Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τώρα πια τα είδα όλα!

Λίγες σκόρπιες ειδήσεις , λίγο-πολύ κινηματογραφικού ενδιαφέροντος.

1. Τι υπονοεί ο τίτλος της ανάρτησης. Δεν ήμουν ενημερωμένη κι έτσι εξεπλάγην όταν είδα, κάπου στο δρόμο, αφίσα της ταινίας........(κρατηθείτε οι παλιότεροι!)......''Ρόδα , τσάντα και κοπάνα''!!!!!! Η ταινία ''φαινόμενο'' της δεκαετίας του 80 (λέμε τώρα) συνεχίζει ακάθεκτη να μας βασανίζει 30 χρόνια μετά με σίκουελ!!! Ο Χρήστος Μήτσης αναφέρει στο Αθηνόραμα , ότι δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή της ταινίας! Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!



2. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιώρα ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τον τίτλο ''Η κρυφή ζωή των μεγάλων σκηνοθετών''. Απολαυστικό στην ανάγνωση του , μας αποκαλύπτει κάποιες κρυφές όψεις του χαρακτήρα και της προσωπικότητας γνωστών σκηνοθετών, κακές συνήθειες τους , εμμονές , φοβίες , συμπεριφορές , τέτοια πράγματα. Έχει πολύ ενδιαφέρον και σε κάποιες περιπτώσεις έχει πολύ γέλιο. Έπεσα κάτω από τα γέλια διαβάζοντας για τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ τότε που αποφάσισε να διασκευάσει τον ''Βασιλιά Ληρ'' με πρωταγωνιστή τον σεναριογράφο του ....Νόρμαν Μέιλερ! Και μόνο το γύρισμα αυτής της ταινίας - έτσι όπως αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου- θα μπορούσε να ήταν μια ταινία! Ιλαρές καταστάσεις!

3. Στην προηγούμενη ανάρτηση έφτιαξα έναν μικρό κατάλογο με αγαπημένες ταινίες του 2010. Σταμάτησα στο Νο.8 , διότι δεν συμπλήρωνα δεκάδα και ποτέ δεν φτιάχνω λίστες με εννέα πράγματα (μην ρωτήσετε γιατί!). Ο κατάλογος θα μπορούσε να συμπληρωθεί με την τελευταία ταινία του Woody Allen -τον οποίο αναγκαστικά άφησα απ'έξω, ξέρω ότι δεν θα τον πείραζε- και από ...τα 3/4 μιας άλλης ταινίας. Ποιας; Λοιπόν , το ''Io sono l'amore'' είναι μια ταινία της οποίας λάτρεψα τα πρώτα 3/4 και μίσησα το τελευταίο 1/4! Δεν ξέρω για όσους από εσάς την έχετε δει τι συναισθήματα σας άφησε. Αλλά για μένα τουλάχιστον , με απογείωσε με όλο αυτό το ερωτικό παιχνίδι και το ξύπνημα των αισθήσεων αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνεται τέτοιο τέλος. Βαρέθηκα πια σε ταινίες (ή και βιβλία) κάποιος που αφήνεται σε πάθη ή αμαρτίες ντε και καλά να πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα όσο πιο σκληρά γίνεται. Αφήστε τον/την να τα απολαύσει με ελευθερία κι ολίγον τι αναρχία! Πού είσαι Μπουνιουέλ!!

4. Τέλος είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι με την 5η μου επίσκεψη στη Ρώμη , βρήκα επιτέλους το σημείο όπου γυρίστηκε η περίφημη ταινία του Μάριο Μονιτσέλι ''Ο κλέψας του κλέψαντος'' !


Ο αγγλικός τίτλος είναι παραπλανητικός! Δεν είναι στην ...Madonna street!!

8 σχόλια:

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Καλή χρονιά crispy!

1. Από μια άποψη, καλά κάνανε. Όποιος ψήνεται να τη δει, ας τη δει. Μηδενικά θα μάζευε έτσι κι αλλιώς απ' τους κριτικούς!

2. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο. Θα το τσεκάρω.

Vipera Lebetina είπε...

Αγαπητή Crispy, δεν το πιστεύω! Η Ρώμη πρέπει να ήταν φοβερή! Ελπίζω να περάσατε καλά!
Το βιβλίο πρέπει να είναι πολύ ωραίο, τουλάχιστον σου έχω εμπιστοσύνη! Μόλις τελειώσω την σουπεργιγαντοτεράστια στοίβα με βιβλία που έχω μαζέψει και θέλω να διαβάσω, τότε θα το πάρω οπωσδήποτε!

crispy είπε...

@moody
Άκουσα και το εξής : Αφού οι Αμερικανοί βγάζουν τόσες σαχλές κωμωδίες γιατί να μην βγάλουμε κι εμείς. Κι επίσης: Δεν πειράζει αρκεί να κόβουν εισιτήρια ελληνικές ταινίες. Fair enough, αλλά αν αρχίσουν να κάνουν τέτοια σίκουελ απαιτώ και μία της ''Μεγάλης απόφραξης''!!!-αυτή κι αν είναι καλτ!


@moody
@vipera
Όσον αφορά το βιβλίο , αν ψάχνετε κάτι εμβριθές και της βαριάς κουλτούρας ...χμμμμ...αφήστε το! Αν ψάχνετε να διαβάσετε-με χαλαρή διάθεση πάντα- ενδιαφέρουσες ιστορίες για γνωστούς σκηνοθέτες, μερικές ιστορίες από τις οποίες είναι από διασκεδαστικές έως εξωφρενικές...τότε το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Μα το εξώφυλλο υποδεικνύει το ύφος του (ή αντίστροφα τέλοσπάντων). Άλλωστε έχω διαβάσει πάμπολλα "βαριά" βιβλία περί της ψυχολογίας του κινηματογράφου, της θεωρίας του ντεκουπάζ, του σουρεαλισμού κ.λ.π. και είναι ευκαιρία για κάτι πιο εύληπτο και πολύ ενδιαφέρον απ'ό,τι φαίνεται.

Carlito είπε...

crispy μπας και θυμήθηκες να πας πίσω από την PIAZZA NAVONA σε εκείνο το καφέ που λέγαμε τις προάλλες..πω πω ζηλεύω Ρώμη..εκλεισα για Μάρτιο..για πές..για πες..

crispy είπε...

@moody
Έχεις δίκιο! Το εξώφυλλο είναι χαρακτηριστικότατο! Πάντως αν το διαβάσεις δώσε έμφαση στη φάση όπου ο Γκοντάρ αποφασίζει να διασκευάσει για τη μεγάλη οθόνη τον ''Βασιλιά Ληρ''! Σπαρταριστό!




@carlito
Τελικά έκατσα σε ένα καφέ πάνω στην πιάτσα που μάλλον δεν ήταν αυτό που έλεγες. Αφού θα πας το Μάρτη , σημείωσε το όνομα και τη διεύθυνση. Αν σε ενδιαφέρει η σύγχρονη τέχνη , προτείνω να επισκεφτείς οπωσδήποτε το Μουσείο Maxxi. Και μόνο η επίσκεψη στο εντυπωσιακό κτήριο που σχεδίασε η Χαντίντ είναι αξέχαστη εμπειρία! Έχω και διεύθυνση συμπαθέστατης τρατορίας αν σε ενδιαφέρει!!

Chris Karpis είπε...

Το βιβλίο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Ακόμη κι εγώ που διαβάζω μόνο comics (σοβαρά, ε ! όχι superman), αν το πετύχω, μπορεί και να το διαβάσω.

Ο κλέψας του κλέψαντος απλά απολαυστική ταινία !

crispy είπε...

@curious_ape009
Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον κι ενίοτε αρκετή πλάκα με τα καμώματα κάποιων εκ των σκηνοθετών!
Ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στον ''Κλέψα του κλέψαντος' και γενικά στον Μονιτσέλι και την ιταλική κομέντια! Να δω πότε!