Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Denise calls up

Όσο περνά ο καιρός παρατηρώ ότι όλο και περισσότερο γινόμαστε δέσμιοι της κινητής επικοινωνίας. Καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία, οι εποχές είναι τέτοιες, ακολουθούμε το ρεύμα. Αλλά αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε τι διάολο συμβαίνει όταν με την καλύτερη φίλη που μένει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα μακριά επικοινωνούμε πια μέσω.....fb! Κι η φθηνή μας δικαιολογία είναι ο πολύ χρόνος εργασίας!
Όλα αυτά- ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε, οι υποσχέσεις για συναντήσεις που δεν θα γίνουν ποτέ, γιατί άλλωστε, αφού βρε αδερφέ επικοινωνούμε μέσω fb, skype, msn etc etc... τι το θέλουμε το τετ-α-τετ κι άλλωστε είπαμε, δεν προλαβαίνουμε! - μου θυμίζουν μια χαριτωμένη κομεντί της καλής εποχής του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου -ενδιαφέρον όρος  με ...ασαφή όρια!- , την ταινία Denise calls up .



Στην ταινία αυτή μια ομάδα Νεοϋορκέζων όλο τηλεφωνιέται ή συνεννοείται μέσω φαξ -τότε δεν υπήρχε fb, ο Mark Zuckerberg ήταν μόλις 12 ετών!!!-,  δίνει υποσχέσεις για συναντήσεις....τηλεφωνικώς κι όλο τις αναβάλλει..... τηλεφωνικώς!!!


Είναι χαρακτηριστική η εναρκτήρια σεκάνς της ταινίας όπου μία εκ των πρωταγωνιστών μαζεύει τα απομεινάρια ενός πάρτυ  που δεν έγινε ποτέ διότι απλά δεν εμφανίστηκε κανείς ενώ συγχρόνως την βλέπουμε να δέχεται τηλεφωνήματα συγγνώμης από όσους δεν παρευρέθηκαν -δηλαδή όλους- και φυσικά να ανταλλάσσονται υποσχέσεις για κατ'ιδίαν συναντήσεις που δεν θα γίνουν ποτέ.
Στην ταινία επιτυγχάνεται προξενιό τηλεφωνικώς, sex με τον ίδιο τρόπο, μοιραίο ατύχημα -εκείνη την εποχή δεν είχαν εφευρεθεί τα hands free!!- , συνεννόηση για κηδεία στην οποία.....δεν εμφανίζεται κανείς. Στο τέλος υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας κυρίως χάρη στην ιδιόρρυθμη Denise του τίτλου!


Συμπαθέστατη σάτιρα με έξυπνους διαλόγους που παραδόξως μετά από 16 χρόνια είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Μπορεί να άλλαξαν ή και να εκσυγχρονίστηκαν τα μέσα αλλά η μανία για εξ αποστάσεως επικοινωνία καλά επικρατεί!  Αποφεύγουμε τα τετ-α-τετ κι η ερώτηση  : ''Πότε θα συναντηθούμε;'' συνεχίζει να πλανάται!

Υ.Γ.: Δυστυχώς δεν θυμάμαι με ποιο τίτλο είχε κυκλοφορήσει η ταινία στην Ελλάδα. Αν κανείς θυμάται, ας μου το υπενθυμίσει!

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας!



Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

George Clooney & Cary Grant: "άτυχοι" ή ...όχι και τόσο ταλαντούχοι; !!!

 Σήμερα έβαλα θέμα διαφωνιών και αντεγκλήσεων! Και αυτό με αφορμή ένα κείμενο της Χρυσούλας Παπαϊωάννου στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία όπου γράφοντας για την καινούργια ταινία του συμπατριώτη μας Alexander Payne: "The Descedants" σημειώνει ότι ο πρωταγωνιστής της George Clooney μάλλον θα είναι υποψήφιος για το Όσκαρ α΄ αντρικού ρόλου αλλά όπως γράφει το περιοδικό "Χόλυγουντ ρεπόρτερ" μπορεί και πάλι να μην το πάρει γιατί κουβαλάει την κατάρα του ...Κάρυ Γκράντ που δεν έπαιρνε εύσημα για την ερμηνεία του εξαιτίας του ωραίου παρουσιαστικού του. Κάτι που εγώ δεν το πολυπιστεύω γιατί απλά θεωρώ τους εν λόγω ηθοποιούς όχι και τόσο πολύ ταλαντούχους και αντάξιους της φήμης που τους συνοδεύει. Παραθέτοντας μάλιστα και ως επιχείρημα του ισχυρισμού μου τις περιπτώσεις δυο άλλων ωραίων ηθοποιών που πήραν εύσημα και διακρίσεις: του Richard Burton  δηλαδή και του Sean Connery.
     Εσείς τι λέτε; Μήπως τα παραλέω;

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μπράβο σας κυρία Campion!!!


Με το Bright Star η πολύ καλή σκηνοθέτις Jane Campion απέδειξε αν μη τι άλλο ότι διαθέτει ...μαγκιά! Γιατί σε μια εποχή αντιποιητική και άκρως υλιστική, έρχεται να γυρίσει μια ταινία με έντονα στοιχεία ρομαντισμού όπου με μια πολύ καλή σκηνοθεσία αναδεικνύει ένα πραγματικό γεγονός του 19ου αιώνα:  τον παθιασμένο και άκρως πλατωνικό έρωτα του μεγάλου Βρετανού ποιητή -πέθανε σε ηλικία 25 χρόνων-John Keats με την νεαρή Fanny Brawne. Και δεν είναι τόσο το στοιχείο αυτού του ρομαντικού έρωτα που με εντυπωσίασε όσο το ό,τι η ταινία είναι πλημμυρισμένη από την ποίηση του πρόωρα χαμένου αυτού ποιητή. Την ποίηση, αυτή την μεγάλη την κορυφαία μορφή της λογοτεχνίας, που τα  τελευταία χρόνια όλο και χάνεται από το προσκήνιο. Αλλά το "ψητό" σας το φυλάω στο τέλος: η ταινία μπόρεσε να γυριστεί γιατί παραγωγός της είναι το κρατικό BBC κάτι που λέει πολλά για μας εδώ που έχουμε πάρει φόρα και λέμε όλα στους ιδιώτες! Ποιος ιδιώτης θα έβαζε χρήματα για να χρηματοδοτήσει αυτή την ταινία;