Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η Ρώμη σε 9....και 3/3 ταινίες!

Μετά τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι, σειρά έχει τώρα η Ρώμη στο αφιέρωμα μας ''Οι πόλεις στον κινηματογράφο''. Η Αιώνια Πόλη (μεγάλη αδυναμία της γράφουσας) αποτέλεσε το σκηνικό για διάσημες ταινίες που άφησαν εποχή κυρίως τη δεκαετία του 50 κι 60. Κάποιες από αυτές θα αναφερθούν και σήμερα.

1Roma citta aperta
Με τη λήξη του πολέμου ο Ρομπέρτο Ροσσελίνι ξεκίνησε την ''Τριλογία του πολέμου'' (ή και ''Τριλογία του Νεορεαλισμού'') με αυτήν την ταινία. Και μιλά φυσικά γι' αυτόν σε μια δύσκολη ιστορική στιγμή για τους Ιταλούς, όταν οι πρώην σύμμαχοι Γερμανοί έγιναν κατακτητές.



2Ο κλέφτης των ποδηλάτων . Αν ο Ροσσελίνι ήταν ο πρωτεργάτης του νεορεαλισμού, ο Βιττόριο ντε Σίκα με αυτήν την ταινία έφερε το κινηματογραφικό αυτό είδος στο απόγειο του.



3. Κι από τον νεορεαλισμό στην commedia. Ένας Αμερικανός στη Ρώμη . Μια σπαρταριστή κωμωδία με τον  Αλμπέρτο Σόρντι όπου σατιρίζεται η εμμονή των νέων Ιταλών να υιοθετήσουν τον αμερικάνικο τρόπο ζωής.

Ο Νάντο μαθαίνει the american way of life βλέποντας με πάθος αμερικάνικες ταινίες!


4. Η κορυφαία ταινία της commedia all'italiana είναι μάλλον η I soliti ignoti (ε.τ. Ο κλέψας του κλέψαντος) . Η αφρόκρεμα του ιταλικού κινηματογράφου Μαστρογιάννι, Γκάσμαν , Τοτό στήνουν την πιο αστεία -κι εν τέλει...πιο νόστιμη- ληστεία στη Ρώμη!



5. Μια επιστροφή στον νεορεαλισμό alla Pasolini όμως, του οποίου η κινηματογραφική ματιά διέφερε από εκείνη άλλων σκηνοθετών του είδους. Mamma Roma με μια εκπληκτική Άννα Μανιάνι και μερικές αξέχαστες σκηνές όπως εκείνες που περπατά στο δρόμο κι οι συμπορευόμενοι της εναλλάσσονται, τα βασανιστήρια του Εττόρε , η τελική σκηνή όπου από το παράθυρο η τραγική Μάμα κοιτάζει τον τρούλο του Αγίου Πέτρου.



6. Και τώρα έχουν σειρά δύο εμβληματικές ταινίες που ταυτίστηκαν όσο καμία άλλη με την πόλη της Ρώμης. La dolce vita του μοναδικού Federico Fellini. Όλοι θα θυμάστε την περίφημη σκηνή με την πληθωρική Anita Ekberg να πλατσουρίζει στη Fontana di Trevi !



7. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Διακοπές στη Ρώμη , με τους υπέροχους Audrey Hepburn & Gregory Peck!



8. Φαντάζομαι ότι η Ρώμη είναι μια πόλη που λατρεύουν οι αρχιτέκτονες. Κάτι θα ήξερε ο Peter Greenaway όταν σκηνοθετούσε την υπέροχη ταινία του The belly of an architect , διανθισμένη με την υποβλητική μουσική του Wim Mertens.








9. Προσωπική αδυναμία της γράφουσας η επόμενη ταινία. Και παρότι είναι γυρισμένη σε ένα συγκρότημα κτηρίων κι η πόλη της Ρώμης δεν φαίνεται πουθενά, εν τούτοις οι ήχοι του συμβάντος που έχει ξεσηκώσει την πόλη (ο Χίτλερ επισκέπτεται τη Μουσολινική Ρώμη) καταφτάνουν μέσα από το ράδιο, ενώ η Σοφία Λόρεν κι ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι ζουν Μια ξεχωριστή μέρα.



10. Το αφιέρωμα μας στη Ρώμη θα κλείσει με αποσπάσματα από 3 σπονδυλωτές ταινίες, όπου τα συγκεκριμένα επεισόδια εξελίσσονται στην... Αιώνια Πόλη!

Α. Χθες, σήμερα, αύριο. Στην τελευταία ιστορία αυτής της σπονδυλωτής ταινίας του Vittorio de Sica, η Σοφία Λόρεν ξελογιάζει το νεαρό γειτονόπουλο που προορίζεται για παπάς. Κάτω από τη βεράντα των σπιτιών τους απλώνεται η Piazza Navona.



BNight on Earth του Jim Jarmusch και δεν χωρά αμφιβολία ότι η πιο σπαρταριστή ιστορία είναι εκείνη της Ρώμης με ταξιτζή τον απολαυστικότατο Roberto Benigni.



Γ. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει το πρώτο μέρος της σπονδυλωτής ταινίας του Ρωμαίου σκηνοθέτη Nanni Moretti, ''Caro diario'' , όπου ο σκηνοθέτης περιφέρεται αυγουστιάτικα με τη βέσπα του σε μια άδεια Ρώμη και μας ξεναγεί στα αγαπημένα του (κι όχι μόνο) μέρη της πόλης!