Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

O ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΣΤΗΝ…. ΟΘΟΝΗ!!!

Από την εποχή ακόμη του βωβού κινηματογράφου πολλοί κινηματογραφικοί παραγωγοί ενδιαφέρθηκαν να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το λεγόμενο «θείο δράμα» για ευνόητους βέβαια λόγους.
Γυρίστηκαν έκτοτε πάμπολλες ταινίες με αυτό το θέμα οι οποίες παιζόντουσαν και ξαναπαιζόντουσαν κάθε χρόνο εκεί κοντά στην Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν ξέρω αν επρόκειτο περί «άνωθεν εντολής» της παπικής εκκλησίας αλλά όλες αυτές οι ταινίες πέρα από το στοιχείο του μελοδραματισμού, είχαν και ένα άλλο κοινό στοιχείο: ότι τον Ιησού τον υποδύονταν πάντα άγνωστοι ηθοποιοί! Και τούτο πρέπει να γινόταν επειδή οι γνωστοί αστέρες της οθόνης είχαν υποδυθεί στην καριέρα τους και «αμαρτωλούς» ρόλους και θα σκανδάλιζαν έτσι το χριστεπώνυμο πλήρωμα! Με αποτέλεσμα να μας είναι πάντα γνωστοί οι βαραβάδες και οι πιλάτοι και εντελώς άγνωστοι οι «υιοί του Θεού».
Από όλες αυτές τις ταινίες θα μπορούσε να αξιολογήσει κανείς για κάποιους συγκεκριμένους λόγους τις πιο κάτω:


1.Ο Χιτών (The Robe) του 1953. Με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον την Τζην Σίμονς και τον Βίκτωρ Μάτσιουρ. Πρόκειται για μια ταινία σταθμός που πέρα από το υψηλό κόστος παραγωγής ήταν και το πρώτο «Έγχρωμον Σινεμασκόπ» που γυρίστηκε στην ιστορία του κινηματογράφου. Κάτι δηλαδή από τεχνικής άποψης ανάλογο με το τρισδιάστατο «Avatar» που παίχτηκε φέτος.

2. «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» (1964) του Πιερ Πάολο Παζολίνι που χαρακτηρίστηκε και αιρετικό από τους σκληροπυρηνικούς του Βατικανού. Πρόκειται όμως για το μοναδικό από αυτά τα έργα που ξεχωρίζει με το ρεαλισμό και τη σκηνοθετική του απλότητα.

3. Η ροκ όπερα «Jesus Christ Superstar» (1973) του Νόρμαν Τζούϊσον που επίσης χαρακτηρίστηκε ως αιρετική γιατί έδειχνε όλο το θείο δράμα μέσα από τα μάτια του Ιούδα. Είχε πολύ καλή μουσική και χορευτικά και δημιούργησε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Τέλος
4. «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977) του Φράνκο Τζεφιρέλι, υπερπαραγωγή που επίσης σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και που στο πρόσωπο του Ρόμπερτ Πάουελ νομίζω πως βρήκε την ιδεοδέστερη, βάσει των αγιογραφιών, μορφή του Ιησού. Και αποτελεί τη μοναδική περίπτωση «Ιησού» που έκανε μετά καριέρα. Η ταινία είχε ένα εκπληκτικό καστ με όλα τα πρώτα ονόματα της εποχής και που αξίζει να αναφέρω: Ρόμπερτ Πάουελ – Ιησούς, Ανν Μπάνκροφτ - Μαρία Μαγδαληνή, Έρνεστ Μπορντγκάιν – Εκατόνταρχος, Ολίβια Χάσεϊ - Παρθένος Μαρία, Ροντ Στάιγκερ - Πόντιος Πιλάτος, Πίτερ Ουστίνοβ - Ηρώδης ο Μέγας, Κλαούντια Καρντινάλε – Μοιχαλίδα, Τζέιμς Μέισον - Ιωσήφ απο την Αριμαθαία, Τόνυ Λο Μπιάνκο – Κουαντίλιος, Κρίστοφερ Πλάμερ - Ηρώδης Αντύπας, Βαλεντίνα Κορτέζε - Ηρωδιάδα ,Άντονυ Κουίν - Καϊάφας, Μάικλ Γιόρκ - Ιωάννης ο Βαπτιστής, Γιώργος Βογιατζής - Ιωσήφ, Ιαν Μακ Σέιν - Ιούδας Ισκαριώτης, Ντόναλτ Πλέζανς – Μελχιόρ, Λόρενς Ολίβιε - Νικόδημος, Φερνάντο Ρέι – Γκασπάρ, Τζέιμς Έρλ Τζόουνς – Βαλτάσαρ, Ίαν Χολμ – Ζέραχ.

2 σχόλια:

Vipera Lebetina είπε...

Και να μη έχει ανοίξει κανείς τη Βίβλο σε ολόκληρη τη ζωή του, χάρη στον ΑΝΤ1 και τις ετήσιες επαναλήψεις του "Ιησού από τη Ναζαρέτ" όχι μόνο η ιστορία είναι γνωστή σε όλους, αλλά και τα λόγια. Και απορούν οι άλλοι γιατί ξέρω θρησκευτικά.. Σιγά μην διαβάζω, ταινίες βλέπω!
Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση!!

navarino-s είπε...

@Vipera Lebetina
Σ' ευχαριστώ πολύ και από εδώ: Καλό Πάσχα!