Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Οι 10 καλύτερες ταινίες της σαιζόν!!!

Ανοίγουνε οι θερινοί κινηματογράφοι και αυτό παλιά εσήμαινε τη λήξη της κινηματογραφικής περιόδου και οι πρεμιέρες των νέων ταινιών άρχιζαν πάλι κάπου στα τέλη Σεπτέμβρη. Τώρα οι πρεμιέρες συνεχίζονται και το καλοκαίρι αλλά εγώ πιστός στο παλιό ...ημερολόγιο, σας παρουσιάζω τον απολογισμό της σαιζόν. Μόνο που πρέπει να ομολογήσω ότι εφέτος για προσωπικούς λόγους είδα πολύ λίγες ταινίες. Έχουμε και λέμε λοιπόν κατά σειρά αξιολόγησης:

1.Κάποτε στην Ανατολία - BIR ZAMANIAR ANADOLU' DA



Τούρκικη ταινία, σκηνοθεσία Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν με τους: Τανέρ Μπιρσέλ, Μουχάμεντ Ουζουνέρ, Γιλμάζ Ερντογάν

Μια ομάδα αντρών, αστυνομικοί, κρατικοί υπάλληλοι, ένας εισαγγελέας, ένας γιατρός κι ένας κρατούμενος, αναζητούν στη νυχτερινή ύπαιθρο την τοποθεσία όπου ο τελευταίος έχει θάψει το θύμα μιας δολοφονίας.


2. Πατέρας Αφέντης – Padre Padrone (Επανέκδοση)



Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι με τους: Όμερο Αντονούτι, Σαλβέριο Μαρκόνι, Μαρτσέλα Μικελάντζελι

Σε ένα χωριό της Σαρδηνίας, ο μικρός Γκαβίνο εξαναγκάζεται από τον αυταρχικό πατέρα του να εγκαταλείψει το σχολείο για να φυλάει τα πρόβατα σε μια απομονωμένη στάνη.


3.Tα χιόνια του Κιλιμάντζαρο – Les neiges du Kilimadjaro

 


Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ρομπέρ Γκεντιγκιάν με τους: Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Αριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μεϊλάν

Ένα ζευγάρι πενηνταπεντάρηδων, ο άντρας του οποίου έχει χάσει πρόσφατα τη δουλειά του, πέφτει θύμα ληστείας. Δεν ξέρει πώς να αντιδράσει όμως όταν διαπιστώνει ότι αυτή έχει οργανωθεί από έναν επίσης απολυμένο πρώην συνάδελφο του συζύγου, ο οποίος αναθρέφει μόνος τα δύο μικρά αδέρφια του.


4. O Θεός της Σφαγής – Carnage

 

Γαλλογερμανική ταινία, σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι με τους: Τζόντι Φόστερ, Κρίστοφ Βαλτς, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζον Σ. Ράιλι


Δύο ζευγάρια γονιών συναντιούνται για να συζητήσουν για τον καβγά που είχαν τα παιδιά τους και τον ελαφρύ τραυματισμό του ενός από αυτά.


5.Ένας χωρισμός - JODAEIYE NADER AZ SIMIN



 

Ιρανική ταινία, σκηνοθεσία Ασγκάρ Φαραντί με τους: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Λεϊλά Χατάμι, Πέιμαν Μοάντι

Ο Ναντέρ και η Σιμίν διαφωνούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Ιράν και σκέφτονται να χωρίσουν. Αναγκασμένος να βρει μια γυναίκα να προσέχει τον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ, ο Ναντέρ θα βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια μοιραία παρεξήγηση.


6. Μάρθα Μάρσι Μέϊ Μαρλιν – Martha Marcy May Marlene

 


Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Σον Ντέρκιν με τους: Τζον Χοκς, Σάρα Πόλσον, Ελίζαμπεθ Όλσεν

Η Μάρθα δραπετεύει από ένα καταπιεστικό κοινόβιο-θρησκευτική σέχτα, όπου για δύο χρόνια ζούσε ως Μάρσι Μέι. Καταφεύγει στο σπίτι της μεγαλύτερης αδερφής της και του κουνιάδου της, αλλά και εκεί νιώθει παγιδευμένη



7.Μεσάνυχτα στο Παρίσι – Midnight in Paris


 

Αμερικανοισπανική ταινία, σκηνοθεσία Γούντι Αλεν με τους: Όουεν Γουίλσον, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κάθι Μπέιτς, Κάρλα Μπρούνι

Ένας Αμερικανός σεναριογράφος, λάτρης της ρομαντικής και μποέμικης ζωής, επισκέπτεται με την πραγματίστρια γυναίκα του το Παρίσι. Ένα βράδυ, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, θα βρεθεί ξαφνικά πίσω στην μπελ επόκ.



8. Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν – We need to talk about Kevin

 




Aγγλική ταινία, σκηνοθεσία Λιν Ράμσεϊ με τους: Τίλντα Σουίντον, Τζον Σ. Ράιλι, Έζρα Μίλερ

Καθώς ο γιος της έχει διαπράξει κάτι ασυγχώρητο, μια μητέρα προσπαθεί να συνεχίσει τη γεμάτη ενοχές ζωή της και να καταλάβει πόσο ευθύνεται η ίδια για τις πράξεις του.

9. Bright Star


 


Αγγλο-αυστραλέζικη ταινία, σκηνοθεσία Τζέιν Κάμπιον με τους: Άμπι Κόρνις, Μπεν Γουίσο, Πολ Σνάιντερ

Η σύντομη ερωτική ιστορία του 23χρονου ποιητή Τζον Κιτς και της 18χρονης γειτόνισσάς του Φάνι Μπρόνι στη Βρετανία των αρχών του 19ου αιώνα.


10.Έχουμε Πάπα – HABEMUS PAPAM

 


Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Νάνι Μορέτι με τους: Μισέλ Πικολί, Νάνι Μορέτι, Γιέρζι Στουρ

Ο νεοεκλεγείς πάπας παθαίνει κρίση πανικού και αρνείται να βγει στο μπαλκόνι του Άγιου Πέτρου για να χαιρετήσει τους πιστούς. Έντρομοι, οι άνθρωποι του Βατικανού απευθύνονται σε έναν ψυχολόγο, ο οποίος είναι άθεος, για να τον μεταπείσει.

3 σχόλια:

academy είπε...

Εξαιρετικό Τοπ 10.Ολες οι ταινίες είναι ταινίες που θα μείνουν.Μπράβο για τις επιλογές και μπράβο και για το Bright Star που κανείς δεν το αντιμετώπισε όπως έπρεπε.
Οφείλω να ομολογήσω πως δεν έχω δεί ακόμα Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο αλλά ακούω τα καλύτερα απο παντού.

navarino-s είπε...

@academy
Και εγώ δεν είδα το Λιμάνι της Χάβρης και τον Αρτίστα.
Καλό βράδυ

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Αε τα περισσότερα συμφωνώ. Πάντως ως γενική διαπίστωση και διαβάζοντας το ποστ σου, παρατηρώ ότι το μέσο επίπεδο της κινηματογραφικής παραγωγής έχει πέσει αισθητά. Ακόμη και οι "πχιοτικές" ταινίες δεν είναι πραγματικά σπουδαίες, δεν πέφτεις τανάσκελα από κάποιο αριστούργημα, δεν ρίχνεις τα ρισπέκτ σου σε ένα νέο μεγάλο δημιουργό. Κρίμα γιατί η σημερινή εποχή με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα και τα τόσα αδιέξοδά της, προσφέρεται για προβληματισμό και κινηματογραφική δημιουργία με βάθος και σκέψη.