Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αντρεϊ -Ταρκόφσκι -Ρουμπλιόφ...μια ευλογία των σινεφίλ!!!



Andrej Rublev

Σοβιετική Ενωση, 1966

 Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι

 Σενάριο: Αντρέι Μιχάλκοφ-Κοντσαλόφσκι, Αντρέι Ταρκόφσκι.

Ηθοποιοί: Ανατόλι Σολονίτσιν, Ιβάν Λαπίκοφ, Νικολάι Γκρίνκο, Νικολάι Σεργκέιεφ.

Διάρκεια: 205 λεπτά

Ίσως να είναι και η πρώτη φορά στη μακρά σινεφιλική μου πορεία που είδα μια τόσο μεγάλη σε διάρκεια  ταινία και όχι μόνο δεν κουράστηκα και βγήκα ...ελαφρύτερος από το ΑΣΤΥ αλλά και μισή ώρα ακόμη να είχε: καλά θα ήτανε!
 
 
Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη κινηματογραφική πανδαισία και ίσως στην κατά 1 ώρα πετσεκομμένη της κόπια από τη σοβιετική λογοκρισία που είδαμε στην Ελλάδα πριν 35 χρόνια, να οφείλεται το ότι δεν έβαλα ποτέ την ταινία αυτή στην πρώτη δεκάδα του παγκόσμιου κινηματογράφου όπου δικαιωματικά ανήκει.
Με αφορμή τη ζωή του αγιογράφου-μοναχού Αντρέϊ Ρουμπλιόφ, ο Ταρκόφσκι, μέσα από υψηλής αισθητικής και απίστευτης τεχνικής για την εποχή πλάνα έρχεται να μας δώσει το σχόλιο του πάνω στην πιο σκοτεινή περίοδο του ρωσικού μεσαίωνα στις αρχές του 15ου αιώνα.
 
 
Μια εποχή της πιο άγριας και αχαλίνωτης βίας από τη μεριά της εξουσίας -βγάζανε τα μάτια των ανθρώπων με τα μαχαίρια- και ίσως ήταν αυτό το στοιχείο του εξαγρίωσε τη σοβιετική εξουσία η οποία όταν γυρίστηκε η ταινία περνούσε με τον Χρουτσώφ ένα είδος "δημοκρατικής άνοιξης". Αλλά και στη θρησκεία δεν χαρίστηκε ο Ταρκόφσκι και τονίζει με έμφαση ότι μέσα σε αυτή την αγριότητα της ζωής, στα μοναστήρια οι μοναχοί ασχολούνταν με ίντριγκες και με το αν πρέπει οι γυναίκες όταν μπαίνουν στην εκκλησία να φοράνε στο κεφάλι μαντήλι.
Μακράν η καλύτερη ταινία του Ταρκόφσκι και σας συνιστώ όσοι μπορείτε να πάτε στο ΑΣΤΥ με 6 ευρώ εισιτήριο γιατί αυτό το έργο στη μικρή οθόνη δεν βλέπεται ή τέλος πάντων χάνει πολύ.
 



Υ.Γ. : δεν το έψαξα αλλά αυτός ο Αντρέϊ Μιχάλκοφ-Κοντζαλόφσκι που έγραψε το σενάριο μαζί με τον Ταρκόφσκι ή πρέπει να είναι ο πατέρας τους ή και τα δυο αδέρφια μαζί ο Μιχάλκοφ και ο Κοντζαλόφσκι οι μετέπειτα γνωστοί σκηνοθέτες.

 

4 σχόλια:

academy είπε...

Μπράβο για την ταινία,πραγματικό masterpiece!!!!...Στο σενάριο είναι ο γνωστός Κοντζαλόφσκι(τραίνο της μεγάλης φυγής) αλλά δεν έχει καμμία σχέση με τον Νικίτα Μιχάλκοφ(Urga).

navarino-s είπε...

@academy
Χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι και εσύ φαν! Ειλικρινά, νόμιζα ότι ο Μιχάλκοφ και Κοντσαλόφσκι είναι αδέρφια.

navarino-s είπε...

@academy
Έχεις δίκιο είναι ο Κοντσαλόφσκι αλλά το έψαξα και βρήκα ότι πράγματι είναι αδέρφια με τον Μιχάλκοφ, παιδιά και οι δυο του ποιητή Σεργκέϊ Μιχάλκοφ-Κοντσαλόφσκι που πέθανε υπέργηρος πριν κανα 2 χρόνια.

Crisis and Critique είπε...

Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι - Στάνισλαβ Λέμ: «Σολάρις» ή πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2014/01/blog-post_5.html