Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

H Φοβερή Προφητεία του Kurosawa!!!


Στην προτελευταία του ταινία, μια ταινία σπονδυλωτή που γύρισε το 1990 με τον τίτλο "Όνειρα" (Kurosawa's Dreams) ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης  Akira  Kurosawa(1910-1998), στην ενότητα: "Το Βουνό Φούτζι στα Κόκκινα" (Μount Fuji in Red) περιγράφει....αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα στην Ιαπωνία με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Περιγράφει, δηλαδή, μια έκρηξη 6 πυρηνικών αντιδραστήρων  που γίνεται στο βουνό Φίτζι καθώς και τον εφιάλτη με τις σκηνές κόλασης που ακολουθούν.
Παραθέτω το βίντεο χωρίς άλλα λόγια:
 

9 σχόλια:

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Δεν έχω δει τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά δε μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

Είναι γνωστή η δριμύτατη κριτική μεγάλης μάζας του ιαπωνικού λαού απέναντι στην τόσο ευρεία χρήση πυρηνικής ενέργειας (περίπου το 1/3 της συνολικής) εδώ και χρόνια. Λογική, επομένως, όσο και τραγική αυτή η προφητεία...

Philip Winter είπε...

Τα "Όνειρα" είναι από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του Kurosawa. Το συγκεκριμένο επεισόδιο το θυμάμαι αμιδρά, όμως.

Εμένα με ψιλοεντυπωσίασε αφού μιλάμε 1990...

navarino-s είπε...

@moody
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και την πολιτική διάσταση: Ο Κουροσάβα ένα όνομα σύμβολο με παγκόσμια απήχηση θίγει ωμά και χωρίς περιστροφές μεγάλα και κατεστημένα συμφέροντα ενώ βλέπουμε κάποιους άλλους σε τέτοια έργα καταστροφών να αναλώνονται σε ...βατράχια και λοιπά εξωγήϊνα (και ακίνδυνα για την τσέπη τους) πλάσματα.

navarino-s είπε...

@Μonsieur Hulot
Εμένα με συγκλόνισε γιατί και εγώ αμυδρά θυμόμουν κάτι για πυρηνική καταστροφή και όταν το βρήκα στο youtube τα έχασα που είδα να αναφέρεται σε αντιδραστήρες!

Pompeia είπε...

Η αγαπημένη μου ταινία από τον Kurosawa (με έμφαση στο "Χωριό του Νερού"). Αλλά το συγκεκριμένο όνειρο είναι ανατριχιαστικά επίκαιρο, όντως... Ιδίως οι ρίψεις νερού από τη θάλασσα για να κρυώσουν τον αντιδραστήρα, ήταν σαν τη σκηνή με τον ήρωα που με το μπουφάν του προσπαθεί να διώξει μακριά από τα πιτσιρίκια το κόκκινο ραδιενεργό νέφος... Πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος όταν τα δημιουργήματά του ξεφεύγουν από τον έλεγχο... Όταν το είδα, το 90κάτι, σκέφτηκα ότι ήταν μια σύγχρονη Πομπηία... Δυστυχώς είναι μια σύγχρονη Ιαπωνία...

navarino-s είπε...

@Pompeia
Καλώς ήρθες και σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.
Μια πολύ σπουδαία ταινία τελείως διαφορετική από το υπόλοιπο έργο του που πιστεύω ότι ήθελε με αυτή να κάνει κάποια σχόλια πάνω σε καυτά θέματα που το μεγάλο του όμως ταλέντο και η διορατικότητα του τους έδωσε αυτή την τεράστια δύναμη που συγκλονίζει.
Καλό σου βράδυ!

tentas είπε...

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Ρ Γ Η Μ Α
8 ιστοριες με πανανθρωπινο ενδιαφερον δοσμενες με ενα ονειρικο τροπο.οτι και να πουμε για αυτο το ποιημα ειναι λιγο.......
η συγκεκριμενη ιστορια δυστυχως αποδειχθηκε και προφητικη...

navarino-s είπε...

@tentas
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε τόσο πολύ αυτό το ...ποίημα όπως πολύ σωστά το αποκαλείς!

nemoflicks είπε...

απαιχτη ταινια και οπως ηρθαν τα πραγματα προφητικη.σκεφτομουν να αναρτησω κι εγω κατι πανω στο θεμα παραθετοντας και αλλες post apocalyptic ιαπωνεζικες ταινιες αλλα καμια δεν υπογραμμιζει το ατυχημα της φουκοσιμα οπως το dreams.με προλαβες αλλα κυριως με καλυψες.