Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Γιατί οι γυναίκες ηθοποιοί αποφεύγουν τους κωμικούς ρόλους; !!!

Αν προσέξει κανείς την αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κατηγορία των λεγόμενων κωμικών ηθοποιών θα παρατηρήσει μια συντριπτική υπεροχή του αντρικού φύλου. Και τούτο πιστεύω δεν είναι τυχαίο και μάλλον πρέπει να οφείλεται στη γυναικεία ιδιοσυγκρασία και ίσως σε αυτό που αποκαλούμε γυναικεία φιλαρέσκεια. Δεν θέλει η γυναίκα να τσαλακώνεται πέφτοντας κάτω ή χτυπώντας τα μούτρα της σε κάποια τζαμαρία.

Και αν παρατηρήσετε αυτές που αποκαλούνται σήμερα ως κωμικοί ηθοποιοί, όπως είναι η Sandra Bullock ή η Jeniffer Aniston, έτσι ατσαλάκωτες και λαμπερές που παραμένουν πάντοτε στους ρόλους τους, μάλλον για παραποίηση της σχετικής έννοιας μιλάμε κάτι που γινότανε κατά κόρον και στον ελληνικό κινηματογράφο με τη Βουγιουκλάκη και την Καρέζη.

Εγώ πιστεύω ότι γυναίκες με στόφα κωμικού ηθοποιού στον παγκόσμιο κινηματογράφο υπήρξαν ελάχιστες. Και σε μια πρώτη έτσι αναδρομή δυο μόνον μπορώ να φέρω στη μνήμη μου:

Τη Shirley Maclaine και την αλησμόνητη Ρένα Βλαχοπούλου τη δική μας. Που εκτός το μεγάλο κωμικό τους ταλέντο δεν δίσταζαν να κουτροβαλήσουν στη σκάλα να φάνε καμιά τούμπα από την καρέκλα ή το κυριώτερο: να αυτοσαρκαστούν για τα μούτρα τους και την ομορφιά τους που είναι και το ζητούμενο για το υψηλό χιούμορ.

Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας.

17 σχόλια:

Philip Winter είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση φίλε μου. Συμφωνώ απόλυτα για Anniston, Bullock, Βουγιουκλάκη. Αλλά, διαφωνώ με Καρέζη όπου, πιστεύω πως ήταν πολύ καλή κωμικός (αν και έπαιξε σε σχετικά λίγες κωμωδίες).
Μόνο αυτές οι 2 που αναφέρεις ήταν πραγματικά κωμικές. Τσαλάκωσαν την εικόνα τους. Αν δεν περιοριστούμε στις όμορφες θα πρόσθετα τη Γεωργία Βασιλειάδου (και αυτή δική μας).
Εγώ δε μπορώ να καταλάβω κάτι: οι άσχημες γιατί δεν έκαναν κωμωδία; Αφού δεν είχαν τίποτα να τσαλακώσουν!

Philip Winter είπε...

Δυο πολύ καλές κωμικοί:
Audrey Hepburn
Mairilyn Monroe

και η Katherine Hepburn έχει παίξει και σε κωμωδίες ("Bringing Up Baby", "Little Women"...).

academy είπε...

¨Ωραία ανάρτηση!!
Καλή κωμικός=καλή ηθοποιός.Βλέπε Meryl Streep,Judi Davis,Maggie Smith,Katharine Hepburn,Madeline Kahn,Goldie Hawn,Shirley McLain,Cathrine Keener...
Είναι λίγο δύσκολο να εί΄ναι καλή κωμικός και όχι ''καλαμπουρτζού''(sandra bullock k.a).
Για την Βλαχοπούλου πιστεύω οτι αποτελεί είδος απο μόνη της οπότε δεν μπορώ κάν να πώ τι ήταν...

navarino-s είπε...

@Monsieur Hulot
Για την Καρέζη ίσως να έχεις δίκιο έμπαινε στο ρόλο της και δεν χαϊδευότανε όπως η Αλίκη. Η Βασιλειάδου πιστεύω ότι αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα και το μεγάλο της ατού ήτανε εκείνες οι φοβερές ατάκες της.
Για το θέμα άσχημες πιστεύω ότι δεν φτάνε και ότι θα πρέπει να είναι και λίγο ...γυναίκες.

navarino-s είπε...

@Monsieur Hulot
Για την Ώντρεϋ και τη Μαίριλυν πιστεύω ότι ...κρατάγανε λιγάκι όπως η Καρέζη.

navarino-s είπε...

@academy
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και το σχόλιο σου που είναι διαφωτιστικό γιατί πράγματι αυτές που αναφέρεις έχουν παίξει γνήσιους κωμικούς ρόλους, απλά εγώ πιστεύω ότι Σίρλεϋ και Ρένα είναι ...οδοστρωτήρες!
Πολύ εύστοχο το "καλαμπουρτζού" για τη Bullock!

Chris Karpis είπε...

Μου αρέσει πολύ το θέμα που διάλεξες για ανάρτηση !

Συμφωνώ απόλυτα για τη Βλαχοπούλου. Ατόφιο κωμικό ταλέντο. Και την Καρέζη θεωρώ πολύ καλή κωμική ηθοποιό (θυμηθείτε το "Δεσποινίς διευθυντής"). Και Βασιλειάδου φυσικά.

Απο αμερική μεριά, πολύ λίγες γυναίκες με έχουν κάνει να γελάσω. Μία είναι η Bette Middler. Αν το θέμα είναι το "τσαλάκωμα", η Bette δεν κολλάει πουθενά.

navarino-s είπε...

@curious_ape009
Έχεις απόλυτο δίκιο για τη Middler, απλά δεν μου ήρθε στη μνήμη σε μια πρώτη αναδρομή. Για την Καρέζη όπως έγραψα και στον Ηulot πιστεύω πως είχε κάποιο κωμικό ταλέντο και δεν ήταν αυτό το ψεύτικο της Βουγιουκλάκη.

academy είπε...

Η Bette Midler όντως!!Πέρασε τόσος καιρος και το Hollywood δεν αξιοποίησε όσο έπρεπε αυτή την ηθοποιό.Εχω γελάσει πολύ μαζί της...

navarino-s είπε...

@academy
Και σε σοβαρούς ρόλους η Bette σκίζει, δεν ξέρω αν έχεις δει αυτό που υποδύεται την Τζανις Τζόπλιν.

Carlito είπε...

Ναι, έτσι είναι..αύτος είναι ο λόγος. Φοβούνται να χαλάσουν την εικόνα τους. Δύσκολα θα βρεις μια γυναίκα ακόμα και στην καθημερινότητά μας να κάνει τον "καραγκιόζη" για να γελάσουν οι άλλοι.

navarino-s είπε...

@Carlito
Nαι και εχεις δίκιο γι' αυτό που λες για την καθημερινότητα!

navarino-s είπε...

@Carlito
Ξέχασα να σε ρωτήσω (γιατί πρέπει να είσαι φαν όπως και εγώ) εκτός από το Carlito, που δεν τη θεωρώ και από τις πρώτες του, ποιά άλλη είναι για σένα η καλύτερη του Πατσίνο;

Carlito είπε...

o Noνός το 2..Σέρπικο..Σκυλίσια μέρα..Αλλά μην το ψάχνεις..Στις περισσότερες δεν θα είμαι δίκαιος..Απλώς ο τύπος είναι η ψύχωσή μου..Το βλέπω καλό σε όλες..

navarino-s είπε...

@Carlito
Συμφωνώ στις επιλογές σου και στα περί...ψύχωσης.
Απλά, ξεχωρίζω τη "Σκυλίσια Μέρα" και το "Σκιάχτρο (scarecrow)" ένα από τα πρώτα του με τον Τζην Χάκμαν.

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Ενδιαφέρον θέμα navarino.
Ε ας μην πούμε τη Βουγιουκλάκη ούτε καν ηθοποιό. Τεράστια σταρ, αλλά η κοπέλα (θα το προτιμούσε σίγουρα από το κυρία) έπαιζε τον εαυτό της. Και στις λάσπες μέσα να ήταν η σκηνή, το μαλλί ανέπαφο και το μπούστο ευδιάκρτο.

Η Βλαχοπούλου ήταν μεγάλη καλλιτέχνιδα (πέρα από κωμικός) και στα νιάτα της δεν την έλεγες άσχημη. Θέλει κότσια (εκτός από ταλέντο) για να είσαι κωμικός και λίγες γυναίκες ηθοποιοί τα διαθέτουν.

Οι άνδρες ηθοποιοί διαθέτουν συχνότερα, αλλά κατρακυλάνε αρκετές φορές στη σάχλα και τη χονδροκοπιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολύ ταλαντούχος Eddie Murphy ή ο δικός μας Στάθης Ψάλτης.

navarino-s είπε...

@moody
Έχεις δίκιο για τα κότσια και πράγματι η Βλαχοπούλου και ωραία γυναίκα ήτανε στα νιάτα της αλλά και καταπληκτική τραγουδίστρια.
Αυτό για τους άντρες θα το έλεγα κακογουστιά και χαβαλέ.