Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Πού θα βρω τα Χριστούγεννα;

Τις μέρες αυτές είδα κάποιες ταινίες στις οποίες τα Χριστούγεννα δίνουν παρουσία εμμέσως! Χωρίς να είναι καθαρά χριστουγεννιάτικες , όλο και σε κάποια σκηνή φαίνονται δέντρα στολισμένα , πολύχρωμα λαμπάκια αναβοσβήνουν , κάνας Αη Βασίλης  περνά τυχαία ή απλά γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη γιορτή.
Μου έτυχε στο In Bruges όπου όλος ο χαμός στην συμπαθέστατη αυτή ταινία γίνεται χριστουγεννιάτικα.
Μου έτυχε και στο Ice harvest όπου ο John Cusack κι ο Billy Bob Thornton στήνουν την κομπίνα τους χρονιάρες μέρες.
Ένας επισκέπτης τούτου του blog , μου είχε υπενθυμίσει σε σχόλιο του ότι το Die hard με τον Bruce Willis διαδραματίζεται στο χριστουγεννιάτικο L.A.
Και βέβαια μην ξεχάσω να αναφέρω την πλέον αγαπημένη μου ''μη χριστουγεννιάτικη ταινία που διαδραματίζεται όμως τα Χριστούγεννα!!!'' την Γκαρσονιέρα του Billy Wilder.
Συνέβη όμως το εξής. Προχθές , έκατσα να δω την ταινία του Wayne Wang Smoke. Μια από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες που είχα πολλά χρόνια να δω. Αν θυμάστε -όσοι την έχετε δει- ο Harvey Keitel υποδύεται τον Ώγκι, έναν τύπο  που κρατά ένα καπνοπωλείο κάπου στο Brooklyn. Το καπνοπωλείο είναι τόπος συνάντησης διάφορων μόνιμων πελατών ανάμεσα στους οποίους κι ο συγγραφέας Πωλ Μπέντζαμιν ,τον οποίο υποδύεται ο William Hurt ( ο σεναριογράφος της ταινίας δεν είναι άλλος από τον γνωστό Αμερικανό συγγραφέα Paul Auster κι είναι ολοφάνερο ότι ο χαρακτήρας του Πωλ Μπεντζαμιν είναι εμπνευσμένος ...από τον εαυτό του!).
Προς το τέλος της ταινίας , ο Πωλ πάει στο καπνοπωλείο κι ως συνήθως πιάνει ψιλή κουβέντα με τον Ώγκι. Του αποκαλύπτει ότι μια μεγάλη εφημερίδα του έχει ζητήσει να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα δημοσιευτεί τις γιορτές. ''Ξέρεις καμιά καλή χριστουγεννιάτικη ιστορία;'' ρωτά ο συγγραφέας τον Ώγκι. ''Ξέρω χιλιάδες καλές χριστουγεννιάτικες ιστορίες'', του απαντά εκείνος ''Κι αν με κεράσεις φαγητό , θα σου διηγηθώ την καλύτερη χριστουγεννιάτικη ιστορία που άκουσες ποτέ''. Έτσι και γίνεται κι οι δύο άντρες βρίσκονται σε ένα diner όπου ο Ώγκι διηγείται μια πραγματικά  συγκινητική ιστορία που εκτυλίσσεται κάποια Χριστούγεννα που ήταν μόνος κι είπε να κάνει μια καλή πράξη... Την ιστορία αυτή -αφού έχουμε ακούσει τον Ώγκι να τη διηγείται- τη βλέπουμε στους τίτλους τέλους της ταινίας κάτω από τους ήχους του υπέροχου τραγουδιού του Tom Waits ''Innocent when you dream''.





Επίλογος
Θα τελειώσω τη σημερινή ανάρτηση με μια πολύ γρήγορη αναφορά στις ταινίες που μου άρεσαν περισσότερο μες το 2010 (πρόκειται για ταινίες που είδα αυστηρά μέσα στο χρονικό διάστημα του έτους που μας φεύγει. Στα τσακίδια!!). Τις γράφω με...ακατάστατη σειρά!!
1. Soul kitchen
2. A serious man
3. A single man
4. Shutter island
5. (500) days of Summer
6. Το μυστικό στα μάτια της
7. Another year
8. The social network

Υ.Γ.: Επειδή η γράφουσα θα λείψει για κάποιες μέρες , τυχόν σχόλια θα απαντηθούν μετά τις 06/01

Καλή χρονιά σε όλους!

6 σχόλια:

academy είπε...

Καλή χρονιά λοιπόν.
Μα τι μου θύμισες τώρα με τον Καπνό..!!!
Δες και την Παγοθύελλα του Ang Lee.

crispy είπε...

@academy
Καλή Χρονιά!
Ναι σωστά , η ''Παγοθύελλα''! Έχω κάτι χρόνια να την δω.
Δεν ξέρω , αλλά αυτή η τελευταία σκηνή στον ''Καπνό'' με συγκίνησε πολύ προχθές που την είδα ξανά μετά από τόσα χρόνια! Φταίει μάλλον η συναισθηματική φόρτιση των ημερών...

Philip Winter είπε...

Καλη χρονια!
Απο αυτες που ειδες τα Χρισουγεννα εχω δει μονο την Γκαρσονιερα οπου τη βρηκα εξαιρετικη. Αρμονικη αναμειξη γελιου και συγκινησης.
Απο τη λιστα σου:
1. Μου αρεσε αρκετα. 3,5/5
2. Δεν το εχω δει, αλλα δε με συγκινουν οι Κοεν, ετσι κι αλλιως.
3. Λογω θεματολογιας δεν ενθουσιαστηκα. Τεχνικα αψογη, παντως. 2/5
4. Δεν το εχω δει, ΑΚΟΜΑ. Δυστυχως :(
5. Πανεξυπνο σεναριο, φοβερο soundtrack, φρεσκαδα και μια νεα ματια στην αμερικανικη κομεντι.
6. Καλο, αλλα ξεχνιεται γρηγορα.
Τα 7 και 8 δεν τα εχω δει.
Ολες οι ταινιες του 2010 που ειδα:
L'illusionniste (4,5/5)
Toy Story 3 (4,5/5)
Bal (3,5/5)
You Will Meet a Tall Dark Stranger (3,5/5)
Due Date (3,5/5)
Megamind (3,5/5)
Copie conforme (3/5)
The Kids Are All Right (3/5)
Piranha (2,5/5)
Io sono l' amore (2,5/5)
Despicable Me (2,5/5)
Shrek Forever After (2/5)

mia maria είπε...

Καλή χρονιά με υγεία:)

Ανώνυμος είπε...

Να θυμηθουμε βεβαια και το αγαπημενο(σου)'sleepless in Seattle' Π.

crispy είπε...

@monsieur hulot
Καλή χρονιά! Σε ευχαριστώ πολύ για το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό σου! Χαίρομαι που ενθουσιάστηκες κι εσύ με το (500) days of summer, άνετα θα την χαρακτήριζα ως αγαπημένη της προηγούμενης χρονιάς!



@mia maria
Καλή χρονιά με υγεία!



Και συμπληρώνω με το ''You've got mail''! Mα πώς ξέχασα αυτές τις δύο ταινίες!!!