Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Μια σπάνια ταινία!!!


                   O Ξένος - Lo Straniero (1967)

Σκηνοθεσία: Luchino Visconti   Σενάριο: Μεταφορά -όχι βασισμένη- από τον Βισκόντι της ομώνυμης υπαρξιακής νουβέλας του Αλμπέρ Καμύ.    Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Άννα Καρίνα, Μπερνάρ Μπλιέ.

Και η λέξη "σπάνια" που έβαλα στον τίτλο, κυριολεκτεί και με τις δύο της έννοιες: δυσεύρετη και εκλεκτή. Γιατί από τη δημιουργία της ακόμη η ταινία -εφτά χρόνια μετά τον βίαιο θάνατο του 47χρονου Αλμπέρ Καμύ- έμπλεξε σε μια μακροχρόνια δικαστική διελκυνστίδα με τους κληρονόμους του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα και φιλόσοφου η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα. Με αποτέλεσμα τα πολλά εμπόδια στις προβολές της. Μόνο που το Ίντερνετ δεν κολώνει σε κάτι τέτοια. Και έτσι είχα την τύχη να τη δω μεσοβδόμαδα σε κάποια πολιτιστική λέσχη.
Επειδή το εμβληματικό αυτό βιβλίο της φιλοσοφίας του Καμύ είναι πολυδιαβασμένο -μεταφρασμένο σε πάνω από 40 γλώσσες και 5 εκατομμύρια πωλήσεις- πολλοί θα ξέρουν για τον κ. Μερσώ. Τον συνηθισμένο υπάλληλο γραφείου που μπλέκει αναπάντεχα σε ένα φόνο. Ενώ πρόκειται για φαινομενικά απαθή και αδιάφορο άνθρωπο απέναντι σε συγκλονιστικά, υποτίθεται, θέματα για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όπως είναι ο θάνατος της μητέρας του και η ύπαρξη του Θεού.
Εκείνο που μας άφησε άναυδους και το συζητάμε ακόμη με τη γυναίκα μου είναι η αριστουργηματική σκηνοθεσία του Βισκόντι -ίσως η καλύτερη του για μένα ταινία- που σε αγγίζει βαθειά στην ψυχή και σε καθηλώνει. Και τι να πω γι' αυτό το ... θηρίο το Μαστρογιάννι! Δίνει ο άνθρωπος ένα ρεσιτάλ τόσο υψηλής υποκριτικής τέχνης που ώρες-ώρες νομίζεις πως έγραψε ο Καμύ το βιβλίο ... γι' αυτόν! Μην τη χάσετε σας παρακαλώ με τίποτα, και όσοι την έχετε δει να την ξαναδείτε!!!