Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.45: Ένα άρτιο και δυνατό φιλμ νουάρ!!!



Τετάρτη 04.45

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου
Ηθοποιοί: Στέλιος Μάϊνας, Δημήτρης Τζουμάκης, Μαρία Ναυπλιώτου,
Γιώργος Συμεωνίδης, Αδάμ Μπουσδούκος, Mimi Branescu


Νομίζω πως το είδος αυτό της 7ης τέχνης απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες από τους σκηνοθέτες που αναλαμβάνουν να το φέρουν σε πέρας. Παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι και τα ρίσκα είναι μεγάλα να κυλήσει κανείς στην καρικατούρα και τη γελοιοποίηση γι' αυτό και πολλές από τις ταινίες τέτοιων προθέσεων καταλήγουν στην κατηγορία του ... cult! Ένα καλό φιλμ νουάρ απαιτεί τρία βασικά πράγματα: 1. Δυνατό σασπένς 2. Ποιητική απεικόνιση της υπερβολικής βίας και 3. Κοινωνικό μήνυμα. Ένας συνδυασμός μεγάλων δυσκολιών, ιδίως ως προς το δεύτερο. Καθώς πρέπει η αχαλίνωτη βία να ... ξεδοντιαστεί με μια εκρηκτικά ποιητική αιματοχυσία. Θεωρώ ως δάσκαλο του είδους τον Ζαν Ζακ Μπενέξ. Και με μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη διαπίστωσα πως ο Αλεξίου δεν βρίσκεται μακριά Χειρίστηκε άψογα το θέμα του και τους ηθοποιούς. Εκπληκτικοί οι Μάϊνας Συμεωνίδηςκαι Τζουμάκης. Στο κοινωνικό δε μήνυμα: η κρίση και ο ρατσισμός περνάνε διακριτικά και όχι κραυγαλέα. Και αν προσθέσουμε και εκείνα τα νοσταλγικά τραγούδια του '70 και '80 όλα από τραγουδίστριες -μόνο σε κάποιο ακούγεται αχνά λίγο Τερλέγκας- το αποτέλεσμα είναι τέλειο.

Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και με την παρατήρηση ότι εκτός μεγάλης οθόνης χάνετε το 50%.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Καλύπτεται ένας σινεφίλ βλέποντας ταινίες μόνο από PC; !!!





Και βάζω αυτό το στενάχωρο ερώτημα γιατί τον τελευταίο καιρό παρατηρώ με λύπη μου την εντυπωσιακή απουσία των νέων από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, κυρίως από νέες κοπέλες, αλλά το κοινό απαρτίζεται συνήθως από … ώριμες ηλικίες! Και δεν μπορώ να πω ότι πηγαίνουν κάπου αλλού όπου εγώ δεν πάω γιατί οι κινηματογράφοι της Αθήνας που παίζουν έργα τέχνης είναι συγκεκριμένοι και μετρημένοι στα δάχτυλα. Καθώς δεν λογαριάζω, βέβαια, τα Village Cinemas όπου εκεί υπάρχει ακόμη μια τέτοια προσέλευση, γιατί απλούστατα στις ταινίες που παίζουν κυριαρχεί το στοιχείο του οπτικού και ηχητικού εντυπωσιασμού που δεν μπορεί να αποδοθεί στην οθόνη του Laptop. Αλλά και εκεί όταν ξεπέφτει κάποια  αξιόλογη ταινία και πάω, πάλι σε άσπρα μαλλιά, καράφλες και … κουρασμένα περμανάντ πέφτω! Και δεν πιστεύω μόνο στην οικονομική παράμετρο, κρίση και τέτοια. Καθώς οι τιμές των εισιτηρίων έχουνε πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Απλά, νομίζω, πως μετράει πιο πολύ η βαριεστημάρα της εξόδου και η ευκολία της θέασης. Μόνο που αυτό το «κατ’ οίκον», μωρέ παιδί μου, και οι τόσο μικρές διαστάσεις του, νομίζω, ότι σκοτώνει την ταινία και ότι προσφέρεται μόνο για επαναλήψεις, για να πάρουμε μια ιδέα και για έργα του «τι θα γίνει παρακάτω». Εντάξει, είμαι μεγάλος και σινεφιλικά ανδρώθηκα και συνεχίζω με τη μεγάλη οθόνη, και δεν θέλω να κάνω τώρα το δάσκαλο, αλλά την ξέρετε πολύ καλά τη μαγεία της, την αισθητική πληρότητα που μας προσφέρει και πόσο πάει στα ύψη την ψυχική ανάταση που εισπράτουμε από την 7η Τέχνη. Αυτή τη θελκτική πεμπτουσία που σημαδεύει ανεξίτηλα τη ζωή.μας.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η ελληνική ταινία που θα ήθελε να κάνει ριμέϊκ ο Γιάννης Οικονομίδης!!!

ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (1966)


Θέλησα να γράψω γι' αυτή την ταινία για κάποιους ιδιαίτερους λόγους. Όπως π.χ. ότι είναι η ταινία που, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του, θα ήθελε να κάνει ριμέϊκ ο Γιάννης Οικονομίδης. Κάτι το οποίο με εξέπληξε γιατί σε σύγκριση με την ως τώρα θεματογραφία αλλά και το στυλ του καλού σκηνοθέτη μας, νομίζω ότι ακούγεται σαν χιούμορ. Ενα άλλο στοιχείο για το οποίο έχω αδυναμία στην ταινία είναι ότι πέρα από την πολύ καλή σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη την θεωρώ ως την καλύτερη ταινία του αγαπημένου μου Ανέστη Βλάχου. Μόνο που στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, νομίζω, πως τον αδίκησαν δίνοντας το βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου στο Γιώργο Φούντα και στον Ανέστη τιμητική διάκριση.
Για την ιστορία παραθέτω και τα στοιχεία της ταινίας:



Σκηνοθεσία: ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ Σενάριο: ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ
Ειδικός Συνεργάτης: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ Δ/ντής Φωτογραφίας: ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ
Μουσική Σύνθεση: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ           

Ηθοποιοί:
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΑ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ


 Υπόθεση:

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι κατακτητές σκοπεύουν να εκτελέσουν τριάντα άντρες για αντίποινα στο φόνο ενός στρατιώτη από τους αντάρτες. Ανάμεσα στους μελλοθάνατους βρίσκονται και τρία αδέλφια (Γιώργος Φούντας, Ανέστης Βλάχος και Γιάννης Φέρτης). Οι χωριανοί ζητούν από τον γερμανό αξιωματικό (Ζώρας Τσάπελης) να χαρίσει τη ζωή σε ένα από τα τρία αδέλφια και εκείνος δέχεται, εφόσον ο πατέρας τους (Λαυρέντης Διανέλλος) επιλέξει αυτόν που θα επιζήσει. Ο γέροντας μπαίνει σε ένα συγκλονιστικό δίλημμα και καταρρέει. Και τότε προσπαθούν να κάνουν την επιλογή τα αδέρφια μεταξύ τους.