Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Life of Brian




Αν έχετε ήδη βαρεθεί το υποτιθέμενα βαρύ κλίμα των ημερών -λόγω των θρησκευτικών γεγονότων που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή- , αν βαρεθήκατε να ακούτε ψαλμωδίες και διάφορους επίδοξους Γαϊτάνους , αν πάλι βαρεθήκατε να βλέπετε στην τηλεόραση για 1000η φορά τον ''Ιησού από τη Ναζαρέτ'' του Τζεφιρέλλι , για 800η φορά τον ''Βαραββά'' και για 600η τον ''Χιτώνα'' και πάει λέγοντας , τότε νομίζω ότι έχω τη λύση. Στρωθείτε να δείτε την ''απαγορευμένη'' ταινία των Monty Python ''Life of Brian'' (ελληνικός τίτλος ''Ένας προφήτης, μα τι προφήτης''). Όπου ο Brian ο πρωταγωνιστής της ταινίας μεγαλώνει κι αυτός στη Βηθλεέμ , την ίδια εποχή που μεγαλώνει ο Ιησούς , να όμως που περνιέται κι αυτός για Μεσσίας και τραβάει τα πάνδεινα από τους φανατικούς ''πιστούς'' του , τη μητέρα του αλλά και τους ''ομοϊδεάτες'' του από μια τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ατυχώς ανήκει. Οι περιπέτειες του Brian δίνουν την ευκαιρία στους Monty Python να σατυρίσουν τα κακώς κείμενα των θρησκειών όπου οι φανατισμοί οδηγούν σε παρερμηνείες , ακραίες καταστάσεις κι αιρέσεις που δεν αργούν καθόλου να φανούν. Όπως επίσης να τα ''χώσουν'' σε διαφόρων ειδών επιτροπές που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συνεδριάζουν για να βγάζουν αποφάσεις αλλά από πράξεις ουσίας πιάνουν πάτο.

 Η ταινία είναι διανθισμένη με το γνωστό αναρχικό και σουρρεαλιστικό χιούμορ των Monty Python , μοιάζει πλακατζίδικη αλλά όχι , είναι πολύ σοφό το χιούμορ που διαχέεται στην ταινία και ξέρει ακριβώς πού στοχεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι η ταινία ήταν απαγορευμένη για χρόνια , δεν είναι να απορείς, γιατί αν μη τι άλλο , οι διάφορες θρησκείες έχουν αποδείξει ότι δε διαθέτουν ίχνος χιούμορ. Το ρόλο του Brian είχε αναλάβει ο εκλιπών Graham Chapman ενώ οι υπόλοιποι Monty Python εναλλάσσονται σε ρόλους Εβραίων , Ρωμαίων , πρώην λεπρών , τρομοκρατών και ...μητέρων!



Βέβαια θρυλική και πασίγνωστη είναι η τελική σκηνή της ταινίας όπου όλοι οι εσταυρωμένοι τραγουδούν το πιο αισιόδοξο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ ''Always look on the bright side of life''. Έτσι είναι...Κι όπως λένε κάπου οι στίχοι:

You'll see it's all a show,


Keep'em laughing as you go.


Just remember that the last laugh is on you.




 

9 σχόλια:

navarino-s είπε...

Μπράβο Crispy για την ανάρτηση! Εκπληκτική ταινία και είναι όπως το λες: χιούμορ μεν ...αλλά διεισδυτικό που σπάζει κόκαλα!
Καλό Πάσχα!

Chris Karpis είπε...

Monty Pythons στα καλύτερά τους !

Η τελική σκηνή, απλά all time classic ! Δε μπορείς να μη σφυρίξεις μαζί τους. Δε γινεται.

Καλά, και η μάνα... θεά !
Συγνώμη για τη βλασφημία, μέρες που είναι, αλλά... θεά !

mia maria είπε...

Μέσα στο μυαλό μου είσαι! Γιατί να μη βάζουν τέτοιες ταινίες στη τηλεόραση! Την είδα χθές, αγαπημένη μου ταινία από τους Monty Python!
Καλό Πάσχα και καλά να περάσεις:)

Blackened είπε...

από τις καλύτερες κωμωδίες ever!!! όσες φορες και να τη δεις θα σκάσεις στα γελια

tentas είπε...

απο τις καλυτερες κωμωδιες ever.απειρες σκηνες να θυμασαι και να γελας.πανεξυπνο.απο το μελλον...λογικο το γιατι δεν παιζει στην tv αυτες τις μερες

crispy είπε...

@navarino-s
@curious_ape009
@mia maria
@blackened
@tentas
Χρόνια πολλά σε όλους κι ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας! Βλέπω ότι η ταινία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης!

Vipera Lebetina είπε...

Crispy, είναι από τις ταινίες που λατρεύω! Οι Monty Python είναι οι αγαπημένοι μου!
Ο πρώην λεπρός, και ο Brian που γράφει Romani Ite Domum!
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου από την παρέα; Αν και ο καθένας τους είναι ξεχωριστός!
Χαιρετισμούς!

crispy είπε...

Michael Palin βέβαια!!

Vipera Lebetina είπε...

Έτσι, σε συγχαίρω! Ελπίζω να μη μαλλιοτραβηχτούμε για χάρη του!