Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Κάποτε στην Ανατολία" ...κάνανε σινεμά και εμείς εδώ ζηλεύαμε!!!


Ναι ζηλεύουμε, για να περάσω στον ενεστώτα, που ενώ ο τούρκικος κινηματογράφος ήτανε πολύ πιο πίσω από τον δικό μας ποιοτικό κινηματογράφο τώρα γυρίζει ταινίες αριστουργήματα με θέματα βγαλμένα μέσα από τη ζωή, ενώ εμείς εδώ ασχολούμαστε με ταινίες του "σωλήνα" τύπου Λάνθιμου . Και λέω ζηλεύουμε γιατί στις κριτικές που περιηγήθηκα στο διαδίκτυο είδα να βγαίνει αυτή η ζήλια με έναν ύπουλο κάπως τρόπο. Είδα να γράφουν πολλοί ότι η ταινία θυμίζει τάχα μου Ταρκόφσκι ή Κιαροστάμι ή Αγγελόπουλο, σκηνοθέτες δηλαδή αργών πλάνων, και κανένας δεν γράφει ότι πρόκειται για ένα ευρηματικότατο ρόουντ μούβι που καθηλώνει τον θεατή από την πρώτη σκηνή, τον συναρπάζει και τον κρατάει διαρκώς, ξεδιπλώνοντας με έναν αριστοτεχνικό τρόπο τις πτυχές των μεγάλων υπαρξιακών προβλημάτων των ανθρώπων που βλέπετε στο κάδρο της φωτογραφίας. Και το ότι ενώ είναι μια ταινία 2,5 ωρών δεν καταλαβαίνεις το πόσο ...γρήγορα τελειώνει!
Μην κοροϊδευόμαστε: εκφράσεις για επιρροές και τέτοια υποτιμούν δημιουργούς σαν τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν τον μεγάλο αυτόν σκηνοθέτη που από τις προηγούμενες ταινίες του και ιδίως την τελευταία του " Οι 3 Πίθηκοι" έχει δείξει μιαν αυθύπαρκτη δύναμη και ένα δικό του κινηματογραφικό στυλ που στην τωρινή του ταινία απογειώνεται. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα για όσους δεν την είδαν και περιμένω απόψεις από όσους την είδανε.
Για την ιστορία παραθέτω τους συντελεστές και το τρέϊλερ της ταινίας.




Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

"Πρέπει να μιλήσουμε για τον..." Αγγλικό κινηματογράφο για μία ακόμη φορά!!!

Με αφορμή τη συγκλονιστική ταινία της Λυν Ράμσεϋ  "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους: 
Σκηνοθεσία: Lynne Ramsay Σενάριο: Lynne RamsayRory KinnearLionel Shriver (μυθιστόρημα)
Cast: Tilda Swinton (Eva), John C. Reilly (Franklin), Ezra Miller (Kevin)(κρατήστε στη μνήμη σας αυτόν τον νεαρό που θα γράψει μεγάλες σελίδες στην 7η τέχνη), Siobhan Fallon (Wanda), Ashley Gerasimovich (Celia).
 Δεν θα σας μιλήσω για την υπόθεση της ταινίας αλλά γι' αυτή τη διαπίστωση που είχα γράψει σε παλαιότερη μου ανάρτηση:
ότι στη μακρά σινεφιλική μου πορεία δεν μου έτυχε ποτέ να δω σκάρτη εγγλέζικη ταινία!!! (γιατί εγγλέζικη είναι η ταινία και κακώς μερικά έντυπα γράφουν ως χώρα παραγωγής τις ΗΠΑ, η παραγωγή είναι του BBC του Αγγλικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Τίλντα Σουίντον, απλά στις ΗΠΑ γυρίστηκε η ταινία).
 Δεν λέω ότι ήταν όλες αριστουργήματα αλλά ποτέ μα ποτέ δεν βγήκα από το σινεμά και να μην έχω αυτή την αίσθηση της ψυχικής ευφορίας που δίνει η τέχνη στον άνθρωπο. Και αυτό με κάνει να θεωρώ την Αγγλική (Βρετανική το σωστότερο σχολή) την καλύτερη κινηματογραφική σχολή του κόσμου. Όταν παίζεται τέτοιο έργο πάω στο σινεμά χωρίς να συμβουλευτώ κριτικές ή γνώμες φίλων και ποτέ, όπως έγραψα και πιο πάνω δεν απογοητεύομαι. 
Το ίδιο συνιστώ και σε σας τους νεώτερους συναδέλφους.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τελικά, είναι καλός ηθοποιός ο Λεονάρντο ντι Κάπριο!!!


Ενώ στην αρχή με τον "Τιτανικό (1997)", έδειχνε ότι πρόκειται για μια συνήθη χολυγουντιανή εκδοχή ενός γλυκανάλατου ζεν πρεμιέ για τα μικρα κορίτσια, από τις "Συρμμορίες της Νέας Υόρκης (2002)" και μετά, άρχισε να αποκτά στο παίξιμο του μια στιβαρότητα  και να ωριμάζει στους ρόλους του με αποτέλεσμα να φτάσει να υποδυθεί τον επί 50 χρόνια πανίσχυρο αρχηγό του FBI  Έντγκαρ Χούβερ στην νέα ταινία του Κλιντ Ήστγουντ " J. Edgar" που οσονούπω βγαίνει στους κινηματογράφους.
Και είναι το τρέϊλερ αυτής της ταινίας που με επηρέασε και με έκανε να γράψω αυτήν την ανάρτηση. Και δεν νομίζω ότι προτρέχω γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην σκηνοθετική μαεστρία του Ήστγουντ και είμαι σίγουρος ότι ο πρωταγωνιστής του θα πάει για Όσκαρ.