα στον Κερκ Ντάγκλας και τη γόησα της εποχής Αγκοστίνα Μπέλι.
Στο "Διαμάντι του Νείλου" "The Jewel of the Nile" που γυρίστηκε το 1985, εμφανίζεται δίπλα στον Μάϊκλ Ντάγκλας, το γυιό του Κερκ, την Κάθλιν Τέρνερ και τον Ντάνι ντε Βίτο.
Τέλος, πήραμε και μια γεύση Ράμπο στο "Ράμπο ΙΙΙ" (RamboIII) (1988) δίπλα στο γίγαντα Σιλβέστερ.
5. ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ (1940 Kωνσταντινούπολη)
Το θέμα με τον συμπαθέστατο Μιχάλη που μας άφησε πρόσφατα, είναι το "σε ποιές ταινίες δεν έπαιξε". Μικρά ρολάκια αλλά πάντα πανταχού παρών. Γι' αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι ταινίες. Θα βάλω δυο συμβολικές αλλά πάντα θα συμπληρώνω αυτό εδώ το κομμάτι όταν θα τον βλέπω σε κάποια ταινία.Σημαντική ήταν η παρουσία του το 1978 στην εκπληκτική ταινία "Το Εξπρές του Μεσονυκτίου" "Midnight Express" του Άλαν Πάρκερ και που το σενάριο είχε γράψει ο Όλιβερ Στόουν. Την ταινιάρα αυτή που είχε σφραγίσει με το συγκλονιστικό του παίξιμο ο μακαρίτης Μπραντ Ντέϊβις.
Μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις, ίσως και η τελευταία, σε ξένες ταινίες πρέπει να ήταν αυτή στο "Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι" το 2001.
Αμ δε! Όπως μαθαίνω από το συνάδελφο aggelos apones και τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό, έπαιξε και στην ταινία του Σπίλμπεργκ "Μόναχο" "Munich" του 2005!
6. TIΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ (1917 Αθήνα)
Το 1972 πήρε μέρος στην ταινία του Γούντυ Άλλεν "Τα πάντα γύρω από το σεξ" "Everything about sex". Μια σπονδυλωτή ταινία όπου στην ιστορία που παίζει ο Βανδής γίνεται ο χαμός: λέει στον ψυχαναλυτή του ότι έχει προβλήματα με την ερωμένη του και όταν αυτός του λέει να την φέρει στο επόμενο ραντεβού, εμφανίζεται ο Τίτος με την προβατίνα του.
Ένα χρόνο αργότερα το 1973 πήρε μέρος και στη στοιχειωμένη ταινία του Γουίλιαμ Φρίντκιν "Ο Εξορκιστής" "The Exorcist".
7. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (1945 Αθήνα)
Εδώ πράγματι ο άνθρωπος σφαγιάζεται γιατί έχει γύρω στις 40 συμμετοχές σε ξένες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ένα πέλαγος. Και εγώ διάλεξα τρεις ταινίες χαρακτηριστικές, γιατί ο τύπος έχει φάτσα και γράφει στο φακό, αλλά υπόσχομαι ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα εμπλουτίζεται.
Το 1977 εμφανίζεται στα "Μοντέρνα τέρατα" "I Nuovi Mostri". Μια σπονδυλωτή σάτιρα τριών ιστοριών σκηνοθετημένων από τρεις πολύ σημαντικούς Ιταλούς σκηνοθέτες: Μάριο Μονιτσέλι, Ντίνο Ρίζι, Εττόρε Σκόλα. Δίπλα στους: Ούγκο Τονιάτσι, Βιττόριο Γκάσμαν, Αλμπέρτο Σόρντι.και Ορνέλα Μούτι.
Στην ιστορία που πρωταγωνιστεί μαζί με την Ορνέλα Μούτι --αυτή την πανέμορφη και εκρηκτικής θηλυκότητας ντίβα της εποχής που για χάρη της σινεφιλ και μη σινεφιλ δεν χάναμε κανένα έργο της-- ο Βογιατζής υποδύεται
έναν Άραβα τρομοκράτη που πουλάει έρωτα στην πανέμορφη αεροσυνοδό που τον ερωτεύεται, της δίνει πριν την πτήση μια μικρή τσάντα και της λέει ότι περιέχει ένα πολύτιμο δώρο που της αγόρασε αλλά να την ανοίξει μόνο όταν φτάσει στον προορισμό της. Η τσάντα εκρήγνυται την ώρα της πτήσης και πάει το αεροπλάνο, πάνε οι άμοιροι επιβάτες πάει και το όμορφο κορίτσι μας! Εμείς οι θαυμαστές της σωθήκαμε, μόνο που βγαίνουμε από την αίθουσα πολύ πικραμένοι για τον τόσο... άδικο χαμό της!!!!
Την ίδια χρονιά (1977) Παίρνει μέρος ως Ιωσήφ στην υπερπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι "Ιησούς από τη Ναζαρέτ" " Jesus of Nazareth".
To 1988 εμφανίζεται στο "Φράντικ" "Frantic" του Ρομάν Πολάνσκι δίπλα στον Χάρισον Φορντ.
8. OΛΓΑ ΚΑΡΛΑΤΟΥ (1947 Αθήνα)*
Το ιταλικό φιλμ "Zombi 2" (1979) σε σκηνοθεσία Lucio Fulci.
Kαι η γνωστή υπερπαραγωγή "Κάποτε στην Αμερική" "Once upon a time in America" (1984) όπου έπαιζε έναν μικρό ρόλο.
* Τις πληροφορίες για τις ταινίες μου τις έδωσε ο συνάδελφος cinetentas και τον ευχαριστώ πολύ!
2 σχόλια:
αξιζει να αναφερθει και η πανεμορφη Ολγα Καρλατος που επαιξε σε αρκετες Ιταλικες ταινιες τρομου (με διασημοτερη το Zombie 2. 1979) και γουεστερν αλλα και ειχε και μια μικρη συμμετοχη στο Κάποτε στην Αμερική. 1984
ο γιαννατος επαιξε και στο '' μοναχο'' του Spielberg. το συμπληρωνω εγω.
Δημοσίευση σχολίου